Spune "NU" bluff-ului în poker dacă eşti la început de drum. Pericolele la care te expui şi ce ar trebui de fapt să faci

2020-01-08 05:50:00 1,6k 0

bluffny601x.jpg

Blufful este o adevărată artă în poker, astfel că, dacă te afli la început de drum, sfatul specialiştilor e să apelezi la această strategie foarte puţin. Toţi jucătorii obişnuiesc să fure poturi, însă ai nevoie de o serie de cunoştinţe temeinice şi de înţelegerea corectă a jocului pentru a face mutările potrivite, astfel încât să nu îţi periclitezi tot stackul.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În cele ce urmează, vom încerca să explicăm de ce începătorii ar trebui să folosească foarte rar bluff-ul. Ideea de bază, pe care cu timpul o vei înţelege singur, are legătură cu raportul risc-recompensă. Pe termen lung nu este avantajos să încerci să "furi" poturi constant, fără să pregăteşti în amănunt mişcarea, pentru simplul motiv că vei fi plătit de mai multe ori decât vei reuşi să îi convingi pe toţi adversarii să foldeze.

Nu uita, eşti la primii paşi în poker, astfel că, respectând bankroll managementul (nu trebuie să arzi etapele, ci să creşti natural, plecând de la mize sau buy-in-uri mici), vei avea parte în general de adversari care la rândul lor nu au noţiuni temeinice despre hold'em. Ca atare, chiar dacă board-ul şi logica în care s-a desfăşurat mâna ar trebui să le spună că sunt bătuţi, ei rămân extrem de imprevizibili. Este mult mai uşor să faci un bluff reuşit împotriva unui jucător bun, decât contra unuia care abia cunoaşte ABC-ul pokerului.

În primele etape de învăţare a jocului, mult mai important e să asimilezi noţiunile de bază, pentru ca abia apoi să treci la nivelul următor şi să încerci play-uri. Ca atare, sfatul nostru este să evoluezi în general în carte, să înveţi ce mâini îţi permit să intri în poturi şi care sunt pericolele la care te expui, să fii extrem de disciplinat, atent la acţiunea de la masă (pentru a-ţi cunoaşte adversarii) şi, nu în ultimul rând, să ştii când să faci beturi şi când se justifică să continui să joci în funcţie de raise-ul făcut de ceilalţi şi de cât s-a investit în pot.

Astfel, vei înţelege relativ repede mecanismul jocului şi vei constata că aproape nimic nu trebuie făcut la întâmplare, dacă vrei să ai succes. Bluff-urile sunt o etapă intermediară în evoluţia unui jucător, astfel că este mult mai puţin toxic pentru oricine se află la început de drum dacă ia totul treptat, în logica firească a lucrurilor.


Quick Bluffs, permise

Există totuşi mici excepţi în care poţi testa adversarii şi abilităţile tale de a-i păcăli. Acestea sunt permise, deoarece riscul pe care ţi-l asumi este unul mic şi îţi poţi dezvolta anumite skill-uri, poţi să înveţi din mers câte ceva despre arta numită "bluff".

Bluff-urile rapide, într-o traducere aproximativă în română, poartă şi denumirea de "smal ball" şi se referă la raise-urile mici pe care le poţi da la un moment dat într-un pot astfel încât să ai acces la acele fise fără luptă. Ai ocazia astfel, cu un raise minim, să "furi" un pot mic sau mediu, bazându-te pe informaţii clare primite de la opozanţi. Aceste bluff-uri sunt de altfel şi cele mai comune în poker, fiind utilizate la scară largă: riscul e minim, dar nici recompensa nu este una care să îţi salveze seara sau turneul.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aceste "quick-bluff-uri" ne vom raporta la un exemplu la îndemână. Să presupunem că ai jucat din button o carte care nu are nicio legătură cu flopul pe care îl vezi: K cupă - K pică - 3 romb. Ceilalţi trei jucători care sunt în pot dau check până la tine, lucru care se rezumă la:

a. Cineva posibil să fi jucat un "K" şi să aibă o mână monstru, dar să utilizeze slowplay-ul pentru a aduna mai multe fise.

b. Nimeni nu are în acest moment nimic şi toată lumea e pregătită să renunţe la flop, mai ales că nu se investise foarte mult înainte să apară primele trei cărţi comune.

Evident, din punct de vedere matematic varianta "b" va avea mult mai frecvent "câştig de cauză", în condiţiile în care dintre toate cărţile rămase mai există doar doi popi. Ca atare, un mic raise aici se justifică pe deplin, pentru că, de cele mai multe ori, vei câştiga fise fără luptă. Faptul că ceri foarte puţin nu înseamnă în niciun moment în accepţiunea celorlalţi că vrei să "furi", la fel ai fi procedat aproape sigur şi cu un "K" în mână, pentru că ai avea nevoie ca potul să se mărească. Un "hero call" din partea adversarilor nu se justifică, în condiţiile în care miza este una scăzut, neinvestindu-se foarte multe chip-uri pre-flop. În plus, nu există nici vreun draw disponibil, astfel că de cele mai multe ori o acţiune din partea ta aici încheie mâna: te foloseşti de puterea poziţiei şi câştigi fise fără shodown.  

În concluzie, cea mai bună metodă pentru ca un jucător începător să facă bani este să se folosească de noţiunile de bază pe care deja le-a asimilat. Pe scurt, pariază când ai sau crezi că sunt şanse mari să deţii cea mai bună mână şi dă fold fără regrete când simţi că eşti bătut. Mulţi cad în capcana hollywoodiană a bluff-ului, vâzând această acţiune drept un act de interpretare actoricească supremă. În fapt, pokerul nu înseamnă şi nu depinde de bluff-uri memorabile, ci de exploatarea la maximum a fiecărei oportunităţi create. Ulterior, când vei stăpâni atât dedesubturuile jocului, cât şi emoţiile, vei putea să apelezi în anumite situaţii şi la bluff-uri care să destabilizeze şi să tilteze adversar

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!