Cheia spre găsirea echilibrului în apropierea bubble-ului. Cum ar trebui să evoluezi

2016-12-28 18:44:15 1,7k 0

Supravieţuirea în turneu şi găsirea balansului perfect între protejarea stack-ului şi dorinţa de a aduna mai multe chip-uri, care să te aducă în pole-position pentru a ajunge la masa finală sau chiar a câştiga competiţia la care evoluezi, reprezintă un subiect dezbătut pe larg, chiar și la nivelurile de elită ale pokerului. Unii jucători sunt de părere că se pune în general mult prea mult accent pe păstrarea fiselor de final, lucru extrem de "scump" pentru că o astfel de abordare te poate costa deseori șansa la o înmulţire succesivă a chipurilor şi, implicit, accesul la fazele terminale ale turneului. Alții nu împărtăşesc această idee de protejare a "vieții" lor în turneu şi se bazează mult prea mult pe noroc. Consideră că doar şansa mai poate redresa situaţia după ce au pierdut mai multe poturi mari şi au rămas în faţă cu un stack mult sub medie. Astfel, aceştia ajung deseori să joace mult prea agresiv şi să piardă ultimele jetoane în situații care pot fi evitate cu uşurinţă. Cum se găseşte echilibrul necesar pentru a traversa aceste etape dificile, iată o misiune extrem de complicată, la care vom încerca pe cât posibil să găsim un răspuns plauzibil în prezentul articol.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII!

Înainte de orice, împărtăşim ideea conform căreia ultima ta fisă dintr-un turneu este de departe şi cea mai valoroasă. Indiferent de background, de faptul că ai o experienţă enormă sau că ai fost la un moment dat chip-leader în respectiva competiţie, ultimele jetoane sunt mai importante decât orice. Atâta timp cât ai cel puțin un chip în faţă, există încă posibilitatea de redresare, ai o opţiune viabilă de a dobândi în viitorul apropiat mai multe fise. Mulţi ar spune că sunt doar vorbe în vânt, însă exemplele din viaţa reală validează perfect această afirmaţie. În sprijinul acestei teorii stau o serie de reveniri uluitoare, dintre ele detaşându-se pentru totdeauna o poveste veche de 4 ani şi jumătate. În vara lui 2012, în a cincea zi de la World Series Of Poker Main Event, Greg Merson mai rămăsese cu doar 2,5 blinduri în faţă. Cu siguranţă că mulţi ar fi fost tentaţi să împingă imediat, cu oricare două cărţi, însă americanul a dat dovadă de ceva mai multă răbdare, crezând până la capăt în şansa sa. Rezultatul: nu doar că a ajuns la masa finală, dar a şi câştigat concursul, asigurându-şi un cec uriaş, de 8.5 milioane de dolari. Totul plecând de la cel mai mic stack din competiţie, când din field mai rămăseseră 150 de oameni. 


Cheia spre găsirea echilibrului în apropierea bubble-ului

Aşadar, este esenţial să te protejezi, însă există mereu următorul pericol: dacă începi să îţi faci griji prea mult pentru supraviețuire, de cele mai multe ori, într-un final, vei sfârși prin a juca prea sfios și pasiv, lucru care te va împiedica să ajungi în postura de a avea şanse reale pentru a câștiga turneul.

Cum găsim echilibrul între protejarea vieții noastre în turneu și o adoptare suficient de agresivă pentru a acumula fise, pentru a forma din nou un stack respectabil? Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este legat de momentul turneului, de cât de aproape eşti de bubble. Fie că e vorba de bubble-ul pentru intrarea în bani (ITM), fie că ne raportăm la bubble-ul pentru masa finală. Acestea sunt momentele în care supravieţuirea cu orice preţ este cea care te preocupă cel mai mult. Pentru că asigură salturi semnificative: de la 0 la minimul garantat de prezenţa în premii, respectiv accesul la premiile uriaşe garantate de rămânerea între ultimii 9.

În astfel de situatii, echitatea este cea care te interesează şi care ar trebui să îţi dicteze deciziile pe care le iei. Concret, saltul de care vorbeam anterior se traduce de cele mai multe ori în diferenţe de peste 10.000 de euro la competiţiile importante (dacă ne raportăm la o masă finală, diferenţa între locul 11 sau 10 şi 9 este de obicei şi mai mare), bani care îţi pot deschide noi orizonturi atât în plan personal, cât şi în eventuale participări la viitoare turnee. Aşadar, rămânând în competiţie recompensa este una foarte mare, în timp ce, dacă te-ai dubla, echitatea de a câştiga concursul creşte de aproximativ 1,5 ori. Deci beneficiile, prin comparaţie, nu se ridică la nivelul de risc la care te expui. Doreşti să eviţi astfel de situaţii care nu au un raport risc-recompensă favorabil şi, ca atare, acţionezi în consecinţă. Nu de puţine ori asistăm la folduri cu mâini monstru ale unor jucători extrem de tight - aruncă inclusiv perechi de dame sau chiar popi - pentru că obiectivul primordial acum este transformarea stack-ului în bani reali. Puţini ar trebui să îşi dorească să meargă pe o variantă de gambling pentru viaţa lor în turneu, după ce au muncit enorm să ajungă în această situaţie privilegiată, atât de aproape de recompensa mult visată. Totuşi, renunţarea la mâinile de start ca cele menţionate anterior nu reprezintă cea mai bună alternativă. Trebuie să foloseşti matematica în favoarea ta şi să iei hotărâri la "rece", cântărite atent. Fireşte, multe depind şi de tipologia jucătorului pe care îl ai în faţă: într-un fel răspunzi unui "shove" făcut de un jucător loose-aggressive şi altfel atunci când în pot sunt împinse fise de către un tip tight (eventual un pot multiplu, în care şansele ca mâna ta de start să reziste sau să se îmbunătăţească scad). 


Imaginează-ţi că joci cash

În astfel de momente, jucătorii agresivi şi cu stack-uri mari pot fura foarte mult, însă nu ar trebui să te intereseze acest lucru foarte mult: odată pragul trecut, poţi deveni la rândul tău agresiv, îţi poţi mixa jocul astfel încât să îi surprinzi pe adversari.

Ideea de bază e să încerci să joci cel mai bun poker al tău, dar să te detaşezi doar parţial de miză. Considerăm a fi extrem de util - în situaţiile în care eşti în cumpănă dacă să joci sau nu pentru toate fisele aflate în faţa ta - să îţi imaginezi că eşti într-un joc de cash. Dacă mâna de start pe care o ai ţi-ar permite într-un joc de tip ring să evoluezi pentru o sumă atât de mare pe cât e recompensa de acum (suma aferentă locului din turneu), atunci se justifică să dai call.

Uneori, în cadrul turneelor mai mici de pe Internet, suma de bani garantată de ITM nu este suficient de motivantă încât să îţi justifice o atitudine prea pasivă. În astfel de situaţii, merită să îţi asumi mult mai multe riscuri şi să pui presiune pe adversari. Doar aşa vei avea ocazia să te dublezi (sau să furi blinduri şi ante, lucru extrem de important având în vedere că eşti short stack) şi să revii cu şanse pentru victoria finală. Totul depinde însă de aşteptările pe care le ai şi de cât de mult îţi poate schimba balanţa intrarea în bani. Aceste lucruri sunt ştiute doar de către tine şi sunt greu de cântărit: ce pentru un jucător aflat la început de drum poate însemna enorm (atât financiar, cât şi în plan mental, la nivel de încredere), pentru altul cu multă experienţă şi cu o bancă puternică poate reprezenta foarte puţin. Ca atare, acesta din urmă va fi mult mai agresiv, capabil de play-uri şi de mutări neaşteptate pentru această fază a concursului, unde tendinţa generală este să se joace tight.

Găsirea echilibrului dintre agresiune și dorinţa de protecție atunci când vine vorba de viața ta în turneu nu este niciodată un lucru uşor, ea depinzând, aşa cum am explicat anterior, de o serie de factori. Obiectivul pe care îl ai, importanţa sumei de bani pe care o poţi câştiga, genul de adversari care se află în pot şi structura premiilor sunt variabile pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a îţi creiona strategia.

JOACĂ POKER CHIAR ACUM!