Momentele când nu trebuie să dai fold în hold'em, deși pari bătut

2020-01-07 14:00:00 1,4k 0

Uneori în hold'em foldul reprezintă opțiunea evidentă, însă de destule ori e bine să arunci mâna doar după ce iei în considerare toate variantele. Vom prezenta mai jos trei situații comune în care cei mai mulți abandonează lupta, deși au la îndemână posibilitatea de a câștiga potul.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Jucătorii slabi se transformă în adversari redutabili în momentul în care învață să foldeze mâinile de plecare proaste. Ei învață astfel să fie selectivi, să fie disciplinați pe flop. Scapă astfel de mâini care nu au șanse mari să se îmbunătățească sau care continuă să fie dominante.

În cele din urmă, ei învață să recunoască importanța poziției, în special prin jucarea de mâini mai puternice din cut-of sau button. "Tight e corect" a devenit un slogan foarte la modă, însă în ultimii ani acest stil de joc aduce un profit tot mai mic. Pentru că foarte mulți obișnuiesc să evolueze extrem de precaut, ai nevoie să îți mixezi jocul pentru a avea succes. Jocul de poker este populat de mulți adversari cu o evoluție unidimensională, astfel că îți propunem să nu mai renunți atât de ușor la mâini care par bătute.

În măsura în care ai în față un jucător ușor de citit și simplu de exploatat, este de preferat de multe ori să nu dai fold. Îți vom prezenta mai jos câteva din acele momente în care nu trebuie să pleci din pot, deși aceea pare varianta corectă. Pe termen lung, însă, dacă identifici corect situațiile și îți citești oponenți, s-ar putea să faci profit mai mare cu un play în loc de fold.


Raise din UTG, tu deții o mână marginală în late position

Primul exemplu pe care îl vom analiza are loc la un joc de tip cash, cu blinduri $1/$2 în stilul no-limit hold'em. Să ne imaginăm că te afli în cutoff cu A-x (unde "x" nu este o "față"). Un jucător din early position face un open raise de 12$ și toți foldează până la tine. S-ar putea să te gândești să faci același lucru în mod automat. Uneori însă foldul în această situație nu este cea mai bună variantă.

Cheia constă în luarea în considerare a tipului de jucător care a făcut raise-ul și cât de mare este stackul său. Dacă are cel puțin 65-75 de blind-uri mari în față, un call sau un re-raise din partea ta pot avea sens. Dacă plătești în fața unui jucător loose, probabil că poți fura potul pe flop, chiar dacă adersarul mizează pe C-bet. Ai poziție și, indiferent dacă apare sau nu un as, un three bet al tău pe board sperie.

Mulți jucători sunt destul de setați pe anumite patternuri. Vor presupune că tu trebuie să fi lovit un monstru dacă faci o astfel de mutare. Dacă oponenții au un stack uriaș în față, ei vor dori să îl protejeze. În consecință, vor renunța, considerând că tu ai o mână pe măsură.

Spuneam mai sus că mișcarea aceasta funcționează mai bine în fața jucătorilor loose. Asta pentru că ei au tendința să deschidă cu mâini marginale. Dar și în fața unui adversar tight, mutarea poate să genereze profit. Chiar dacă lovesc flopul, play-ul tău e atât de puternic încât ceilalți se vor teme că ai un set sau două perechi atunci când ridici. Lipsa poziției și stackul lor care trebuie protejat îi vor determina și pe aceștia să renunțe frecvent.

Desigur, nu sugerăm să faci această mișcare tot timpul. Dar trebuie să îți dai seama că nu trebuie să renunți automat în astfel de situații. Vor fi momente, în funcție de circumstanțe, când trebuie să dai call sau să vii chiar cu three bet.


Ratezi draw-ul pe river, iar oponentul pariază

Cu siguranță, de cele mai multe ori în astfel de momente, foldul este opțiunea corectă. Însă, uneori poți ridica, lucru care îți va aduce fise gratuit.

Să presupunem că ai început cu A cupă - J cupă și ai un stack de $300 la același tip de joc cash ca mai sus, cu blinduri de $1/$2. Oponentul tău nu are poziție, dar pariază pe fiecare dintre străzi, cărțile comune fiind K romb, 7 cupă, 6 cupă, 2 romb, 5 romb. Ai ratat culoarea, însă ai plătit până pe river pentru acel draw.

Mișcarea evidentă este de a renunța pe river. Dar, dacă ai o imagine de jucător tight, poți încerca o creștere cât valoarea potului. Opozantul tău va trage concluzia că ai completat culoarea la romb sau chiar chinta și de multe ori va renunța. Va ceda și pentru că în rangeul său nu vor fi multe mâini foarte bune, care să îi fi completat ceva cu adevărat valoros. În general va avea top pair cu kicker bun sau maximum două perechi. Iar o agresivitate din partea ta pe river, mai ales că imaginea te ajută, "va suna alarma".

Ce e frumos la un asemenea play e că nici măcar nu ai nevoie de o rată de succes foarte bună pentru a fi pe profit. Trebuie ca opozantul să foldeze în 35-40% din cazuri, iar mișcarea ta se justifică matematic. Amintim din nou că nu este o mutare pe care să o faci tot timpul, dar gândește-te la tipul de jucător pe care îl ai în față, la imaginea ta și nu exclude această oportunitate.


All-in și call în fața ta, dar nu deții A-A sau K-K

Să ne imaginăm aceeași situație ca mai sus, cu tine la un joc de cash, cu un stack de 300 $. Un jucator din UTG merge all-in pentru 80$, iar un altul, din  middle position plătește.

Mulți vor considera că sunt șanse mari ca unul dintre adversari să fie monstru și vor folda, chiar și cu J-J, cum ai tu la această mână. Evident, în trei o pereche de valeți nu va pleca favorită, însă ar trebui să analizezi puțin lucrurile înainte de a opta pentru fold.

Ia în considerare în primul rând ce fel de jucători sunt implicați. Dacă agresorul inițial e slab sau a avut parte de un bad beat de curând, e posibil să fi shovat cu un as mic sau cu o pereche medie. În general așii sau popii în astfel de situații ar fi optat doar pentru un raise. În egală măsură, nu e greșit să considerăm că apelantul nu are cum să aibă A-A sau K-K. Ar fi mărit la rândul lui, nedorind să participe într-un multy way pot cu o asemenea mână puternică. Ar fi fost expus, iar șansele i se diminuau.

În această situație, chiar dacă mâna ta nu pare a avea echitatea dorită, de multe ori cea mai bună opțiune aici este să ridici. Îl vei forța pe cel din middle position să foldeze și îl vei izola pe agresorul inițial, în fața căruia sunt șanse mari să pleci favorit.

În concluzie, renunță să dai fold automat în anumite situații, chiar dacă ești convins că sunt șanse mari să fii în spate. Uneori, agresivitatea îți va aduce recompense mari, dacă vei fi citit și interpretat corect acțiunea de la masă.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!