Pokerul pe bubble - Sfaturi utile ce te pot ajuta

2017-07-27 14:31:40 1,7k 0

Pokerul pe bubble se referă la unul dintre cele mai importante momente dintr-un turneu. Apropierea intrării în bani e aproape, astfel că ai nevoie să respecţi un set de reguli pentru a trece cu bine "linia de finish".

În astfel de momente, este foarte important să te protejezi. Însă, dacă ai în vedere doar supraviețuirea, vei aborda o tactică prea pasivă de cele mai multe ori. Această strategie te poate împiedica să ajungi în postura de a avea şanse reale pentru a câștiga turneul. Cheia stă în găsirea echilibrului: pe de-o parte îţi protejezi fisele, pe de alta trebuie să fii agresiv pentru a acumula fise.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

 

De ce e important pokerul pe bubble

Un lucru esenţial la care trebuie să te raportezi este legat de momentul turneului, de cât de aproape eşti de bubble. Fie că e vorba de intrarea în bani (ITM), fie că vorbim de pokerul pe bubble pentru masa finală. Acestea sunt momentele în care supravieţuirea cu orice preţ este cea care te preocupă cel mai mult. Ea îți asigură salturi semnificative din punct de vedere financiar. Drept urmare, trebuie să îți dicteze evoluția.

Primul lucru la care mă gândesc când ajung în apropierea bubbleului e reprezentat de echitate. Ea îmi dictează hotărârile pe care trebuie să le iau. Concret, saltul de care vorbeam anterior se traduce de cele mai multe ori în diferenţe de mii de euro la turneele importante. Aceste sume îţi pot asigura liniștea financiară pe termen mediu, dar te pot ajuta şi în eventuale participări la viitoarele turnee de poker. Aşadar, rămânând în competiţie recompensa este una foarte mare. Dacă m-aş dubla, echitatea de a câştiga competiţia creşte destul de puţin. În concluzie, beneficiile nu se ridică la nivelul de risc la care mă expun.

 

Cum să joci pe bubble

Când am un stack mic sau mediu, de fiecare dată încerc să mă feresc cât pot de situaţii care nu au un raport risc-recompensă favorabil. S-a întâmplat să asist la folduri cu mâini monstru ale unor jucători extrem de tight. Eu însuşi am plecat din asemenea mâini, pentru că primordial acum este transformarea stack-ului avut în bani reali. De ce să îţi doreşti să mergi pe o variantă de gambling când preţul e "viaţa" în turneu? Ai muncit enorm să ajungi în această situaţie privilegiată, eşti atât de aproape de recompensa mult visată.

Mai sus vorbeam de protejarea fiselor, însă uneori poţi schimba vitezele şi să fii mai agresiv, dacă matematica e în favoarea ta. Multe depind şi de tipologia jucătorului pe care îl ai în faţă: într-un fel răspunzi unui raise făcut de un jucător loose-aggressive şi altfel atunci când în pot sunt împinse fise de către un tip tight. Totuşi, atâta vreme cât ai un stack mic sau mediu, riscurile pe care ţi le asumi în astfel de momente nu ar trebui să fie mari.

Împărtăşesc fără reţineri ideea conform căreia ultima ta fisă dintr-un turneu este de departe şi cea mai valoroasă. Indiferent de background, ultimele jetoane sunt mai importante decât orice. Atâta timp cât ai cel puțin un chip în faţă, există încă posibilitatea de redresare. Ai o opţiune viabilă de a dobândi în viitorul apropiat mai multe fise, dar acum important e să rezişti.

 

Pokerul pe bubble - Când să devii agresiv

În măsura în care ai un stack mare, lucrurile se schimbă. Poţi deveni agresiv şi ai dreptul să încerci să furi mai mult. Dar nu oricum şi în orice condiţie. Trebuie să identifici în primul rând locurile slabe de la masă. Mă refer la jucătorii care vor cu orice preţ să intre în bani. Adică cei adoptă strategia discutată anterior; au stackuri mici sau medii şi îşi asumă puţine riscuri. Odată ce vei înţelege cine sunt cei care vor cu orice preţ să facă ITM-ul, lucrurile devin mai simple. Eu îmi canalizez în astfel de moment energiile pentru a da raise în principal în momentele în care ei se află în blinduri. Contra lor, dacă ai poziţie şi la masă nu a fost niciun agresor, poţi în principiu să măreşti cu oricare două cărţi pentru a fura. Stackul mare îţi permite o asemenea abordare.

Totuşi, agresivitatea trebuie cenzurată chiar şi când ai suficiente fise. E bine să pui presiune pe opozanţi cu jetoane puţine, dar stai departe de posesorii de stack-uri mari. Aproape indiferent de mână, evită să te implici în poturi uriaşe, jucate împotriva unor băieţi care dispun la rândul lor de multe fise. Altfel, s-ar putea foarte uşor să te transformi dintr-un jucător cu o mulţime de chipuri în "bubble boy". Nu ai nevoie de bătălii mari care să îţi schilodească ireversibil stackul. Rezumă-te să fii agresiv şi să furi de la cei care îţi permit.

 

Cum răspunzi la all-in când ai un stack mare

Sunt destui care cad în capcana de a folosi un range mult prea mare de cărţi pentru all-in contra unor stack-uri mici. Ei pleacă de la premisa că nu vor pierde mult dacă sunt înfrânţi.

Sfatul meu este să nu plătiţi niciodată un all-in către cineva short, dacă nu aveţi o carte decentă. Cu o singură excepţie: adversarul să fie super short, să aibă 5 sau 6 blinduri rămase în faţă şi să împingă. În acest caz puteţi plăti cu J-10 sau Q-10, de exemplu. Dar doar dacă aveţi siguranţa că nu mai e nimeni implicat în pot. Eventual să vă aflaţi în blinduri.

De ce spun acest lucru? Pentru că vei risca inutil fise, matematica nu te ajută. Psihologic, jucătorii care au puţine chipuri în faţă vor să se protejeze. Ei vor apela la un "push" în general doar în momentele în care sunt foarte puternici. Vei pleca astfel mult în spate, chiar dacă efortul de a-l plăti nu pare mare în acel moment. În plus, tu nu ar trebui să îţi doreşti să elimini jucători. Situaţia de acum e ideală: ai un stack mare şi îl "rotunjeşti" serios prin bluffuri bine ţintite. De ce să ajungi la showdown înainte de flop, când poţi să iei fise fără luptă de la cei care vor cu orice preţ să facă ITM-ul?

În concluzie pokerul pe bubble aduce cu sine o serie de schimbări în evoluţia obişnuită a oricărui jucător. Încearcă să supravieţuieşti (dacă stackul este unul mediu spre mic) sau să fii agresiv (dacă dispui de un stack uriaş). Dar agresivitatea ta să fie ţintită, să fie direcţionată către jucătorii fragili. Stai departe de confruntări mari şi "ciuguleşte" cât poţi fisele pe care le poţi lua fără multă luptă.

Tu cum evoluezi în apropierea bubbleului în poker?

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult