"Cel mai prost play din istorie" în poker. Foldarea așilor pre-flop

2020-01-07 05:00:00 1,9k 0

Tommy Angelo, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de poker din lume, ne-a făcut cunoscută de curând una dintre cele mai interesante povestiri din viața sa de jucător profesionist de poker. "Cel mai prost play din istorie", și-a intitulat maestrul o întâmplare care a avut loc în urmă cu 15 ani. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Considerat un maestru al jocului mental, Angelo a ajutat zeci de profesioniști de-a lungul timpului să scape de tiltare și să câștige la capitolul concentrare. Episodul evocat mai jos, în care a foldat o pereche de ași pre-flop, sintetizează perfect modul în care trebuie să abordezi pokerul. Trebuie să fii pregătit oricând să renunți la mâinile mari, când lucrurile nu se mișcă în direcția dorită. Dar, mult mai important, e vorba de disciplina de fier pe care trebuie să o ai pentru a deveni pe termen lung un jucător de succes. Să îi dăm cuvântul, așadar, lui Angelo, care a descris perfect pentru pokernews.com de ce făcuse o obsesie din a folda pre-flop cea mai bună pereche din hold'em.

"Stimate cititor: Asta s-a întâmplat în 2003 ...

Pentru ziua mea de naștere de anul trecut, prietena mea Kay m-a înscris la un curs de "fiction-writing" la Stanford. "Poate că te-ai putea îmbogăți scriind o carte despre cum ajungi falit", a spus ea. "Alții au făcut-o"

M-am dus la toate sesiunile de seară, deși durau trei ore. Mi-am făcut temele și am acordat atenție în clasă. Profesorul ne-a spus: "Nu lăsați faptele să împiedice o poveste bună". Asta m-a schimbat ca scriitor, nu m-am mai limitat la respectarea adevărului.

Dar povestea pe care o voi spune acum este adevărată. Trebuie să fie, altfel nu ar avea vreun rost să o evoc. Sunt ca un astronaut care a mers pe lună și s-a întors pe pământ să scrie despre sentimente de neimaginat. Sunt ca un om care de ani de zile locuia singur într-o pădure uitată și s-a întors să scrie despre încercările și triumfurile sale. Pentru că eu sunt jucătorul de poker care a dorit să foldeze o pereche de ași înaintea flop-ului. Iată povestea mea.

Cum a încolțit ideea

Cu treizeci de ani în urmă, cariera mea de muzician a devenit prea nesigură din punct de vedere financiar. Aveam nevoie de ceva mai concret pe care să mă pot baza. Așa că am părăsit trupa și am devenit jucător profesionist de poker. Am jucat în case și apartamente, în subsoluri și oriunde altundeva a existat acțiune. Jocurile erau foarte, foarte slabe din punct de vedere al valorii adversarilor. Citisem o carte în care autorul explica de ce trebuie să foldezi foarte mult. I-am urmat sfatul și de aceea am reușit să trăiesc o viață de lux, pe care o defineam astfel: "să nu spui niciodată "pas" unui concert bun din cauza prețului biletului".

În calitate de jucător de poker, am avut succes. L-am studiat pe cel mai bun jucător, pe tipul care a primit respectul și banii tuturor (n.r. legendarul Doyle Brunson). El a făcut pokerul diferit. Nu a arătat cărțile avute și nu a indicat în vreun fel ce a avut după ce s-a terminat mâna. Nu a împărtășit opiniile sale despre modul în care alții au jucat sau s-au comportat. Și nu a fost niciodată supărat: pe ghinion, pe dealeri, pe orice. Avea imunitate. Și m-am gândit: "Aș putea face asta. Mă voi instrui; după o viață întreagă de informații și emoții, mă voi învăța să păstrez secretele".

Și undeva în acea perioadă această idee a intrat în capul meu: să foldez ași înainte de flop. Pentru a vedea dacă aș putea. Pentru a vedea cum m-aș simți. O voce interioară a întrebat: "Dar de ce?". Pentru că este precum un munte care așteaptă să fie urcat.

Pe fast forward, trec anii și ajungem în 2003. Am jucat într-un turneu de no limit hold'em și am pierdut un pot cu ași în mână. Brusc am făcut un calcul rapid pentru a estima de câte ori s-a mai întâmplat înainte, după ce îmi venise ideea să îi foldez. Am multiplicat anii, orele și mâinile pe oră și am constatat că am jucat un milion de mâini. Asta înseamnă că am avut ași în mână de peste 4.000 de ori. Dacă am pierdut unul din patru poturi cu o astfel de mână, atunci am ieșit înfrânt cu ași de 1.000 de ori. Am pierdut cu ași în mână de 1.000 de ori... Am pierdut cu ași în mănă de 1.000 de ori...

