Arta de a renunţa la o mână bună! Când şi de ce să faci "folduri mari"

2020-01-08 14:50:00 1,5k 0

poker-1.jpg

"Doar jucătorii care nu dau fold niciodată nu vor cunoaşte frustrarea generată de ieşirea din pot în momentul în care au mâna cea mai bună. Dar soarta lor e mult mai crudă. Dacă nu eşti în stare să arunci mâna cea mai bună, nu ai ce căuta la masa de poker", spunea legendarul Amarillo Slim Preston, unul dintre marii jucători ai anilor '70-'80, plecat dintre noi în urmă cu patru ani.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE DE A RENUNŢA ÎN MOMENTELE CHEIE LA O MÂNĂ BUNĂ!

Se poate întâmpla uneori să renunţi la mâna cea mai bună, care ţi-ar fi oferit accesul la un pot generos, însă această înfrângere de moment se transformă în veritabile victorii pe termen lung. Pentru că, statistic vorbind, de cele mai multe ori în momentul în care vei renunţa la o mână destul de bună, ca urmare a unui raise mare, agresorul va avea o mână superioară. Ca atare, reuşeşti să îţi salvezi pe termen lung suficient de multe fise, chiar dacă uneori vei folda o mână superioară celorlalţi.

Marile folduri fac de multe ori diferenţa între jucătorii de clasă şi cei de duzină şi luarea deciziei corecte într-un astfel de punct cheie reprezintă un prim pas spre a deveni mai bun.

Întrebarea pe care şi-o pun mulţi, în mod cât se poate de legitim, se referă la semnalele şi indiciile care te duc la un moment dat să renunţi în mod corect la o mână foarte bună, la care 90% dintre jucători probabil că nu ar renunţa. Un răspuns simplu nu poate fi dat, variabilele fiind prea multe: de la tell-urile oferite de opozanţi (DETALII AICI), la stilul acestora de joc sau la feeling-ul celui care e în stare să foldeze o mână foarte bună, conştient că poate fi învins.
 

Diferenţa între pokerul online şi cel clasic

Unii experţi sunt de părere că în pokerul online nu ar trebui să existe aproape deloc astfel de "laydowns". Explicaţia e cât se poate de simplă: mai mult de 80% din turneele sau mesele cash de pe net implică un efort financiar destul de scăzut pentru cel care stă în faţa calculatorului sau a tabletei. Mai important în acest context este să reuşeşti să aduni un stack foarte mare, astfel încât să ţinteşti primele locuri, care sunt cu adevărat bine plătite. În măsura în care vei da un call neinspirat şi vei ieşi de la turneu/masă, ai întotdeauna opţiunea să te înscrii imediat la o altă competiţie.

În cazinou, însă, lucrurile stau total diferit. Plăteşti prost, eşti eliminat din turneu şi nu ai decât foarte rar alte opţiuni. Ca atare, în momentul în care joci live, "foldurile mari" (cu o mână bună) trebuie să fie mult mai frecvente. Asta şi pentru că, în general, sumele jucate aici sunt mult mai mari, buy-in-urile mult mai costisitoare. Trebuie să fii în stare să renunţi de multe ori la o mână foarte bună, pentru că mizele sunt prea mari. Pune mereu în balanţă cât ai putea câştiga din potul respectiv versus reversul medaliei: perspectiva ieşirii de la masă.

500.000 € GARANTAT! CEL MAI MARE TURNEU DIN ROMÂNIA TE AŞTEAPTĂ!


Când şi de ce să faci "folduri mari" - Semnal de alarmă

Pe lângă informaţiile pe care le aduni de la adversar de-a lungul jocului (tell-uri, stil de joc, pattern-uri), unul dintre cele mai importante semnale care ar trebui să îţi "aprindă beculeţele" şi să te determine să renunţi la o mână bună, pentru că aceasta ar putea fi dominată, este reprezentată de strategia "check-raise", din partea celui cu care te confrunţi.

Această tactică poate însemna în general doar două lucruri: a jucat slow, mascându-şi o carte excelentă sau încearcă un semi-bluff. Există, aşadar, şi posibilitatea ca el să încerce să te păcălească, dar, din punct de vedere statistic, un jucător care apelează la un astfel de truc - check-raise - deţine de cele mai multe ori mâna cea mai bună, uneori chiar nuts. El se simte atât de confortabil în mână încât începe să se "joace" cu adversarii, dorind să arate că e capabil de play-uri sofisticate. Ca atare, de cele mai multe ori în astfel de situaţii dacă vei plăti - vei pierde, astfel că un "big laydown" e foarte des soluţia câştigătoare. Sigur, înainte de a folda o mână bună, ia întotdeauna în calcul stilul de joc al celuilalt, diferenţa dintre stack-urile voastre (dacă mai are puţine fise, se poate merita riscul de a-l plăti), dar şi faza în care se află turneul, nivelul blindurilor.  
 

Nu fi (mereu) curios să vezi flopul

De multe ori poţi preveni pierderea unui număr mare de fise încă dinainte de flop, chiar dacă mâna pe care o ai e una excelentă.

În măsura în care deţii, să spunem, cărţi ca J-J sau A-Q, aproape fără excepţie vei da raise, indiferent de poziţia în care te afli. Un re-raise important aici din partea unui jucător foarte solid, care în general e foarte tight, ar trebui să sune clopoţelul de alarmă.

Tentaţia e mare să vezi flopul, însă vei putea fi dominat uşor de o mulţime de mâini. Dacă vezi un A-K pe flop, de exemplu, şi ai primit de la dealer cărţile menţionate anterior, nu te poţi declara sub nicio formă mulţumit. A-Q la tine în mână te forţează chiar la all-in probabil, aşa că analizează dacă merită riscul. Nici în cazul în care pe flop vin trei cărţi mici nu stai foarte bine, orice Q-Q, K-K, A-A sau A-K în mâna celuilalt ducându-te într-o poziţie extrem de grea, din care nu prea ai varianta să ieşi.

Astfel, împotriva unor adversari foarte selectivi în privinţa cărţilor de start, care vin cu re-raise pre-flop, de multe ori decizia cea mai bună este să renunţi la mână cât mai repede. Pierzi foarte puţine fise şi nu te expui unui all-in în care şansele nu pot fi de partea ta decât în măsura în care eşti norocos şi "loveşti" un flop excelent. Pe termen lung însă, renunţarea la pot încă dinainte de flop, când un adversar solid vine cu un re-raise foarte mare, îţi poate salva stack-ul. Mai bine să pierzi un număr limitat de fise într-un stadiu incipient decât să rişti să pierzi tot ulterior.

Nimănui nu îi place să arunce o mână bună şi cu siguranţă frustrarea e şi mai mare dacă adversarul întoarce un bluff. Dar, dacă nu faci acest compromis, vei constata că de multe ori vei ajunge în situaţii fără ieşire, unde vei fi obligat să împingi în faţă toate chip-urile tale. Pe termen lung, jucătorii care sunt capabili să renunţe la mâini foarte bune vor avea întotdeauna de câştigat: frecvenţa mâinilor bune la adversar, când acesta creşte substanţial potul, va fi mai mare decât a bluff-urilor.