Cold four bet în poker: între bluff și pariu pentru valoare

2020-01-15 09:50:00 1,3k 0

Există o serie de mișcări simple și ușor de executat în poker, care pot face din tine un jucător mai valoros. Astăzi vom discuta despre cold four bet, unul dintre cele mai puternice play-uri preflop pe care îl poți utiliza în Texas Hold'em. Folosit fie ca un bluff, fie pentru valoare, el îi va pune în gardă pe adversari, care, în destule cazuri, vor folda. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În hold'em ai nevoie de ajustarea instrumentelor pe care le ai la dispoziție la masa de poker. Prin mișcările în plus față de adversari vei avea ocazia să înțelegi mai bine cu cine te confrunți și cum să îți manipulezi oponenții, astfel încât stack-ul tău să crească.

Cold four-betul este un astfel de instrument, dar din moment ce este un pariu extrem de costisitor, e nevoie să știi exact cât de profitabil e și în ce momente să îl folosești.


Ce înseamnă cold four bet în poker

Cold four betul este un re-re-raise făcut înainte de flop, fără ca tu să fi pus deja fise în pot. De exemplu: un jucător din UTG mărește, unul din middle position apelează la un three bet, iar tu, din button, vii cu un bet și mai mare.

Pariul cold four bet este o mișcare intermediară de poker și ar trebui folosită cu prudență de către începători. Pentru că implică punerea la bătaie a multor fise și expunerea celui care îl execută. Trebuie să ai cunoștințe temeinice despre poziția la masă, despre rangeul adversarului și despre ce vrei să obții cu play-ul tău. 


De ce să folosești could for bet în poker

Re-re-raiseul tău poartă denumirea de "cold" pentru că tu intri în pot fără să fi investit în prealabil vreo fisă.

O asemenea mutare indică cărți foarte puternice în mâna ta și de obicei ceilalți vor renunța la orice altceva cu excepția celor mai bune mâini de început.

Cold four betul este făcut doar înainte de flop și la fel ca marea majoritate a play-urilor în poker, acesta funcționează cel mai bine atunci când ești în poziție. Și din moment ce ai nevoie de un raise și de un re-raise în fața ta, te vei afla de cele mai multe ori în poziție târzie. 

Când încerci o asemenea mișcare, trebuie să știi cu exactitate ce urmărești. Sunt două obiective pe care ți le poți seta: 

- fie vrei să furi, cunoscând bine adversarii și știind că aceștia construiesc poturi mari cu mâini mai degrabă marginale. În acest caz, apelezi la cold four bet pe post de bluff, pentru a obține fise fără luptă, forțându-i pe ceilalți să foldeze;

- fie ai o mână premium, care foarte probabil va fi în față și după flop. În acest caz, utilizezi four cold betul pentru valoare, dorind să crești cât mai mult potul și să îi faci pe ceilalți să plătească foarte mult dacă vor să vadă cărțile comune. În acest caz, range-ul tău ar trebui să fie foarte limitat, unii specialiști considerând că ar trebui să te rezumi la A-A și K-K. Pentru că, spre deosebire de mișcarea pe post de bluff, de data asta te aștepți ca ceilalți să aibă la rândul lor mâini de start extrem de puternice.

Unde folosești cold four betul

Acesta funcționează atât în jocurile de tip cash, dar și în turnee. Pe lângă cunoașterea adversarilor și poziție, trebuie să mai ai grijă la un aspect esențial. 

Din moment ce plasezi un pariu atât de mare, nu funcționează atunci când ești short stack. Pentru că oponenții vor ști clar că nu pot pierde foarte multe fise după apariția cărților comune. Cel puțin din punct de vedere al folosirii pe post de bluff, vei avea o problemă. În consecință, e nevoie să ai un stack respectabil când decizi că vrei să scoți la bătaie un astfel de play.

Cold four bet ca bluff

Când vrei să utilizezi un cold four bet ca bluff, trebuie să găsești locurile unde este probabil ca jucătorii care ridică în fața ta să fie loose. Ei joacă o gamă vastă de mâini și sunt susceptibili să foldeze la o altă creștere.

Toți marii jucători sunt capabili să facă un cold four bet ca un bluff. Cei doi factori cei mai importanți în determinarea utilității play-ului tău sunt:

  • cât de agresivi sunt jucători care au mărit potul;
  • pozițiile din care aceștia apelează la raise și re-raise și range-ul lor obișnuit.

Așadar, ar trebui să fii mereu conștient de câte mâini joacă adversarii tăi și dacă aceștia cresc des poturile. Caută jucătorii extrem de loose, care deschid cu o gamă vastă, dorind să se implice în mâini pentru multe fise.

Există o mare diferență între un raise și un re-raise din early position, comparativ cu o creștere din cut-off și un re-raise din button. Când apelezi la four cold bet pe post de bluff, încearcă mereu să faci asta împotriva jucătorilor care ridică din poziție târzie. Cine se implică în poturi din UTG va avea în general cărți bune și cu greu va renunța. Astfel, mișcarea ta de a fura nu mai are aceeași frecvență.

De asemenea, ia în considerare această mișcare ca și bluff atunci când deții un as în mână. Deoarece este mai puțin probabil ca adversarii tăi să aibă ași sau A-K. În consecință, vor folda într-o mai mare proporție.

Cold four bet ca bluff este deosebit de util în turnee, mai ales când ai un stack de 30-35 de big blind-uri. În prezent, jucătorii dau raise și re-raise cu o gamă foarte largă de mâini. Astfel, poți să îți mărești stack-ul considerabil, cu un furt în momentele prielnice. În mod similar, poți apela la această mișcare cu un stack monstru, punând presiune pe stack-urile mici, mai ales dacă acțiunea a ajuns în apropierea bubbleului.

Cold four bet pentru valoare

Când vrei să faci un cold four bet pentru valoare, condițiile trebuie să fie la polul opus celor discutate mai sus, când voiai să furi potul.

Din moment ce ridici cu ceea ce crezi că este cea mai bună mână, trebuie să o faci contra oponenților cu cărți relativ puternice. Jucătorii pasivi sau cei numiți "calling stations" sunt opozanții ideali. Aceștia renunță cu greu, dorind să vadă flopuri și având încredere oarbă în cărțile lor, deși pleacă în spate.

Vei avea nevoie întotdeauna de o mână premium (A-A sau K-K) pentru a apela la acest play pentru valoare, dar exact ca atunci când faci bluff, lucrurile se pot schimba în funcție de poziția pe care o au adversarii. Unii profesioniști preferă doar un call cu asemenea cărți, jocul lor post-flop fiind unul excelent. Sfatul nostru e să fii agresiv, dacă ești la început de drum, și să faci un cold four bet pentru valoare. Pentru că e de preferat să fii într-un pot mare împotriva unui singur adversar. Mutarea ta va fi cu greu plătită de ambii jucători care au mărit, astfel că măcar vei reuși să izolezi pe cineva.

În concluzie, ține minte următoarele aspecte, fie că vrei să faci un cold four bet pentru valoare sau ca bluff:

  • Cold 4-betting funcționează cel mai bine împotriva adversarilor agresivi care merg cu o gamă foarte largă de mâini;
  • Cu cât imaginea ta la masă este mai solidă, cu atât mai multă credibilitate vei avea când faci un asemenea play;
  • Pentru a fi eficient ca un bluff, pariul tău trebuie să fie suficient de mare pentru a împinge adversarii în afara potului; de obicei, 25 de big blind-uri ar trebui să fie de ajuns.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!