Semi-bluff-ul, o mişcare extrem de puternică în poker! Când şi cum să îl faci

2020-03-10 00:00:00 2,0k 0

Semi-blufful este o armă indispensabilă în arsenalul oricărui jucător de poker. Când pariezi cu o mână care probabil nu e cea mai bună în momentul respectiv, dar care are şanse bune să se îmbunătăţească ulterior, înseamnă că apelezi la un semi-bluff. Acest lucru contribuie din plin la crearea unei imagini agresive şi îţi mixează jocul, astfel încât oponenţii să nu te poată citi cu uşurinţă.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Despre bluff-ul în poker am discutat pe larg aici, el reprezentând o adevărată artă. Fără a fura câteva poturi din când în când, cu mâna mai slabă, îţi va fi foarte greu să ajungi la performanţele dorite. Însă trebuie să găseşti echilibrul perfect între banii din pot, adversarii pe care îi ai în faţă, imaginea ta şi povestea mâinii. Cu alte cuvinte, timeingul este esenţial când iei decizia de a "fura" fisele, deşi ştii clar că nu poţi să fii în faţă. Însă nu întotdeauna poţi alege să faci beturi cu mâna mai slabă, sunt destule momente în care eşti conştient că pentru moment eşti dominat, însă există şanse bune ca lucrurile să se schimbe pe următoarea stradă. O astfel de mişcare poartă numele de semi-bluff şi în articolul prezent vom încerca să identificăm ce ar trebui să avem în vedere când scoatem din "joben" o asemenea mutare.

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Ce este semi-blufful?
2. Agresivitatea selectivă este cheia
3. Nu poţi apela la semi-bluff cu orice mână
4. Semi-bluff-ul măreşte şansele unui bluff reuşit
5. Concluzii

1. Ce este semi-blufful?

Un bet făcut cu o mână care, după toate probabilităţile nu e cea mai bună în momentul respectiv, dar care are şanse mari să se transforme în cea câştigătoare după ce dealerul mai întoarce o carte, poartă numele de semi-bluff. Cărţile de draw - atât de chintă, cât şi de culoare - sunt cele mai susceptibile să te sprijine într-o tentativă de genul acesta.

Pentru a înţelege mai bine la ce ne referim, ne vom raporta, ca de obicei, la un exemplu. Să presupunem că ai intrat în mână cu două cărţi de aceeaşi culoare (suited), iar pe flop apar încă două cărţi de cromatică similară. Cu patru pici (draw de culoare), precum în exemplul de mai jos, încă nu deţii nimic, aproape sigur în pot fiind cineva care să fi flopat măcar o pereche (mai ales dacă sunt implicaţi mai mulţi jucători). Totuşi, culoarea ta în 35% dintre cazuri se va completa până pe river, astfel că, în funcţie de adversari şi de cum s-a jucat pre-flop poţi ataca. Un bet aici poate să încheie mâna fără luptă şi să îţi aducă fise gratuit. Dacă vei fi plătit, însă, deţii şanse bune să îţi upgradezi mâna (ai 9 outsuri disponibile) într-una câştigătoare. Iar oponenţii cu greu te vor pune pe ceea ce ai, din moment ce ai fost agresiv şi ai părut că vrei să faci exact opusul: să îi arunci sau să îi faci să plătească mult pe cei care speră într-un draw.

Varianta de mai sus este una dintre cele mai prielnice pentru un semi-bluff, însă spuneam anterior că şi cu un draw de chintă poţi proceda similar. În cazul unei chinte în două capete (open on both ends straight) sau cu un double belly-buster (A-7, la tine în mână, de exemplu şi un flop 3-4-5) ai aproximativ 31% şanse să ţi se completeze suita dorită. Fiind vorba de doar 8 outsuri, procentele scad faţă de varianta draw-ului de culoare, însă marele avantaj este reprezentat de faptul că mâna ta va fi şi mai greu detectată de către adversari.


