Foldul în poker: când să renunţi la mână

2020-02-05 05:00:00 2,0k 0

Foldul în poker (renunţarea la mână) este un atribut important pe care trebuie să ţi-l însuşeşti astfel încât să ai un raport ideal risc vs beneficiu. Personal, mă implic în aproximativ 15% din poturi (în turneele de poker, la cash procentul e mai ridicat); acest lucru mă face, din punct de vedere al stilului, un jucător tight, care evoluează de obicei în carte. În schimb, după flop încerc să fiu mai agresiv, rata de fold fiind mai mică.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

Pentru a evolua în hold'em trebuie să identifici situaţiile în care trebuie să pleci la timp dintr-un pot. Prea mulţi rămân nejustificat de mult în mâini, chiar dacă au şanse minime să câştige. Dând fold la timp îţi vei face o mare favoare pe termen lung. Mai ales în no-limit hold'em, unde poţi pierde pe fiecare stradă tot stack-ul, capacitatea de a folda mâini care probabil sunt bătute este esenţială.

Cu siguranţă, unii mă vor întreba ce trebuie să aibă în vedere înainte de a lua decizia de a renunţa la mâini. Mai jos voi încerca să îţi descriu momentele clare când trebuie să apelezi la foldul în poker.

Foldul în poker, situaţii clare

Fără îndoială că sunt o serie de momente fără echivoc, în care nu ar trebui să stai pe gânduri în legătură cu decizia ta. Odată cu experienţa acumulată, vei constata că astfel de hotărâri devin automatisme. Astfel, este corect să dai fold aproape întotdeauna când:

  • Nu ai suficiente şanse de a-ţi îmbunătăţi mâna într-una câştigătoare. Pot odds (raportul dintre cât trebuie să investeşti versus câte fise sunt în pot şi outsurile disponibile) contează foarte mult. Dacă sunt împotriva ta, nu sta pe gânduri: foldul în poker nu e o ruşine.
  • Înţelegi că mâna pe care o deţii este mai slabă decât a adversarului şi trebuie să faci faţă unui bet al acestuia.
  • Nu ai certitudinea că eşti în faţă, dar te confrunţi cu un pariu mare la care trebuie să răspunzi. Să îţi asumi astfel de riscuri când eşti în "întuneric" e o greşeală.
  • Nu ai poziţie. Ştii că e foarte probabil ca un alt opozant să mărească foarte mult potul, astfel încât să devină imposibil să mai plăteşti.

Ce mai trebuie să ştii

Aşa cum am identificat câteva momente clare când plecarea din pot reprezintă situaţia ideală, pe termen lung, sunt şi situaţii în care foldul nu se justifică. Nu mă refer la momentele evidente, când poţi da check sau când eşti absolut sigur că deţii cartea mai bună. Ci la acele ocazii destul de dese când totul pare pe muchie de cuţit, iar o decizie clară nu îţi este la îndemână. Se ivesc, astfel, două situaţii în care decizia de a folda nu este întotdeauna cea mai fericită:

1. Ştii că ai probabil mâna mai slabă, dar ai suficiente outsuri care să o îmbunătăţească. În măsura în care nu trebuie să pui prea multe fise la bătaie, sunt şanse bune să îţi transformi mâna în cea câştigătoare. Dacă ai pot odds de partea ta, pe termen lung, cu un call, vei ieşi în câştig.

2. Conştientizezi că eşti în spate, însă ştii la fel de bine că un bluff al tău (află totul despre bluff-ul în poker) ar încheia acţiunea şi ţi-ar aduce fisele din pot. Însă trebuie să fii foarte atent pentru a transforma o hotărâre de fold într-un bluff, pentru a avea succes. Multe depind de tipul adversarului pe care îl întâlneşti, de textura boardului, de câte fise au fost împinse până la acel moment în pot sau de imaginea şi range-ul tău la masă.

Repere pentru un fold corect

Aşa cum poţi observa din cele scrise mai sus, sunt o serie de alte aspecte pe care trebuie să le iei în calcul în decizia de a renunţa sau nu la o mână. Iar acestea ţin doar până la un punct de cele două cărţi pe care le deţii. Sau de boardul coborât de dealer. Extrem de importante în hotărârea ta într-un sens sau altul sunt şi următoarele puncte:

  • Imaginea ta, a celorlalţi şi stilul de joc;
  • Pot odds;
  • Acţiunea dinaintea ta;
  • Ce preconizezi că vor face cei aflaţi după tine, în funcţie de desfăşurarea anterioară a mâinii.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

Foldul în poker poate să pară în multe momente o sarcină uşoară. Dar trebuie mereu să ai suficiente repere pentru a fi în cunoştinţă de cauză când iei o anumită decizie. Ai mereu în vedere outs-urile care îţi pot îmbunătăţi mâna şi calculează pot odds. Astfel, vei reuşi să îţi salvezi o importantă parte de stack. Eu încerc mereu să văd dincolo de impulsul de moment, de fler. Îmi doresc mereu să iau decizii cântărite atent, bazându-mă pe probabilităţi şi matematică, dar şi pe logica mâinii. Doar aşa pe termen lung voi lua cu o frecvenţă mare hotărârile câştigătoare.

Știi să dai fold la momentul potrivit?

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult