Bluff cathcing în poker. Cum să îi prinzi pe cei care "fură"

2020-01-08 12:10:00 2,1k 0

Bluff catching în poker reprezintă arta de a-l prinde pe un adversar că "vinde" o poveste falsă. Este o armă indispensabilă la masa de joc, atât în turnee, cât şi la mesele cash. Să reuşeşti să citeşti jocul celuilalt şi să interpretezi corect momentele în care bluffează, iată o misiune dificilă chiar şi pentru unii profesionişti. Totuşi, acest al şaselea simţ e absolut necesar, el făcând de multe ori diferenţa între jucătorii buni şi foarte buni.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Cum îi prinzi pe cei care bluffează?

Despre blufful în poker am discutat pe larg aici, acum mă voi referi la indiciile care te fac să îl plăteşti pe un opozant care încearcă să "fure potul". "Cum îi prinzi pe cei care bluffează", este o întrebare care mi-a fost pusă de mai mulţi prieteni. Întrebarea e legitimă, iar un răspuns foarte clar cu greu poate fi dat. Concret, încerc să nu alerg după o asemenea "vânătoare de vrăjitoare", nu fac un scop în sine din a-i prinde pe cei care bluffează. Consider că un bluff catching în poker corect e făcut exact în momentele în care nu alergi după el. Altfel spus, pe scurt, încerc să fiu foarte atent la următoarele variabile:

  • împotriva cui joc;
  • ce tendinţe generale are jucătorul pe care îl suspectez de bluff;
  • care este stackul său;
  • valoarea betului făcut;
  • logica mâinii şi în ce măsură se încadrează povestea pe care vrea să o vândă;
  • poziţia la masă;
  • jocul per ansamblu. E esenţial să fii permanent atent la acţiune şi să faci legături între mâna prezentă şi ce s-a întâmplat în trecutul recent. Vei avea astfel acces la o serie de informaţii care te sprijină în decizia ta.

Mai jos mă voi raporta la ceea ce consider eu ca fiind esenţial în aplicarea unui bluff catching în poker.

 

Imaginea avută de adversar

Exceptând câteva cazuri izolate - jucători aflaţi la început de drum care se tem să facă play-uri - majoritatea celor care se află la masă, independent de forma jocului (omaha, hold'em, 5 card stud etc) sau de miză, bluffează la un moment dat.

Unii fac acest lucru mai des, blufful fiind o armă importantă în jocul lor, alţii preferă să fie mult mai responsabili. În general, aceştia din urmă au la masă o imagine de jucător tight. Chiar dacă termenul se referă la selecţia cărţilor de joc şi nu la agresivitate, în multe momente cele două elemente se suprapun.

Urmărind atent jocul, vei observa adversarii analitici, care de obicei evoluează în carte. Fără îndoială, în unele momente vei avea senzaţia că şi aceştia încearcă să fure. Eu, personal, evit să încerc să prind în capcană astfel de opozanţi. Prefer să le cred povestea, pentru simplul fapt că apelează la bluff de prea puţine ori. În consecinţă, de cele mai multe ori un asemenea adversar va întoarce mâna mai bună. Soluţia corectă contra lor e foldul în poker de cele mai multe ori.

Sfatul meu e să îi dai credit de cele mai multe ori unui jucător tight-passive şi să îţi identifici ţintele în rândul celor foarte activi. Vorbesc de jucătorii cu un stil loose-aggressive. Aceştia vor face beturi mult mai des şi sunt mult mai susceptibili în a apela la bluff. Chiar dacă nu interpretezi corect toate elementele mâinii, cel mai probabil vei fi în avantaj dacă vei încerca să îi prinzi în capcană. Pentru că rata în care încearcă să "fure" e mult mai mare decât în cazul celorlalţi jucători.

 

Bluff catching în poker: valoarea betului adversarului

"Cât de mare trebuie să fie un bluff pentru a nu fi plătit?", reprezintă o întrebare care îţi va da doar parţial răspuns când vrei să ştii dacă un bluff catching în poker se justifică.

Evident, dacă adversarul îţi cere foarte puţin, mult mai frecvent vei avea tendinţa să dai call. Dar, în egală măsură, el poate fi un value bet, care să te determine să mai pui câteva fise la bătaie. E nevoie de atenţie distributivă şi analiză, precum şi de studierea altor variabile. Mă refer la stackurile avute, la nivelul blindurilor sau la poziţia de la masă.

Mulţi apelează la un overbet pentru a fura, convinşi că tu nu vei putea plăti decât cu o mână foarte bună. O strategie corectă, în principiu, dar până la un punct. Dacă un asemenea raise nu se înscrie în logica mâini, de multe ori eu aleg să plătesc. Pentru că nu există un argument viabil pentru care cel din faţa mea să fi cerut atât de mult. Decât dacă ar vrea să bluffeze.

În general, însă, te sfătuiesc să te raportezi la pot odds şi la tendinţele jucătorului. Acest mix îţi va spune dacă valoarea betului lui merită să fie plătită. Mai exact, propun să ne raportăm la un exemplu; într-o mână adversarul cere două treimi din pot pe river (pot odds 2,5/1). Din punct de vedere statistic ai observat, însă, că în astfel de situaţii, pe ultima stradă, în mai mult de un caz din 2,5, el încearcă să fure. Un call al tău aici se justifică, pe termen lung vei fi pe plus. Până la urmă se ajunge la matematică şi probabilităţi. Decizia ta are acoperire, se justifică, pentru că la un număr mare de mâini jucate identic vei termina fiind în câştig.

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

 

Bluff catching în poker: mâna ta

Nu de puţine ori mi se întâmplă să citesc şi să interpretez corect o mână, iar celălalt să încerce un bluff. Însă nici mie nu mi s-a completat o mână decentă. Ce fac în cazul ăsta? O variantă ar fi re-raise-ul, dar o recomand doar în măsura în care eşti absolut sigur că adversarul fură.

Varianta "hero call" nu o agreez. De destule ori opozantul are o mână mică, dar crede că nu e suficient de bună la showdown. Ca atare, să plăteşti doar cu As high sau cu a treia pereche, de exemplu, nu e cel mai înţelept lucru.

Te sfătuiesc să ai aproape mereu garanţia că poţi învinge un bluff, înainte să dai call. În momentele în care eşti conştient că nu poţi face asta, apelează la re-raise. O astfel de variantă poate fi însă foarte costisitoare, astfel că trebuie să fii cât se poate de sigur că ai interpretat şi analizat corect toate datele oferite de adversar.

În concluzie, încearcă să îi prinzi în propriile capcane pe opozanţii susceptibili de "furt", însă nu abuza de această strategie. Un bluff depistat corect îţi va solidifica imaginea la masă şi le va da de gândit adversarilor în perspectivă; dar scopul jocului este să aduni fise, nu să interpretezi un rol de "poliţist". Fii precaut, mai ales în jocurile online, unde bluff-urile apar mult mai rar decât în pokerul live.

TU CÂT DE DES APELEZI LA BLUFF CATCHING ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult