Call-ul marginal. Atunci când graniţa dintre a plăti şi a folda e foarte subţire

2020-01-16 14:00:00 1,6k 0

thinkingpokerchalkboardfinal1024x1024.jpg

Call-urile marginale sunt decizii foarte greu de luat chiar şi pentru profesionişti. Ele se referă la situaţiile foarte apropiate, când eşti conştient că mâna adversarului este (aproape) la fel de bună ca a ta.

Totuşi, în multe momente vei fi tentat, chiar obligat să dai call. În funcţie de momentul în care te afli în turneu, de situaţia de la masă, de componenţa mesei la care te afli, de stack-ul tău, vei simţi nevoia să mergi mai departe cu o mână marginală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI EXERSA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!


Pot odds şi hand odds îţi dictează ce să faci

În ajutorul deciziei pe care o iei stă raportul dintre fisele aflate în pot şi suma necesară pentru a da call. Altfel spus, pot odds. De exemplu, dacă jos sunt 1000 de fise, iar tu trebuie să dai un call de 100 de fise, trebuie să câştigi o mână din 11 pentru a ieşi pe "0" pe terrmen lung. Cu alte cuvinte, dacă joci aceeaşi mână de 11 ori te costă 1100 chip-uri, dar dacă reuşeşti să câştigi o singura dată, recuperezi tot.

Hand Odds si Pot Odds devin cu adevărat folositoare în momentul în care începi să le compari. Ne vom folosi tot de exemplu: să presupunem că în pot sunt $12 şi trebuie să plătesti un bet de $3. Pot odds - 4:1. Asta înseamnă că pentru cei trei dolari pe care esti dipus sau trebuie să-i plăteşti, primeşti în schimb, în cazul câştigător, $12. Dacă ai un Flush Draw şansele tale de câştig sunt 1 la fiecare 3 mâini jucate. Asta inseamnă că, apelând la varianta call, pe termen lung vei fi în profit.


Când şi de ce să apelăm la call-uri marginale

Ne vom folosi de o altă situaţie ipotetică pentru a vedea cum trebuie să ne comportăm la masa de joc. Să presupunem că ne aflăm într-un turneu, unde blind-urile au ajuns la 400/800, iar antele valorează 50. Se joacă la o masă de 9 persoane, astfel că potul iniţial este de 400+800+(9X50) = 1650 fise.

Primim 10-10 în middle position şi, după ce toţi jucătorii foldează până la noi, facem un raise 3XBB, adică mărim până la 2400 (o zecime din stack-ul nostru total). Din button, un jucător împinge all-in pentru un total de 15.900 de chipuri. Blindurile foldează şi este rândul nostru să luăm o decizie.

Verificăm, înainte de toate, pot odds: pot-ul iniţial este de 1650 de fise, raise-ul nostru a fost de 2400 chip-uri, iar all-in-ul adversarului de 15.900 de fise. Ca atare, în pot s-au strâns 19.950 chip-uri, în timp ce call-ul ne mai costă încă 13.500 de fise. În concluzie, avem 3-la-2 pe bani.

Totodată, însă, ştim că adversarul nostru este un jucător extrem de solid, care joacă tight. Ca atare range-ul său se va învârti probabil în jurul următoarelor mâini: AA-99 sau AK, AQ. Ce facem în acest moment, call sau fold?

Răspunsurile diferă în funcţie de specialişti, însă într-o astfel de situaţie cei mai mulţi consideră call-ul ca fiind profitabil. Decizia de a plăti nu poate fi considerată incorectă, chiar dacă observăm faptul că 10-10 se situează la partea inferioară a range-ului de call, fiind una dintre cele mai slabe mâini care fac decizia de a plăti profitabilă. Dacă dăm call şi pierdem acest pot, stack-ul nostru va fi redus la aproximativ 8000 de fise, adică 10 BB-uri. În medie, din cauza range-ului de shove pe care i l-am atribuit opozantului (cărţile pe care credem că le are pentru a îşi pune în joc toate fisele), este mai probabil să pierdem mâna decât să o câştigăm. Iată, deci, şi un argument solid pentru a folda şi a aştepta situaţii mai favorabile.

Exemplul de mai sus e unul tipic pentru un call marginal. În funcţie de strategia fiecăruia, call-ul poate fi înlocuit cu uşurinţă de fold, pentru că graniţa dintre cele două decizii este una cât se poate de subţire. Niciuna dintre hotărâri nu poate fi, însă, etichetată de cineva ca fiind fundamental greşită.

Situaţii în care call-ul marginal reprezintă o eroare:

- într-un turneu, în apropierea intrării în bani. O eventuală decizie de genul acesta îţi poate compromite stack-ul şi te-ar elimina din competiţie;

- în cadrul turneelor satelit, în care supravieţuirea e mult mai importantă decât acumularea de fise;

- în competiţiile de tip sit'n'go, unde structura premiilor face ca anumite acţiuni profitabile în chip-uri să fie păguboase în bani.

Momentele în care call-ul marginal este soluţia corectă:

- într-un turneu cu mulţi jucători, unde trebuie să aduni cât mai multe fise pentru a avea şansa să ajungi în premii sau la masa finală;

- atunci când masa e compusă din jucători foarte solizi şi nu se ivesc prea multe situaţii favorabile de a aduna chip-uri;

- în turneele turbo, în care blind-urile cresc foarte repede;

- atunci când ai un stack mare, iar o eventuală înfrângere nu îţi va periclita foarte serios poziţia.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI EXERSA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!