Foldul în poker nu e niciodată o decizie simplă! Când şi de ce să renunţi la mâini

2020-01-29 05:00:00 2,0k 0

 folding-kings-compressor.png

Foldul (renunţarea la mână) în poker este departe de a fi cel mai spectaculos ustensil din arsenalul unui jucător, însă este de cele mai multe ori decisiv. Dacă eşti capabil să identifici situaţiile în care trebuie să pleci dintr-un pot, ca urmare a faptului că ai şanse minime să îl câştigi, îţi vei face o mare favoare. În special în no-limit hold'em, unde poţi pierde pe fiecare stradă tot stack-ul, capacitatea de a folda mâini (bune), dar care probabil sunt bătute în momentul respectiv, este o adevărată artă.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Să ştii când să foldezi, de ce situaţii să te fereşti, care sunt capcanele în care poţi intra dacă nu renunţi reprezintă indici esenţiali pentru valoarea unui jucător. Asta pentru că, pe termen lung, a renunţa la mână în momentul potrivit te salvează de pierdera a foarte multe fise şi, implicit, bani. În continuare vom încerca să identificăm momentele clare când trebuie să dai fold, dar şi situaţiile în care, deşi renunţarea la mână pare varianta corectă, poţi rămâne în pot.

 

Când să dai fold la poker?

Există câteva situaţii clare, în care nu ar trebui să stai pe gânduri în legătură cu decizia ta. Odată cu experienţa acumulată, vei constata că astfel de hotărâri devin automatisme. Astfel, este corect să dai fold aproape întotdeauna când:

1. Eşti convins că mâna pe care o deţii este mai slabă decât a adversarului şi trebuie să răspunzi la un bet al acestuia.

2. Nu ai suficiente şanse de a-ţi îmbunătăţi mâna într-una câştigătoare, iar pot odds sunt împotriva ta.

3. Nu eşti sigur dacă eşti în faţă, însă te confrunţi cu un pariu mare la care trebuie să răspunzi. Sau, simţi că cineva ar urma să facă ulterior un raise consistent, iar tu nu îţi permiţi să îţi asumi astfel de riscuri.

4. Pot odds sunt de partea ta, astfel că un call s-ar justifica, dar este foarte probabil, din cauza faptului că nu ai poziţie, ca un alt opozant să mărească foarte mult potul, astfel încât să devină imposibil să mai plăteşti.

Aşa cum am identificat câteva momente clare când plecarea din pot reprezintă situaţia ideală, pe termen lung, sunt şi situaţii în care foldul nu se justifică. Nu ne referim la variantele evidente (când poţi da check, în schimb, sau când eşti absolut sigur că deţii cartea mai bună), ci la acele ocazii destul de dese când totul pare pe muchie de cuţit, iar o decizie clară aparent nu poate fi luată. Se ivesc, astfel, două momente în care decizia de a folda nu este întotdeauna cea mai fericită:

1. Ştii că ai probabil mâna mai slabă, dar ai suficiente outsuri care să o îmbunătăţească şi să o transforme în cea câştigătoare. Pot odds sunt de partea ta, astfel că, pe termen lung, cu un call, vei ieşi în câştig.

2. Eşti conştient de faptul că eşti în spate, însă ştii la fel de bine că un bluff al tău ar încheia acţiunea şi ţi-ar aduce fisele din pot. Însă trebuie să fii foarte atent pentru a transforma o hotărâre de fold într-un bluff, pentru a avea succes: multe depind de tipul adversarului pe care îl întâlneşti, de textura boardului, de câte fise au fost împinse până la acel moment în pot sau de imaginea ta la masă.

 

Ce mai e esenţial în decizia ta? 

Aşa cum poţi observa din cele scrise mai sus, sunt o serie de alte aspecte pe care trebuie să le iei în calcul în decizia de a renunţa sau nu la o mână. Iar acestea ţin doar până la un punct de cele două cărţi pe care le deţii sau de ce community card este dezvăluit de dealer. Esenţiale în hotărârea ta într-un sens sau altul sunt şi următoarele puncte:

- Pot odds;

- Acţiunea dinaintea ta sau ce se preconizează a fi după ce tu iei o decizie;

Prin acest ghid de renunţare la mâini am încercat să identificăm situaţiile reale de la masa de joc, oferindu-ţi suficiente repere pentru a fi în cunoştinţă de cauză când iei o anumită decizie. Ai mereu în vedere outs-urile care îţi pot îmbunătăţi mâna şi calculează pot odds, astfel încât să reuşeşti să îţi salvezi o importantă parte de stack. Nu te transforma într-un calling station, care plăteşte până pe ultima stradă cu un draw, ci ia decizii cântărite atent, bazându-te pe probabilităţi şi matematică, dar şi pe logica mâinii sau pe adversarii care sunt în pot.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!