Ce-ar fi dacă?

Ce-ar fi dacă data viitoare voi pierde potul fără a mă implica? Am menționat această idee la doi dintre prietenii mei de poker - de a arunca așii pre-flop - și am venit cu două motive pentru a face acest lucru:

  • Pentru a ușura foldul în alte situații. Poate că, dacă aș fi renunțat o dată la ași înainte de flop, atunci ar fi mai ușor să foldez orice mână, oricând, mai ales când știu că ar trebui să dau fold, dar nu o fac.
  • Pentru a fi autorul celui mai prost play făcut vreodată înainte de flop. Miliarde de decizii de pariere pre-flop au fost luate la hold'em. A fost irezistibil de atrăgătoare pentru mine ideea că aș putea lua cea mai proastă hotărâre dintre toate.

În mai 2003, m-am dus la Vegas. Am fost într-un joc de $20/$40. Am ași în mână și toți foldează până la mine. Măresc și ambii din blinduri plătesc. Flop-ul a venit 8-8-3 și am pierdut în fața unui 8 în mâna unui adversar. Apoi mi-am amintit, puteam folda. Rămâneam cu un stack mare și puteam câștiga o mulțime de fise. Câteva zile mai târziu, același lucru s-a întâmplat. Pe un board cu X-K-J-10-X, cineva a refuzat să foldeze până pe turn, unde a prins chintă. Mi-a spart așii.

Mai trec câteva zile și, mergând spre casă, mi-am pus serios întrebarea: de ce este atât de dificilă această sarcină simplă? Este vorba de bani? Aparent nu. Aș putea să dau o sută de dolari oricui fără prea mult efort sau durere. Dar foldarea așilor pre-flop, la orice limită, chiar și la mize de $3/$6, e mult mai dificilă. Deci nu erau banii; era altceva care mă ținea. Poate că anticiparea angajării dușmanului în luptă, în timp ce dețineam cea mai bună armă posibilă, să fie cauza. E prea mult pentru ca un războinic să renunțe, în orice situație.

Izbăvirea

Câteva zile mai târziu, pe 19 mai, tot la un joc cash, mai rămăsesem cu 800 de dolari. Am primit din nou ași și am "uitat" să îi arunc. Prima carte întoarsă pe flop e as, dar pierd iar, de această dată pe river, tot la o chintă. Simțeam presiunea în cel mai ciudat fel, ca și cum era vorba de o tortură iminentă. Patru ore mai târziu, rămăsesem cu 400$. Se juca tare și nesăbuit, fiecare pot era umflat. Am așteptat o mână, am așteptat un flop. Primul jucător foldează, al doilea la fel. Vine rândul meu. M-am uitat la cărți și veniseră iar: unul roșu și unul negru. Timpul s-a oprit în mod convenabil, pentru ca eu să pot discuta puțin cu sinele meu. "Ce mai astepti? Fă-o!"/"Nu pot. Sunt blocat"/"Fă-o!"/"Nu pot. Nu pot. N-am putut niciodată. Știu asta acum"/"FĂ-O!!" Și am făcut-o. Am foldat acești ași și am simțit o creștere a încrederii și a puterii. M-am ridicat de la scaun și m-am deplasat la altă masă, unde era un prieten care știa prin ce trec. I-am șoptit/țipat în ureche: "Alex, în cele din urmă am făcut-o, chiar acum, așa cum am vorbit!" Am foldat așii înainte de flop!". Ridică privirea și îmi zice: "Ai fi câștigat potul?"

Ce intrebare... Mi-a plăcut! M-am întors la jocul de $20/$40, m-am așezat și am căutat să mă ascund. Pentru că mi-a fost frică să privesc pe cineva în față. Știam foarte bine: chimia din creierul meu a fost recent și drastic modificată de un eveniment important. În cele din urmă mi-am recâștigat suficient controlul asupra feței pentru a putea vorbi. Am început să bâjbâi, de parcă aș fi câștigat cine știe ce turneu. Am plecat de pe scaunul meu de zece ori în următoarea oră. A durat două zile ca să se poată rupe zgomotul din capul meu. Și s-a rupt. Complet. 

Dincolo de orice, istorisirea de mai sus a lui Tommy Angelo reprezintă o lecție esențială despre modul în care trebuie să îți controlezi "demonii" la masa de joc. Traducându-se, pilda ar fi următoarea: așteaptă-te la orice și învață tot timpul să deții controlul. Doar tu poți să conștientizezi ce se întâmplă în interiorul tău și gestionând emoțiile, furia și situațiile potrivnice ai o șansă în plus să devii un jucător câștigător pe termen lung.