Fold equity în poker: un concept care îţi aduce fise

2020-01-15 05:10:00 2,2k 0

Fold equity în poker este un instrument indispensabil. El se referă la momentele în care ceri în speranța că adversarul va da fold: procentul reprezentat de momentele în care un adversar va renunța la mână când se confruntă cu un astfel de bet din partea ta este cunoscut ca "fold equity". Pe termen lung, odată ce capeţi experienţă, vei vedea că există o mulţime de astfel de situaţii. Şi vei înţelege cât de important e să câştigi poturi bazându-te pe probabilitatea ca celălalt să foldeze. Ai nevoie să stabilieşti mereu ce fold equity ai înainte de a apela la o eventuală mărire.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Fold equity şi semi-blufful

Noţiunea de fold equity în poker e în strânsă legătură cu semi-blufful. Eu, personal, aşa am descoperit acest concept, fără a şti la momentul respectiv să îl definesc drept fold equity. Concret, blufful pur apare sau ar trebui să apară foarte rar în jocul oricui. Un bet făcut cu o mână care nu este cea mai bună mână în acel moment, dar are şanse să se îmbunătăţească e mereu de preferat. Dacă la o asemenea mişcare asociezi noţiunea de fold equity în poker sunt şanse să asişti la următorul fenomen: o mână care aparent e destul de în spate devine una pe care merită să o joci.

Fold equity în poker te ajută să fii creativ cu mâinile deţinute şi să joci şi cărţi pe care în general le-ai folda. Cel puţin dacă eşti genul riguros, care calculează mereu procentele. Eu sunt extrem de analitic şi încerc să fiu bine ancorat în tot ce înseamnă realitatea la masa de poker. Totuşi, nu de puţine ori îmi mixez jocul. Calculând outsurile, uneori prefer să fac un bet pe o mână care ştiu că e în spate. Dar şansele ca adversarul să foldeze, împreună cu procentele date de posibilitatea să îmi completeze mâna mă fac de destule ori favorit în pot.

 

Când, unde şi de ce apelezi la fold equity în poker

Evident că acest concept nu e unul după care să îţi ghidezi întreaga reprezentaţie la masa de poker. Însă are o serie de benefici. Folosit corect, fold equity în poker chiar creează diferenţa. Din experienţa pe care o deţin, în toate formele de poker apare această noţiune, dar este mult mai prezentă în no limit. Explicaţia e simplă: ai posibilitatea să jonglezi cu beturile pe care le faci. Noţiunea se aplică cu mare succes în turneele de poker, unde variaţiile date de dimensiunea stackurilor îţi pot spune destul de clar ce fold equity ai în cazul unui bet.

"În funcţie de ce laşi fold equity în poker să îşi facă loc în jurul tău?", e întrebarea legitimă pe care şi-au pus-o probabil mulţi. Pentru a şti cât de mult fold equity în poker ai, sunt variabile pe care trebuie să le iei mereu în considerare. Mai jos o să le prezint pe cele mai importante, pe scurt.

 

Fold equity în poker şi imaginea avută

Spuneam mai sus că în general joc tight, dar îmi îmi place uneori să schimb vitezele. Îmi permit asta pentru că mă implic în mai puţine mâini decât ceilalţi. Drept urmare, am în general un fold equity mai mare decât majoritatea. Asta pentru că oponenţii presupun, ştiind că am un range de mâini mic pe care îl folosesc, că deţin o carte puternică.

Cei care etalează un stil loose, cu multe raise-uri pre-flop şi cu C-bet-uri sau o agresivitate sporită după apariţia cărţilor comune, întâmpină probleme; au fold equity în poker mic. Beturile lor vor fi considerate mult mai rar credibile.

 

Cu cine joc

Pentru un fold equity în poker mare, trebuie să ai grijă şi la cel din faţa ta. Împotriva cui încerci să faci play-ul? Trebuie să fii sigur că celălalt e capabil să dea fold. Dacă ai observat că pleacă greu din poturi, fold equity-ul va fi cu siguranţă mult mai mic.

Sfatul meu e să faci raise-uri contra jucătorilor tight, pe care i-ai văzut disponibili să renunţe la mâini decente. Sau contra celor care renunţă la mână la apariţia unei "scare card". Împotriva jucătorilor analitici, care vor ca matematica să fie mereu de partea lor, vei avea întotdeauna un procent bun de fold equity în poker la acţiunea întreprinsă.

Odată cu imaginea celorlalţi, trebuie să ştii bine şi rangeul de mâini cu care se implică aceştia în poturi. E o legătură strânsă între aceste realităţi, sunt corelate. În funcţie de board, vei şti dacă există posibilitatea ca oponentul să fi legat ceva sau mai degrabă e slab. Trebuie să înţelegi în ce măsură mâinile din gama adversarului se pliază pe ce e în momentul respectiv jos. Drept cărţi comune, evident. Astfel, vei înţelege dacă ai un fold equity în poker mare sau dimpotrivă.

 

Fold equity în poker şi poziţia

Poziţia în poker e poate cel mai important concept al disciplinei, alături de bankroll management. Un raise făcut de tine din early position va acumula mai mult fold equity decât dacă faci aceeaşi mutare din button, de exemplu. În al doilea caz ai poziţie, iar ceilalţi vor considera că există o şansă să încerci să furi. Un bet din out of position dă mai multă credibilitate mâinii; drept urmare, mulţi vor folda cu cărţi bune. Cu cât te situezi în late position, fold equity va fi mai mic, pentru că adversarii vor crede că încerci un play. Ca atare, cu aceeaşi carte în mână ar putea proceda diferit, în funcţie de poziţia ta. }ntr-un caz să foldeze fără regret, în altul să plătească pentru a vedea un flop. Ei consideră în această ultimă variantă că te împiedică să îţi faci o obişnuinţă din furtul blindurilor.

 

Numărul de oponenții

Cum influenţează numărul de oponenţi fold equity în poker? Nimic mai simplu: cu cât sunt mai multe persoane în pot, cu atât mai mic e fold equity-ul pe care îl deţii. Șansele de call sau ca cineva să vină cu un three bet la raise-ul tău cresc direct proporţional cu numărul de jucători aflaţi în mână.

Mulţi apelează la raise din late position pentru a-i pedepsi pe cei care au dat doar limp; mizează apoi pe un continuation bet care să îi arunce. Mişcarea poate fi uneori corectă, însă rata de succes va merge mână în mână cu numărul de adversari rămaşi în pot; în condiţiile în care ai de-a face cu mai mulţi oponenţi, nu deţii un fold equity prea mare. Aproape niciodată.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Fold equity în poker şi momentul turneului

Aici ne raportăm doar la turnee, nu şi la mesele cash. Dacă ești un jucător care preferă primul format, trebuie să ştii că betul sau raiseul făcut va avea semnificativ mai mult fold equity pe bubble. Momentul intrării în bani sau apropierea mesei finale fac salturile să fie semnificative din punct de vedere al premiilor obţinute. În aceste momente, cei mai mulţi aleg să joace mult mai tight şi să îşi asume mai puţine riscuri. În astfel de momente, ai un fold equity mare pentru orice acţiune agresivă a ta.

Ideal în aceste situaţii e să ai un stack respectabil, pe care să îl foloseşti pentru a pune presiune pe ceilalţi. Ţinteşte mai ales stack-urile mici, pentru că aceştia vor juca mult mai "îngrijit". Ei aşteaptă o carte bună cu ajutorul căreia să împingă, astfel că vei putea lua multe fise fără luptă.

TU ŞTII CE FOLD EQUITY AI ÎN POKER ATUNCI CÂND EVOLUEZI?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult