Cum să îl faci pe adversarul cu draw de culoare necompletat să bluffeze

2020-01-16 10:10:00 1,4k 0

Setul lovit din flop este varianta ideală pentru orice jucător de poker. Uneori se va întâmpla să prindem "doar" trips, iar unul dintre adversari să ne plătească C-beturile până pe river. Ce trebuie să faci pe river în astfel de situații? Iată o întrebare extrem de legitimă, la care părerile experților diferă de multe ori. Vom încerca să ne raportăm la un exemplu specific, atunci când în cărțile comune apare un draw de culoare, pentru a găsi cea mai bună metodă de a extrage valoare de la adversar.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Value betul pe river nu este o variantă

Mulți vor fi tentați să considere, într-o astfel de situație, că un pariu pentru valoare pe ultima stradă e cea mai bună soluție.

Vă propunem să ne raportăm la un exemplu, pentru a vedea de ce de multe ori e mult mai indicat să bați check, după apariția ultimei cărți, care, evident, nu a completat drawul de culoare.

Așadar, să spunem că ne aflăm la un turneu de tipul no-limit hold'em. Se foldează până la noi, care cu 9-8 de treflă, în hijack, decidem să deschidem. Mărim la 300, la un nivel de blinduri de 50/100. Suntem plătiți doar de jucătorul din button, iar flopul este unul excelent pentru noi: 8-8-6, cu două cupe. 

În astfel de situații, C-betul este recomandat. Dorim să mărim potul cât mai mult, iar cadrul pare unul perfect, din moment ce în rangeul nostru cu greu se regăsește un optar. Așadar, nu vă sfătuim să apelați la slowplay, decât dacă aveți în față un jucător foarte agresiv, care aveți garanția că va cere foarte frecvent. Să presupunem că adversarul răspunde la continuation betul de 500, făcut pe flop. Dealerul întoarce turnul, un 2 de pică. O carte neutră, care în proporție covârșitoare nu avea cum să îl ajute pe celălalt. Și, în egală măsură, nu ar avea cum să ne ajute nici pe noi, în accepțiunea oponentului. Un double barrel este necesar, pentru că scopul rămâne același, construirea potului. În egală măsură, ne interesează să nu îi oferim pot odds adversarului, astfel că betul de pe turn trebuie să fie destul de consistent. Undeva peste 1000 de fise, judecând după faptul că potul are deja spre 2000 de jetoane.

Până în acest punct, destui jucători procedează astfel, deci corect. Problema apare pe river. Să spunem că drawul de culoare nu se completează, ultima carte comună fiind 10 de treflă. Un value bet este cel mai indicat, încercând să stoarcem cât mai multe fise de la opozant? Am spune că nu, pentru că e greu de identificat în rangeul celuilalt o mână care să susțină un al treilea call, ghidându-ne după textura cărților comune.

Bluff catcher, soluția corectă

Din punctul nostru de vedere, mult mai productiv pe termen lung într-o astfel de situație e întinderea unei capcane. Trebuie să renunțăm să mai gândim în termeni de fise sau de pot odds în acest moment, ci să ne raportăm la factorul psihologic. Mult mai mult ne interesează rangeul celuilalt. Ce poate avea acesta? Cel mai adesea, va fi stat pe un draw de culoare, necompletat. În aceste condiții, un check al nostru aici va părea un indiciu de slăbiciune. A apărut o carte peste ce era pe flop și s-a completat și un draw de chintă. Aproape imposibil să îl fi avut, dar ați fi surprinși de câte ori celălalt va găsi rezonabil să îl reprezinte, în dorința de a fura potul.

În consecință, cea mai bună opțiune aici e checkul și oferirea oportunității celuilalt să bluffeze. O altă discuție se naște aici, după ce oponentul va mușca momeala și își va risca o bună parte din stack. Să spunem că celălalt îți cere mărimea potului, un pariu consistent. Tentația pentru noi în acest moment e să venim cu un re-raise, pentru a-i arăta că l-am prins în capcană și a evoluat așa cum "i-am cântat". Nimic mai fals. 

Cu alte cuvinte, dacă mutăm all-in aici (singura creștere logică, judecând după cât de deep s-a ajuns în mână) vom fi plătiți doar de o mână mai bună. În rangeul celuilalt se înscriu și trips cu un kicker mai mare, dar și chinta despre care am discutat mai sus. E puțin probabil să le aibă, doar că nu vom lua valoare decât de la o mână foarte bună a lui. Noi am plecat de la premisa că întindem o capcană pentru bluff și trebuie să ne rezumăm la asta. Pentru simplul motiv că, la un re-raise al nostru, adversarul va folda toate mâinile slabe și va plăti doar cu o mână ce ne este superioară. Prin urmare, creșterea noastră nu va fi profitabilă pe termen lung.

Această strategie abordată lasă varianta check-call pe river drept singura opțiune viabilă pentru noi. Mutarea va obține profit împotriva gamei adversarului nostru în mai mult de 80% din cazuri. Ceea ce se traduce într-o mulțime de fise, în general, dacă procedăm similar în asemenea cazuri.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!