Strategia push/fold. Când și de ce să o folosești

2020-01-01 05:00:00 1,9k 0

Nu există o soluție miraculoasă pentru a deveni un jucător de poker câștigător, dar există o serie de mișcări relativ simple și ușor de executat, care pot să îți ofere avantaje nesperate. Un astfel de play e push/fold strategy, care își găsește aplicabilitatea mai ales în turnee.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Prin ajustarea tacticilor de care dispui, vei avea mai multe instrumente pentru a te lupta cu ceilalți la masa de poker. Vei putea înțelege mai bine adversarii tăi și ce trebuie să faci pentru a-i manipula în direcția dorită. Jocul "scurt" pe care ți-l propunem azi - strategia push/fold -, e mai mult decât una de totul sau nimic.

Prin reducerea opțiunilor tale la doar două mișcări simple (all-in sau fold), îți vei oferi șansa cea mai bună de a reveni cu succes în turneu și a avea o șansă în plus să faci ITM-ul sau chiar masa finală.

Ce reușești prin push/fold?

Trei beneficii majore sunt date de o astfel de abordare:

  • Utilizezi în mod eficient stackul avut pentru a fura blind-urile și ante-urile;
  • Eviți să pierzi jetoane valoroase în mâinile în care ai fi dat limp, pentru ca apoi, pe flop, să renunți la mână;
  • Ai ocazia să îți dublezi numărul fiselor după doar o mână.

Push/fold: ce, când, de ce, unde

Ce este tactica push/fold

Denumirea spune totul. E o strategie de tipul all-in sau fold. Din arsenalul de metode de a evolua la masa de poker, îți reduci opțiunile la minimum: fie joci pentru toate fisele (le implici în pot) dinaintea flopului, fie renunți la mână fără a vedea primele cărți comune.

De ce să folosim push-fold strategy

Când stack-ul ajunge în jurul valorii de 10 big blind-uri, nu-ți mai permiți mutări sofisticate. Dacă ai da doar limp pre-flop sau ai apela la un raise minim, ai pierde fise extrem de importante. Doar prin all-in, respectiv fold poți să folosești pe deplin forța puținelor chipuri pe care le ai în față.

Mult prea frecvent, jucătorii începători rămân cu prea puține fise astfel încât atunci când se dublează să redevină cu șanse în joc. Aplică strategia push/fold și o să vezi că ai noi perspective, fie și doar prin simplul fapt că aduni fise fără luptă; în cazul în care shovezi, iar ceilalți foldează.

Unde să o folosești 

Strategia all-in/fold se folosește în turnee și sit and go-uri datorită faptului că blindurile aici sunt în creșterere. La mesele de tip cash ai de-a face cu blinduri standard, astfel că nu reprezintă o soluție la fel de utilă.

Când apelezi la push/fold

Evident, o asemenea strategie nu poate fi utilizată în momentul în care ai în față un stack respectabil. Atâta vreme cât poți să îți etalezi jocul de tip "A", totul e în regulă și nu ai nevoie de un play atât de "drastic". Unii specialiști vorbesc despre această abordare când ai în jur de 20 de blinduri în față, însă mai degrabă limita este undeva între 10-15 bb-uri. Când simți că nu mai ai spațiu de manevră și fiecare fisă pe care o implici în pot îți afectează stack-ul, trebuie să iei în calcul push/foldul. 

Ar trebui să știi cât de mare este stack-ul tău față de blind-uri tot timpul pentru a-ți da seama dacă ai ajuns să fii shortstack și trebuie să faci o schimbare de paradigmă în jocul tău.

De ce este all-in-ul mai bun decât raise-ul

Atunci când ajungi shortstack, cea mai mare preocupare a ta este supraviețuirea. Iar cel mai bun mod de a reuși să rămâi "în viață" la masa de poker este evitarea confruntării.

Imaginează-ți că ai zece big blind-uri și toți foldează până la tine, care te afli într-o poziție ideală: în button. Cu o mână decentă, ești tentat să ridici, eventual să faci un raise standard de 3xBB. 

Mulți jucători din blinduri vor fi tentați să te plătească în acest caz, chiar dacă mâinile lor sunt marginale. Iar șansele ca tu să câștigi potul nu vor fi atât de mari pe cât ți-ai dori. În schimb, dacă faci un push all-in, vei arunca acele mâini care te-ar putea învinge odată cu apariția boardului. Și vei câștiga fise fără luptă, ceea ce este un adevărat bonus pentru situația în care te afli.

Cu excepția cazului în care ai o mână de monstru - cum ar perechile mari -, este de preferat ca adversarii tăi să dea fold și să îți ofere prilejul să iei blind-urile și ante-urile.

Dublatul nu e tot

Mulți apelează la varianta push/fold, având un singur lucru în minte: dorința de a se dubla. În loc să încerci să te duci all-in cu oricare două cărți, gândindu-te la acest unic obiectiv, noi îți propunem și o altă abordare.

Chiar dacă ești short, poți să începi să-ți construiești stackul folosind poziția și agresivitatea pentru a câștiga blind-urile și ante-urile. Ar trebui să fii întotdeauna primul jucător în pot, dacă nu ai o mână premium, care  vrei să fie plătită. Cu cât poziția ta este mai bună, cu atât range-ul de mâini cu care poți împinge este mai mare.

Un lucru important trebuie să aibă în vedere și genul jucătorilor care urmează după tine, dar și numărul lor de fise. Ideal ar fi ca oponenții să fie tight pasivi și să aibă stackuri medii. Pentru că contracandidații cu multe fise, vor fi mai tentați la gambling și, în consecință, te vor plăti mai des. 


Strategia push/fold pe bubble

Cea mai importantă excepție la strategia push/fold e reprezentată de momentele în care ești în apropierea bubble-ului la un turneu.

Din cauza diferenței uriașe dintre cei care intră în bani și cei care părăsesc competiția în acel moment, fără nimic, o strategie care să te expună așa de des la all-in nu e cea mai indicată. Pentru că raportul risc vs recompensă nu e unul care să îți convină.

Totuși, trebuie să știi exact în ce situație ești și dacă ai șanse reale să faci ITM-ul fără a îți risca toate fisele avute în față. Fii conectat la tot ce se întâmplă în turneu, nu doar la masa ta, astfel încât să știi ce tactică trebuie să adopți într-o asemenea situație.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!