Când spui "stop" unui semi-bluff și când continui pentru a fura potul

2020-01-08 05:50:00 1,2k 0

Agresivitatea în poker face diferența pe termen lung între jucătorii de succes și cei care, deși dețin ABC-ul pokerului, au balanța pe minimum.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Dar când trebuie să fii agresiv și când e mai bine să faci un pas în spate și să aștepți un alt moment prielnic? Iată o întrebare extrem de grea, la care și profesioniștii au probleme să dea un răspuns concret.

Astăzi ne vom canaliza atenția spre semi-bluff și spre situațiile în care trebuie să îți menții imaginea de agresor. Ce trebuie să ai în vedere în contextul în care la betul tău adversarul se apără cu un call? E indicat să mizezi pe un double barrel sau e momentul să abandonezi agresivitatea pentru că poți fi prins într-o capcană?

Ce este semi-blufful

Despre semi-bluff-ul în poker am discutat pe larg aici. El reprezintă un bet făcut cu o mână care, în acest moment e foarte probabil să fie bătută, dar care are şanse decente să se transforme în cea câştigătoare după apariția următoarei cărți pe board. Drawurile - atât de chintă, cât şi de culoare - sunt cele mai indicate să te sprijine într-o tentativă de a fura potul. 

Cum spuneam încă de la începutul articolului, pe termen lung doar cu o asemenea abordare vei fi pe plus, pentru că un joc prea pasiv te poate priva de câştigarea unor poturi foarte mari. O strategie de "aşteptare" îţi va oferi satisfacţii mici când vei avea mâini foarte bune tocmai pentru că nu ai ştiut să contruieşti potul; trebuie să îi faci pe ceilalţi să pună la bătaie multe fise. Evident, însă, nu poţi fi agresiv de fiecare dată, fiind de la sine înţeles că astfel nu vei face altceva decât să îți pierzi într-un final toată agoniseala.

Agresivitatea ta trebuie să fie selectivă. În funcţie de opozanţi, de banii investiţi în pot, de imaginea pe care o ai, îți poți permite sau nu să continui să "tragi" într-un anumit pot. Dar să ne raportăm la un exemplu pentru a înțelege exact cum trebuie să îți susții semi-blufful. Vom lua în discuție o mână extrem de comună, pe care o întâlnim fără îndoială în aproape orice sesiune de poker.

Când îți menții agresivitatea

Să ne imaginăm că ești într-un turneu no-limit hold'em și, din cutoff, cu A treflă - 4 treflă, decizi să răspunzi la un raise făcut de un adversar din middle position. Pe un flop 6 treflă - 6 pică - J treflă, adversarul mizează pe un continuation bet. Cu draw de culoare, decizi să mărești, dar ești plătit. Turnul aduce un 8 de cupă, iar oponentul tău bate în masă (check). Ce vei face în această situație? Îți continui agresivitatea, dorind să furi aici potul, chiar dacă mâna nu ți s-a completat?

În general, trebuie să fim dispuși să exercităm presiune cu drawurile noastre pentru a le juca în mod profitabil. Semi-blufful cu asemenea mâini ne permite să câștigăm potul în două moduri diferite: ne putem forța adversarul să foldeze sau putem să lovim pe următoarea stradă și să ne transformăm mâna în cea câștigătoare.

În cazul acesta, am ales să ridicăm pe flop, utilizând un semi-bluff, dar am fost plătiți de agresorul inițial. Dar trebuie să mizăm pe un bet și pe turn? Depinde. Atât de rangeul pe care îl avem, cât și de cel al adversarului.

Pe acest board, un bet pe turn ar trebui să ne facă adversarul să foldeze în mare parte din timp. Deoarece am fost cel care a dat call din poziție, cu puțini jucători rămași de "vorbit", e mult mai probabil să fie în mâna noastră șesarul care oferă trips decât în ​​mâna adversarului nostru. Cu alte cuvinte, putem reprezenta un 6 într-un mod foarte credibil în acest loc, în timp ce adversarul nostru nu poate.

În mod obișnuit, dacă nu va folda, adversarul nostru va da call în această situație. Foarte rar va veni cu un re-raise, pentru că nu are ce reprezenta și se teme de rangeul nostru. Din acest motiv, putem exercita liber presiune suplimentară pe turn printr-un double barrel.

De multe ori putem obține fold și de la mâini gen J-X cu un asemenea bet, play-ul nostru inspiră putere. Dacă totuși nu obținem foldul dorit de la opozant, avem în continuare un număr semnificativ de outsuri care să ne îmbunătățească mâna pe ultima stradă.

În concluzie, un nou bet pe turn este playul corect din partea noastră în această situație. Recompensele sunt mai mari decât riscul asumat. Judecând, evident, după rangeul celuilalt, poziția lui, dar și imaginea și rangeul nostru. Este o situație perfectă pentru a continua semi-blufful, pretinzând că avem de fapt o mână mult mai puternică.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!