2. Agresivitatea selectivă este cheia

Pentru a avea succes în poker, trebuie să fii agresiv, aceasta este regula de aur pe care o repetăm extrem de frecvent în materialele de pe pariurix.com. Pe termen lung, doar cu o astfel de abordare vei fi pe plus, pentru că un joc prea pasiv te poate priva de câştigarea unor poturi foarte mari. O strategie de "aşteptare" îţi va oferi satisfacţii mici când vei avea mâini foarte bune tocmai pentru că nu ai ştiut să contruieşti potul, să îi faci pe ceilalţi să introducă multe fise în el. Evident, însă, nu poţi fi agresiv de fiecare dată, fiind lesne de înţeles că astfel nu vei face altceva decât să te sabotezi şi să pierzi toate chip-urile din faţă.

Agresivitatea ta trebuie să fie selectivă (funcţie de opozanţi, de banii investiţi în pot, etc), iar semi-bluff-ul se mulează perfect pe această strategie. Făcând bet-uri cu draw-uri ai şanse bune să învingi prin două metode:

  • îi determini pe ceilalţi să foldeze, considerând că ai o mână puternică şi că nu merită să investească chip-uri. Lucru valabil, fără îndoială, şi în cazurile în care nu te cred neapărat, însă mâna lor e suficient de slabă încât să nu justifice un call.
  • presupunând că eşti plătit, deţii şanse rezonabile să îţi transformi mâna într-una care să fie învingătoare. Pe lângă faptul că îi vei surprinde pe adversari atunci când chinta sau culoarea ţi se vor fi completat, prin semi-bluff mai obţii ceva: creşti potul. Astfel, oamenii împotriva cărora joci vor deveni pot committed, fiindu-le din ce în ce mai greu să renunţe la mână. Ca atare, atunci când vei lovi, vei avea o şansă imensă să le iei cât mai multe fise.

Aceste două aspecte fac din semi-bluff un concept extrem de puternic. În plus, cifrele seci de mai sus se transformă în favoarea ta, având în vedere frecvenţa foldurilor oponenţilor. Concret, vorbeam de 35% şanse să ţi se completeze un draw de culoare, atunci când deţii o astfel de mână încă de pe flop. Ca atare, orice om fără experienţă în poker ar spune că în 65% dintre cazuri vei pierde, chiar dacă oponentul deţine o mână marginală, cum ar fi cea mai mică pereche de pe flop. Frumuseţea manevrei tale are în vedere faptul că de destule ori cel din faţa ta nu va avea nici măcar acea pereche. Specialiştii au constatat că, în 25% dintre cazuri, cel care pariază cu un draw pe flop îi aruncă pe adversari. Astfel, cele 35% şanse de câştig văzute strict matematic se "upgradează" într-un procent mult mai mare: 60%. Treci astfel graniţa parităţii şi vei fi pe plus, după un număr suficient de mare de mâini. Iar acest lucru separă exact învingătorii pe termen lung de ceilalţi jucători de poker.


3. Nu poţi apela la semi-bluff cu orice mână

Chiar dacă mişcarea discutată este una extrem de solidă, trebuie să ai mare grijă şi să îţi cântăreşti atent deciziile. Pe lângă analiza în profunzime a momentului când apelezi la semi-bluff, trebuie în primul rând să ai grijă la mâna ta. Cele două cărţi pe care le deţii trebuie să aibă şanse reale de a se îmbunătăţi, pentru că altfel vei efectua doar un bluff, cel mai probabil neinsipirat.

Pentru a ilustra acest lucru, vom lua în discuţie un alt exemplu. În fotografia de mai sus, ai doar "K" high. Există posibilităţi de chintă şi de culoare doar printr-un runner-runner, la puţinele outsuri care să te tranforme în câştigător putând contribui, posibil, şi apariţia unui popă. Ca atare, nu eşti în situaţia ideală de a face play-uri, cel mai indicat ar fi în astfel de cazuri să fii mult mai reticent. Să presupunem că, în exemplul anterior, pe flopul respectiv, adversarul deţine doar o pereche (să spunem A-10). El va fi favorit în peste 80% din cazuri şi posibilitatea de a-l arunca e minimă. Ca atare, semi-bluff-ul tău e departe de a se înscrie în cadrul ideal, aproape sigur vei pierde fise pe termen lung apelând la el în situaţii similare.

