Citirea adversarului, dusă la next level. Ce trebuie să ştii înaintea unui bluff pe river

2020-01-09 10:20:00 1,9k 0

cards.jpg

Pokerul este un joc atât de complex încât interpretările unei mâini sunt extrem de diferite, în funcţie de tipologia jucătorilor, de experienţa pe care aceştia o au la masa de joc. Ca atare, există o multitudine de variabile care trebuie luate în calcul înainte de a face mutarea considerată a fi corectă.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

De multe ori asistăm la o serie de erori, cele mai multe fiind făcute pe bluff-uri văzute de cel cu un background mai puţin vast drept infailibile.

Sunt atâţia factori pe care trebuie să îi iei în calcul încât de multe ori, dacă nu ai o experienţă consistentă, vei sfârşi prin a cădea în propria capcană. În cele ce urmează ne vom referi exact la un anumit tip de bluff: ştii că adversarul nu are o mână suficient de bună, însă totuşi la un eventual show-down, te poate învinge. Atunci, în mod natural, consideri că este corect să bluffezi, având încredere în read-urile tale şi în discernământul celuilalt. Însă, total neaşteptat, eşti plătit, rămânând fără replică. În fapt, nu este vorba de lipsă de logică în acţiunea adversarului, ci doar o mai bună citire a board-ului şi a acţiunilor tale.


Amator vs profesionist


Pentru a explica mai bine, ne vom raporta la un exemplu celebru, folosit într-un duel dintre un amator şi un profesionist. Cei doi se aflau la aceeaşi masă de câteva ore şi, cu A-K offsuited în mână, din afara poziţiei, cel cu mai puţină experienţă alege, firesc, să dea raise. Este plătit, iar pe un flop 6 cupă - 9 romb - J romb se merge pe varianta check-check. Turnul - un 2 de pică - nu schimbă cu nimic mâna agresorului iniţial: din nou check-check. Riverul, un J de treflă, nu îi îmbunătăţeşte mâna amatorului, care, cu A high, e conştient că e foarte probabil să nu fie în faţă. Totuşi, este clar că nici profesionistul nu are o mână puternică, din moment ce nu a fost agresiv pe nicio stradă. Ca atare, primul alege să ceară şi cu stupoare constată că este plătit cu 6 treflă - 7 treflă (două perechi: valeţii de pe masă, cu şesari). În acest moment, amatorul va rămâne de cele mai multe ori fără replică, fiind convins că a procedat corect, din moment ce a citit atât de bine jocul şi adversarul. Incorect!

river.png


Perspectiva adecvată


Profesionistul nu bate aici decât un bluff, însă are suficiente motive să creadă că opozantul exact asta încearcă. Să analizăm mâna din perspectiva jucătorului cu experienţă. Acesta îl cunoaşte bine pe adversar şi, ştiind că este un jucător tight, este foarte probabil să fi plecat cu o mână mare. Exact din acest motiv încearcă să joace connectori de aceeaşi culoare, pentru că poate să câştige în acest pot o mulţime de fise.

Când amatorul refuză C-betul pe flop, două variante sunt plauzibile în viziunea profesionistului. Fie oponentul ascunde un set, fie are o mână de genul A-K, A-Q. Cu mâini ca A-A, K-K, Q-Q sau A-J, mai mult ca sigur ar fi plusat, având în vedere draw-ul de culoare de jos.

Turnul este reprezentat de o carte neutră, care sub nicio formă nu îi poate îmbunătăţi mâna agresorului iniţial. Acesta, printr-un nou check, transmite clar faptul că nu are o carte monstru (set sau pereche). Totuşi, pentru echitate, profesionistul nu cere nici el, deşi ştie că în peste 90% din cazuri este în faţă. Prin check-ul în spate, el creează cadrul ideal ca adversarul să cadă în capcană şi să încerce un bluff pe river. Exact ceea ce se întâmplă, pentru că valetul nu îmbunătăţeşte cu nimic mâna amatorului.

În ochii agresorului iniţial, mutarea sa a fost una corectă, un bluff puternic. Este convins că nimeni care nu ar fi avut măcar un nouar în mână nu ar fi putut plăti, mai ales că există o carte dublată şi o posibilitate de chintă. El şi-a citit perfect adversarul, însă a neglijat un lucru: şi acesta a avut un read pe măsură. Din perspectiva profesionistului, adversarul nu poate fi în faţă, având în vedere cum a evoluat. Ca atare, nu există niciun motiv să nu plătească, deşi e conştient că nu poate să învingă decât un bluff.

În concluzie, nu este suficient ca atunci când faci un bluff să te bazezi exclusiv pe percepţia ta, chiar dacă ştii că aceasta e cea corectă. Imaginează-ţi întotdeauna cum a gândit şi a trăit celălalt mâna, pentru că altfel poţi să devii prizonier în propria capcană întinsă.