Când și de ce să dai fold în hold'em, chiar dacă mâna pare că ți s-a îmbunătățit

2020-01-08 14:00:00 1,6k 0

Una dintre greșelile cele mai comune în poker e reprezentată de momentul în care o carte îți îmbunătățește mâna. Cei mai mulți jucători devin în astfel de momente pot committed, deși e posibil ca acea carte să le fi făcut mai mult rău. Vom analiza împreună în ce fel de capcane poți să cazi în astfel de situații și cât de important e să ții cont de poziție, de imaginea adversarului și de rangeul acestuia. Chiar dacă mâna ta posibil să se fi îmbunătățit grație apariției unei cărți, uneori se întâmplă ca șansele tale în pot să scadă dramatic. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Există un adevărat curent de a evolua în no-limit hold'em: abordarea "mi s-a îmbunătățit, trebuie să continui". De multe ori asta e soluția corectă, însă să crezi în această metodă orbește se poate dovedi foarte păgubos, pe termen lung. Concret, trebuie să distingi exact ipostazele în care mâna îmbunătățită te apropie de câștigarea potului de cele în care șansele să pierzi foarte multe fise sunt  mari.
 
Pentru a înțelege foarte exact ce înseamnă asta, propun să ne raportăm la un exemplu grăitor, în care un jucător ține exclusiv cont de ceea ce deține el. O greșeală des întâlnită și fără scuză, atunci când ai pretenția că joci poker la un nivel decent. Poate mai important decât ceea ce deții tu e să îți cunoști oponentul, cărțile pe care le joacă și logica evoluției, în funcție de poziție sau de stack.

Stabilirea unor rapoarte timpurii

Mâna pe care o aducem în discuție a avut loc de curând, la una din camerele de poker licențiate în România. La o masă de cash, cu blinduri de $0.50/$1, doi jucători s-au implicat în pot. Primul a fost ridicat din UTG la $4, găsind răspuns doar la oponentul din cutoff. De menționat că agresorul inițial era un jucător extrem de tight, un adevărat bunker, al cărui stack se învârtea în acel moment la aproximativ 100 de dolari.

Flop-ul a venit A treflă - K treflă - 5 romb. Un action board, în teorie, dar care pare a avantaja jucătorul din under the gun. Pentru că gama lui de mâini va cuprinde mult mai des un as puternic, de exemplu. În privința celui din cutoff, situația e puțin mai delicată: din acea poziție vei vrea să vezi de multe ori cărțile comune cu o pereche mică sau medie sau cu connectori (eventual suited).

Acest aspect înseamnă că, practic, cutofful nu poate să apeleze la bluff. Motivul este evident: raiserul inițial poate avea A-A, A-K, K-K, 5-5 sau A-Q. Mâini care nu vor pleca nicăieri și împotriva cărora nu există echitate. În general, dacă un jucător din early position face un bet, atunci cutoff-ul este mai bine să joace doar cu un call, păstrând astfel avantajul pozițional pentru următoarele străzi.

Jucătorul din UTG a făcut într-adevăr un continuation bet, mizând valoarea potului. Cu A-J offsuited, cel din cutoff a decis să plătească.

Când turnul îmbunătățește mâna. Sau nu

Pe un turn J de treflă, agresorul inițial a făcut un bet uriaș, mai mult decât era potul în acel moment. Ce ar trebui să facă jucătorul din poziție, a cărui mână s-a îmbunătățit la două perechi? Răspunsul multora ar fi unul simplu, fără să clipească: un nou call. E o situație departe de a fi ideală, iar noi consierăm că, deși cutofful și-a îmbunătățit mâna, mai corect ar fi să foldeze.

Asta pentru că, printr-un double barrel, cel din UTG dă clar o informație prețioasă: e puternic. Un jucător tight care atacă pre-flop și pe primele două străzi cu greu va avea o mână slabă în acest moment. 

Să analizăm puțin boardul. Draw-ul de culoare e completat, un insight de chintă asemenea. Mâini ca A-A, K-K sau 5-5 sunt mult în față. Așadar, cu două perechi - ași cu valeți - poți învinge o singură mână A-Q. Posibilitatea ca primul jucător să aibă "aer" în acest moment e minimă. 

Judecând după rangeul avut de UTG, putem să afirmăm că un draw completat e puțin probabil. Doar o mână ca K-Q de treflă ar fi justificat raise-ul pre-flop. O variantă ar fi, în această situație, un re-raise pentru cutoff, însă varianta acesta l-ar putea forța să joace pentru toate fisele. Astfel, nu pare a fi un moment prielnic pentru a își manifesta agresivitatea. 

Considerăm, totuși, că un call în această situație e cea mai neinspirată variantă. Pentru că adversarul va pune foarte des un value bet pe river, ceea ce îl va stoarce de fise pe cutoff. Dar, ce e mai important, e faptul că jucătorul din poziție pleacă favorit într-o singură situație: când opozantul deține A-Q. În toate celelalte situații, deși mâna s-a îmbunătățit în "aces up", aceștia nu au ce să bată. În concluzie, renunțarea la mână și diminuarea pierderilor pare cea mai bună alternativă. Mulți nu au forța să plece dintr-un asemenea pot, văzând doar o fațetă a monedei: faptul că mâna pe care o dețin e îmbunătățită. Totuși, judecând după range-ul, poziția și tipologia adversarului, evoluția sa se traduce de cele mai multe ori într-o mână premium. Faptul că a cerut atât de mult pe turn denotă un singur lucru, din punctul nostru de vedere: e sigur pe forța mâinii sale și vrea să arunce o eventuală treflă mare, pentru a fi scutit de emoții, pe river.

Ce s-a întâmplat în realitate

Cutofful nu a avut puterea să renunțe la mână și a dat call. Pe river a venit un 6 de treflă, iar jucătorul din early position a renunțat la agresivitate, bătând check. Cu siguranță un scare card, pe care cutofful trebuia să îl fi exploatat, cu un raise mare. Nu s-a întâmplat așa, considerând că are o mână decentă, cu șanse la showdown. A mers și el pe varianta check, iar oponentul a întors, cum era de așteptat, o mână mai bună: A-K pentru două perechi superioare. 

În fiecare punct al mâinii, cutofful s-a uitat doar la mâna sa și la bord, dar nu s-a gândit la ce mâini ar fi putut avea oponentul, la logica evoluției acestuia în pot. O greșeală nepermisă și care ar fi putut fi evitată ușor, cu un fold pe turn. Fără îndoială ar fi fost o decizie greu de luat, însă ar fi reprezentat abordarea corectă în fața unui jucător tight, care "trage" pe fiecare stradă.