Cum să te protejezi de un bluff pe river

2020-01-16 09:10:00 1,4k 0

Agresivitatea în poker e cheia succesului și de destule ori te vei afla în fața unui adversar care pariază pe fiecare dintre străzi doar pentru a te arunca. Un asemenea bluff e foarte puternic și cei mai mulți dintre începători nu știu să gestioneze o asemenea situație. De cele mai multe ori - cu o mână marginală - ei vor fi plătit până pe river, pentru ca acolo să renunțe. Știu că valoarea mâinii lor nu e suficient de mare încât să justifice un raise mare făcut de adversar. Dar cum trebuie de fapt să ne comportăm în astfel de situații, când oponentul "trage câte un foc" pe fiecare dintre străzi pentru a te forța să foldezi? O întrebare grea, la care cei aflați la început de drum nu știu să răspundă. Să analizăm situația și să încercăm să aflăm care sunt metodele cele mai bune de a ne proteja în asemenea cazuri.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Bluff pe river - O situație complicată

Imaginează-ți următorul scenariu: un jucător agresiv și valoros are poziție și inițiativă împotriva unui amator mai puțin experimentat. După ce a mizat pe un C-bet pe flop, atacă și turnul. I se răspunde de fiecare dată cu "call".

În acest moment el va ști că, în cele mai multe cazuri, adversarul nu are o mână suficient de puternică pentru a plăti un bet mare pe river. A avut trei oportunități anterioare de a ridica și nu a făcut-o (pre-flop, după primele trei cărți comune și pe turn).

Din acest motiv, jucătorul agresiv va face, independent de mâna avută, un raise mare pe ultima stradă.  Odată ce se întâmplă acest lucru, situația devine aproape imposibil de gestionat pentru amator. Acesta se prea poate să fie în față, din moment ce a plătit pe flop și turn, însă e clar că valoarea mâinii sale nu e una foarte mare. În consecință, i se va părea că betul făcut de adversar e unul care nu justifică un call. A plătit deja multe fise cu o mână marginală, nu are sens să piardă și mai multe doar în speranța că celălalt bluffează. 


Ce este de făcut la bluff pe river

Cu o mână de calitate, începătorul nu s-ar fi rezumat doar la call-uri, lucru pe care adversarul agresiv îl știe. El ar fi preluat inițiativa, probabil pe turn, însă nu a făcut-o. Când te mărginești doar la call pe penultima stradă, într-un pot care a devenit mare, îi transmiți clar celuilalt că ai o mână marginală sau una care trebuie îmbunătățită. În consecință, un jucător bun și agresiv, care are poziție, va exploata la maximum aceste situații.

Pentru a remedia această sincopă, trebuie să îți adaptezi puțin stilul de joc. Mai exact, nu trebuie să plătești un turn cu o carte marginală, pentru că altfel te vei expune. În același timp, când ai o mână foarte puternică, nu trebuie să ridici pe turn, așa cum probabil ești tentat. Acest mix în jocul tău îl va deruta pe oponent, care se va gândi de două ori înainte să "tragă" pentru a treia oară, pe river.

Dacă ești genul de jucător care merge cu check-call pe flop și turn, având o pereche, trebuie să schmbi puțin abordarea. Pentru că vei ajunge prea des să foldezi la un bet mare pe river. Ia în considerare să renunți mai repede la astfel de mâini, pentru a nu te considera pot committed. Sau, în funcție de adversar, ia tu inițiativa și fii mai agresiv, astfel încât să îl forțezi pe celălalt să foldeze. Chiar dacă apelezi la un semi-bluff.

În egală măsură, când prinzi două perechi sau o mână și mai puternică, alege să nu îți manifești agresivitatea. Lasă turnul liber, mărginește-te doar la check-call, pentru a-i întinde opozantului o capcană. Vei reuși un bluff catcher excelent, care nu doar că îți va aduce multe fise, dar îți va solidifica imaginea. Ceilalți vor vedea că ești capabil de play-uri și se vor feri să intre în dispute cu tine.

Sigur, vei spune că o mână în care prinzi două perechi are nevoie de protecție. E adevărat, dar ar putea servi mult mai bine ca un bluff-catcher împotriva unui oponent valoros și agresiv. Uită-te la alternativă. Dacă ridici, iar oponentul plătește, de cele mai multe ori el va fi înainte sau nu foarte în urmă. Asemenea adversari nu își complică viața dând call-uri contra celor care evoluează în carte. În concluzie, dacă iei atitudine aici cu mâini puternice, de obicei îl vei forța pe oponent să foldeze. Permite-i să bluffeze și joacă agresiv doar în momentele în care nu ești foarte puternic și îl suspectezi pe el de bluff.

Puterea exemplului

Pentru a înțelege cum trebuie să te protejezi contra jucătorilor extrem de agresivi ne vom raporta la un exemplu. Să presupunem că cineva - cu un stack uriaș - deschide la un turneu din early position cu 7 romb - 6 romb. Toți foldează, iar tu, din big blind, plătești cu K treflă - 10 cupă.

Pe un flop J romb - Q romb - K cupă, agresorul inițial face un bet cât potul, iar tu plătești. Aceste două răspunsuri din partea ta îi indică opozantului un lucru clar: în majoritatea cazurilor nu vei avea mai mult de top pair. Cu două perechi, ai fi vrut să te protejezi de chintă și culoare și ai fi apelat la re-raise.  

Pe un turn 5 de treflă, oponentul apelează la un double barrel. În acest moment, cei mai mulți amatori ar ridica dacă ar avea o mână foarte puternică. În consecință, un nou call al tău îi va confirma celuilalt că ai maximum o pereche și, eventual, un insight de chintă.

Să ne imaginăm că riverul este un 7 de pică, o carte care mai mult ca sigur nu ți-a îmbunătățit mâna în ochii jucătorului agresiv. Chiar dacă nu i s-a completat draw-ul de culoare, el știe că un bet consistent aici te va arunca în majoritatea cazurilor.

Ce ai fi făcut cu K treflă - Q cupă. Mai mult ca sigur ai fi venit cu re-raise, fie pe flop, fie pe turn. Acest lucru ar fi schimbat total dinamica mâinii, iar oponentul ar fi înțeles că ai o mână puternică și ar fi renunțat să "tragă". Dacă nu îi ofereai pot odds, mai mult ca sigur că ar fi foldat chiar, cu toate că spera ca drawul să îi fie completat. Așadar, dacă ai fi luat inițiativa mai devreme și ai fi reprezentat cu K-10 o mână mai puternică, aveai șanse să câștigi potul. În cazul nostru, cu o atitudine pasivă - doar call - îi permiți oponentului să fie în control și să tragă al treilea "foc", pe river, unde nu ai multe alternative.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!