De ce check-raise-ul nu e mereu soluţia când eşti "monstru"! Cum să îl faci pe adversar să îşi pună toţi banii în joc

2020-01-23 12:20:00 2,4k 0

img5513.JPG


Agresivitatea este una dintre cele mai importante arme din poker, într-o proporție covârșitoare jucătorii care au un astfel de stil numărându-se printre cei mai buni din lume. Mulți renunță la agresivitate în momentul în care flopul este unul care să le convină de minune, apelând la varianta check-raise. Deși există destui partizani ai acestei idei, considerând că aceasta este calea de urmat, o să îți prezentăm mai jos o altă strategie post flop, ușor de urmat și cu o eficiență, spunem noi, mai mare.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Concret, tactica în discuție se referă la momentele în care lovești două perechi sau set din flop, nu ai poziție, iar agresorul inițial de dinainte de cărțile comune a fost altcineva decât tine. Într-un astfel de cadru, o mulțime de jucători, chiar profesioniști, o să îți spună că varianta check-raise este cea mai bună soluție. Fără a ne propune să demontăm această strategie, îți vom prezenta o altă abordare și îți vom explica mecanismul din spatele ei.


Cum să nu îţi sperii opozantul cu check-raise

Astfel, dacă îi vei oferi prilejul agresorului inițial să vorbească primul, în cele mai multe dintre cazuri el va veni cu mult așteptatul raise, oferindu-ți prilejul să îl prinzi în capcană cu un re-raise. Un astfel de play din partea ta va avea însă darul să îl trezească la realitate. Va înțelege că e posibil să fie în spate, chiar dacă are o mână mare; ca atare, va fi mult mai atent. De destule ori el chiar va folda pe flop, dar și atunci când te va plăti, ulterior va fi mult mai circumspect să introducă fise în pot. Semnalul de alarmă la el în creier a fost tras, astfel că acum va cântări mult mai atent fiecare decizie, conștient că poate pierde foarte mult din stackul pe care îl deține (chiar tot).

În varianta propusă de noi, însă, lucrurile stau total diferit. Din afara poziției, pe un flop care nu pare amenințător pentru perechea lui mare (ne imaginăm un exemplu), el va răspunde aproape întotdeauna cu un re-raise. Crede că este în față, iar pe tine te va pune probabil pe un draw sau pe o pereche mai mică decât a lui. Sau va considera că încerci să furi potul cu un (semi)bluff. Aşadar, va dori să stoarcă mai mulți bani de la tine și să te facă să vezi scump următoarea carte, negândindu-se nicio clipă că ai fi putut să îți completezi un set sau că nu ai fi încercat să întinzi o capcană cu două perechi flopate.


Îl aduci într-o situaţie de unde cu greu va mai folda

Astfel, în peste 90% dintre situații, un raise al tău din afara poziției împotriva agresorului inițial își va găsi ca răspuns un re-raise. În acest moment el va fi într-o situație fără ieșire față de strtegia anterioară, care se baza pe check-raise. Un re-re-raise din partea ta aici nu îi oferă multe alternative. Îi va fi aproape imposibil să mai plece din pot, nu doar ca urmare a faptului că a investit foarte mult, dar și graţie conflictului din mintea sa: înțelege că ai putea să ai o mână mai bună, însă nu găsește explicații pentru acțiunea ta. De ce nu l-ai lăsat pe el să ceară, pentru ca apoi să vii cu raise-ul? Iată o întrebare care nu îi va da pace și al cărei răspuns se află dincolo de puterea de înțelegere a mulți dintre jucători. Vei face o schimbare de paradigmă cu mutarea ta, iar sistemul lui de aşteptări va primi o lovitură. Ca atare, va elimina aproape de fiecare dată posibilitatea ca tu să ai set și să fi preluat inițiativa aşa devreme și va crede că fie încerci să furi potul, fie te bazezi pe un draw, lucru care îl face favorit în 60-70% dintre cazuri (în funcție dacă acel draw este de chintă sau de culoare).

Scopul tău în momentul în care vezi un flop atât de bun este să reușești să iei cât mai multe din fisele adversarului. Fiind agresiv și oferindu-i prilejul să vină cu un re-raise, ai făcut un pas important astfel încât el să nu mai poată da înapoi. În schimb, în varianta inițială, cu un check-raise pe flop din partea ta, sunt șanse mult mai mari ca adversarul să devină mult mai atent, mai precaut și mai conservator în joc, înțelegând faptul că este în pericol să piardă foarte multe fise.

Ca atare, în momentul în care lovești pe flop o mână monstru, nu o juca slow. Cel puțin nu mereu, pentru că situațiile în care tu devii agresorul agresorului pot să îți ofere acces la sume mult mai mari decât în cazurile în care alegi calea clasică.