Poți folda pereche de popi pre-flop, în poker? Când și de ce trebuie să renunți la o așa mână

2020-01-27 00:00:00 2,1k 0

Sunt unele mâini în poker din care pur și simplu nu poți să scapi, chiar dacă, cel puțin la nivel teoretic, înțelegi că poți fi bătut. Ca atare, de multe ori ajungi să îți joci tot stack-ul, pentru ca apoi să analizezi îndelung dacă ai fi putut lua alte decizii. Pentru foarte mulți dintre noi, una dintre cele mai frecvente mâini care generează un bad beat e perechea de popi, pe  care nu o poți folda pre-flop. În prezentul articol vom încerca să stabilim dacă a doua cea mai mare mână ca putere în hold'em, înaintea apariției cărților comune, este întotdeauna una care nu poate fi foldată. În încercarea noastră de a găsi un răspuns ne vom baza pe experiența trăită de Randy Lew, un jucător care a strâns peste 1,1 milioane de dolari din pokerul live, acum mai puțin de o lună.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!

Set vs set sau flush nuts vs second flush nuts (cu ambele cărți din mână) reprezintă coșmarul oricărui jucător de poker care pierde un asemenea pot. Pentru simplul motiv că nu ai cum să găsești argumente solide pentru a pleca dintr-o asemenea mână, fiind convins că ești în față. Lucrurile se schimbă substanțial, însă, dacă vorbim de all-in-ul pre-flop. Pentru că, fără apariția cărților comune, noțiunea de gambling este mai prezentă, ea putând să îți afecteze dramatic stack-ul pe care îl ai în față. Dacă perechile de dame sunt mai ușor foldate de jucători, în măsura în care se află în poturi uriașe, în fața unor adversari extrem de tight și cu multe fise, nu același lucru se întâmplă cu a doua cea mai mare pereche: K-K. 


Fold la popi pre-flop - Aspecte de care trebuie să ții cont

Dacă unii renunță la dame fiind conștienți că pleacă coin flip în fața unui A-K (perechea Q-Q e favorită în doar 53% din cazuri) și outsideri în fața unor perechi de popi sau de ași, în privința popilor din mână lucrurile se schimbă substanțial. Pentru că o singură mână (A-A) pleacă favorită în raport cu ceea ce deții tu. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie întotdeauna să te arunci cu capul înainte, bazându-te pe faptul că sunt  șanse imense să fii în față pre-flop. Tipologia adversarului/adversarilor implicați în pot, numărul acestora, faza turneului sau stack-ul tău pot și trebuie să cântărească decisiv în luarea unei decizii. De exemplu, dacă primești K-K în big blinf și în fața ta, din UTG, de exemplu, doi adversari dau call, pentru ca apoi, alți doi să meargă pe varianta three bet și four bet (aceștia din urmă fiind recunoscuți drept jucători "bunker", extrem de tight), nu ai de luat deloc o hotărâre ușoară cu K-K în mână. În plus, dacă acest lucru se întâmplă în apropierea bubble-ului, la un turneu important, unde ITM-ul ți-ar aduce o sumă frumoasă, decizia e cu atât mai grea, mai complicată.

Pentru a ilustra faptul că perechea de popi poate fi foldată pre-flop în anumite situații, ne vom raporta la un exemplu din ianuarie 2017. În timpul PokerStars Championship Bahamas Main Event, Randy Lew, un jucător extrem de puternic și care e recunoscut că își poate citi adversarii foarte bine, a fost pus într-o situație la limită. Concret, în ziua întâi 1 de concurs omul nostru a avut un run foarte bun, fiind printre primii în turneu (stack de 80.000 de fise, în condițiile în care blindurile erau la un nivel de 400/800, 100 ante). Din UTG, Randy a primit KK și a deschis cu un raise până la 1.800. Doi jucători din middle position au plătit, apoi un adversar tight, dar pe care îl văzuse că bluffase cu doar câteva mâini înainte, a venit cu un three bet, până la 7.300. Acțiunea a revenit la Lew, care, dorind să fie sigur că scapă de cei doi jucători din middle position (aceștia ar fi avut echitate pentru a încerca să vadă flopul cu o mână marginală, astfel că trebuia să se asigure că îi izolează), a apelat la un four bet până la 16.300 chip-uri. Oponenții care dăduseră inițial doar call au foldat, dar adversarul său din late position a mărit din nou, la 29.700 (rămânând în față cu puțin peste 20.000 de fise, un aspect extrem de important. Practic un tell foarte puternic). În acest moment, alarma a sunat pentru Lew, care și-a citit excelent adversarul. Din păcate pentru el, a luat decizia greșită, lucru de altfel recunoscut ulterior. Iată cum a trăit acele momente eroul nostru și ce a povestit la puțin timp după mâna în cauză, într-un interviu luat la cald. 

"Practic, după cea am dat ultimul re-raise eram gata să dau un snap call la all-in-ul său. Acțiunea a ajuns, așadar, la el și apoi s-a întâmplat ceva ciudat. A mărit la 29700, rămânând cu doar 21000 de fise. Aproape că a jucat cu cărțile pe față. Mutarea sa striga "am ași, nu vreau să mă duc all-in pentru că ai putea folda, vreau să dau un re-raise mic, să mai obțin ceva acum". Am fost foarte suspicios, am stat să mă gândesc serios ce trebuie să fac. Eu mărisem la 16.300, în general oamenii aleg să vină cu un four bet sau five bet care să valoreze măcar dublul raise-ului anterior. Dar el a făcut un raise până la 29.000. Cu Q-Q sau A-K sunt aproape sigur că oricine în poziția lui împingea. Îmi tot spuneam "omul are ași, nu e nicio îndoială". Pe de altă parte mă gândeam "arunc popii și parcă văd că adversarul îmi întoarce o mână marginală". M-am tot gândit și o voce interioară parcă mi-a spus: "nu ai cum să arunci perechea de popi pre-flop". M-am trezit că shovez all-in și sunt plătit instantaneu de ași. Am pierdut cam 60.000 de fise la acea mână, spre 80% din stackul avut. Unii jucători spun că nu prea ai ce să faci în astfel de situații, dar eu sunt destul de supărat pentru că îl citisem corect pe oponent în primă fază. Chiar am fost sigur că are ași, dar apoi m-am gândit că poate a făcut o greșeală de amator și pot profita de ea. Acum, gândindu-mă la rece la cum s-a jucat mâna, la mărimea potului și a bet-urilor, decizia corectă era să dau fold. Data viitoare cu siguranță că voi renunța la o mână de genul acesta, dacă se desfășoară similar. Mulți ar spune că eram deja pot commited, pentru că investisem foarte mult. Dar nu a fost așa, ar fi trebuit să plec din acea mână, pentru că read-ul meu fusese bun: omul din fața mea nu putea avea altceva decât ași. E o experiență de viață, o experiență care cu siguranță îmi va servi în viitor", a explicat Randy Lew, pentru Poker News.

Concluzia este că perechea de popi, deși îți oferă în majoritatea timpului un avans considerabil în fața celorlalți, poate fi și foldată. Trebuie să fii extrem de atent la toate coordonatele mesei, la adversarii din pot, la tipologia acestora, la faza în care te afli în turneu și la raportul risc vs recompensă înainte de a lua o decizie care să te coste tot stack-ul. Chiar și cu o mână atât de puternică, sunt uneori semnale clare că unul dintre adversari deține așii. Ca atare, întinde-ți toate antenele și fii sigur că ai toate datele necesare la dispoziție înainte să îți joci toate chip-urile avute în față pe K-K. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!