Acest lucru nu înseamnă că nu poţi încerca să furi potul cu mâna mai sus menţionată. Uneori, poţi simţi adversarul că e slab şi poţi da un raise considerabil exact cu cele două cărţi (K-9) pe acel flop. Însă nu vei face un semi-bluff, ci un bluff în adevăratul sens al cuvântului. Iar această tactică are o singură soluţie: să îţi arunci adversarul; nu poţi spera că mâna se va transforma într-una învingătoare pentru simplul fapt că nu ai suficientă forţă.
 
Aşa cum am explicat în debut, pentru a folosi la maximum benefiicile date de semi-bluff, este nevoie să te bazezi pe draw-uri (de culoare sau de chintă). Respectând acest sfat, vei avea o agresivitate selectivă, care să îţi ofere recompense pe măsura riscului asumat.


4. Semi-bluff-ul măreşte şansele unui bluff reuşit

Să presupunem că te afli la masă alături de mai mulţi adversari analitici, care urmăresc foarte atent fiecare mişcare a ta şi înţeleg mutările pe care le faci. După ce vei fi atacat o dată sau de două ori un flop în care aveai doar un draw de culoare, spre exemplu, vei fi creat un cadru prielnic pentru o capcană ulterioară.

E de la sine înţeles că vorbim de momente izolate, nu trebuie să apelezi la play-uri sofisticate foarte des, ci doar când crezi că o astfel de mişcare se impune. Aşadar, după ce te vei fi comportat precum am spus mai sus, pe un nou flop cu două cărţi de aceeaşi culoare, poţi din nou să mergi pe varianta bet-ului. De această dată nu deţii un draw (de altfel, mâna ta nici nu are importanţă prea mare). În măsura în care turnul sau riverul completează culoarea, un bluff al tău va indica în mintea adversarului exact contrariul: acesta te-a urmărit şi a observat că ai tendinţa să faci semi-bluff-uri, astfel că te va credita şi de această dată cu o mutare similară, care s-a completat. Când tu de data aceasta doar bluffezi.

Atenţie însă şi la partea cealaltă a monedei. Dacă opozanţii vor fi fost extrem de atenţi la jocul tău, semi-bluff-ul folosit prea frecvent te poate costa mult. Pentru simplul fapt că, odată ce au înţeles mişcările tale, adversarii vor apela la re-raise în momentul în care tu încerci un semi-bluff. Astfel, echitatea nu va mai fi de partea ta, va trebui să plăteşti mult prea mult pentru un pot în care eşti dominat şi ai nevoie de un număr limitat de outsuri pentru a-ţi transforma mâna într-una imbatabilă.


5. Concluzii despre semi-bluff-ul în poker

Ca aproape totul în poker, fiecare truc tactic este o stradă cu două sensuri, ceea ce înseamnă, desigur, că va trebui să aloci suficient timp pentru a analiza când este cel mai indicat moment pentru un semi-bluff. Nu uita că unii dintre adversarii tăi te urmăresc la rândul lor şi au date despre tine, astfel că, pentru ca mişcarea ta să fie una încununată de succes, ea trebuie să fie camuflată (să nu apelezi la ea prea des, astfel încât să le "sară în ochi" celorlalţi).

Cu toate acestea, partea luminoasă a semi-bluff-ului este că cei mai mulți dintre oponenţii tăi nu vor juca suficient de bine pentru a înţelege strategia; pe termen lung, găsind adversarii potriviţi şi momentul ideal pentru acest play, vei constata că semi-bluffing reprezintă o strategie care îţi netezeşte calea spre poturi uriaşe. Pentru că trebuie să blufezi în unele cazuri pentru a avea o șansă în plus de a fi un câștigător pe termen lung, de ce să nu utilizezi semi-bluff-ul când ai ocazia perfectă? Acesta îţi oferă două moduri de a câștiga și are mult mai multe perspective decât un bluff "gol", în care doar încerci să îi vinzi celuilalt o poveste, fără a avea şansa de a te impune la showdown.

sursă foto: pokerlisting.com

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!