Când trebuie să dai fold la perechea de ași din mână

2022-01-05 11:02:00 1,9k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători ești chiar tu)

Te afli în apropierea bubble-ului la un turneu important, la care au participat 727 de jucători. Dintre aceștia, au mai rămas în competiție 196 de concurenți, ITM-ul (into the money) făcându-se în momentul în care în joc vor mai fi rămas 143 de participanți.

La un nivel de blinduri de 1.000/2.000, cu un ante de 300, tu deții 51.3000 de fise, adică aproximativ 25 de blinduri. Cu A-A, din middle position, fără vreun limper în față, decizi să mărești până la 4.500 de chipuri. Din button, un adversar merge pe varianta call, la fel ca și adversarul din big blind.

Pe un flop 5 pică - 6 romb - 3 romb, adversarul din bb bate în masă (check), iar tu decizi să mizezi pe un continuation bet: arunci 7.000 de fise în pot. Opozantul din button face un three bet, mărind până la 15.000, lucru care îl determină pe opozantul din big blind să foldeze. Acțiunea revine la tine, care hotărăști să dai doar call. 

Turnul este reprezentat de un 7 pică și consideri că opțiunea check e cea mai bună. Opozantul nu stă pe gânduri și pune la bătaie 35.000 de fise, ceea ce acoperă stackul pe care îl mai ai. Care este decizia corectă în această situație? Ce cărți din range-ul adversarului poți învinge, știind că acesta este un jucător tight? Ai investit destule fise în pot astfel încât să nu poți da înapoi? Cât de schilodit va fi stack-ul tău dacă te retragi acum, înainte de showdown? Ce ar putea avea adversarul astfel încât să fii în față? Unde ai greșit în această mână? Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua decizia finală, care te poate costa viața în turneu. 

 

Decizia corectă

Trebuie spus încă de la început că raise-ul făcut pre-flop a fost unul prea mic având în vedere puterea mâinii. Sigur, cel cu A-A s-a temut că dacă va mări prea mult îi va speria pe restul adversarilor, care ar fi fost predispuși unui fold ușor. Totuși, având  în vedere textura flopului, acolo trebuia să se fi jucat mult  mai agresiv. Oponentul din big a apelat la un three bet, prilej pentru un shove all-in în acea poziție. Exista posibilitatea ca adversarul să fi mers pre-flop cu o pereche mică, în speranța unui set mining, însă doar trei mâini ar fi putut fi mai bune decât perechea de ași.

Pe turn, cu posibilitatea ca o chintă să se fi completat, un call este mult mai greu. Întotdeauna este mai dificil să răspunzi la un all-in decât să îl inițiezi tu. Având în vedere faptul că oponentul este un jucător tight, în majoritatea cazurilor el va avea o mână superioară în acest caz, judecând după cum a jucat. Practic, așii ar pleca favoriți în cazul nostru doar împotriva unui draw de culoare (A-7 romb, eventual) sau a unei alte perechi mari. Ori, posibilitatea ca celălalt să dețină o pereche monstru (Q-Q sau K-K) e mică, având în vedere că nu a venit cu re-raise, din poziție, pre-flop.

Concluzionând, decizia corectă în acest moment pare a fi foldul, cu mențiunea că mâna s-a jucat extrem de slab, permițându-i adversarului posibil să își completeze o carte inferioară. Chiar dacă s-au investit destule fise în pot, considerăm că nu există nici pot odds și nici cărți în range-ul adversarului care să justifice call-ul.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna discutată a avut loc la PokerStars Championship 2017, competiție ținută la Monte Carlo, iar posesorul perechii de ași se numește Benoit Lam. Francezul într-adevăr a înțeles că a jucat slab și a foldat pe turn perechea de ași, arătându-i adversarului ce aruncă. Acesta din urmă - lituanianul Anderjs Maklecovs - nu a putut fi altfel decât în al nouălea cer când a văzut că francezul nostru a renunțat la "American Airlines". Asta pentru că balticul a jucat și mai ciudat decât eroul nostru, dând doar call pre-flop deși deținea a doua cea mai bună mână din poker K-K. 

Astfel, o confruntare care se termină în peste 90% din cazuri cu all-in pre-flop s-a transformat într-un duel al nervilor. Beneficiind de poziție și de faptul că Lam a jucat excentric așii, Maklecovs a fost jucătorul mai agresiv și a avut câștig de cauză. Cu toate că, judecând după cum a evoluat, putea fi ușor eliminat de o mână mult mai slabă. În concluzie, suntem de părere că ambii jucători au avut o abordare ciudată încă de la început, iar posesorul perechii de popi a ieșit învingător doar grație imaginii sale de jucător tight și a greșelilor celuilalt. În o grămadă de situații similare, însă, ar fi pierdut cu play-ul său o mulțime de fise, împotriva unor mâini "underdog" înainte de flop.

În ce îl privește pe eroul nostru, Lam a luat decizia corectă (chiar dacă de această dată ar fi câștigat, probabil, cu un call). El a reușit în cele din urmă să intre în bani, terminând turneul pe locul 66 (€12.080). Lituanianul Maklecovs nu a fost la fel de norocos ca în mâna discutată de noi, el fiind eliminat în timpul următorului nivel de blinduri de Patrick Antonius și plecând acasă chiar pe bubble.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!