Blufful în poker: când şi cum se foloseşte corect

2020-01-23 13:50:00 3,0k 0

Blufful în poker este una dintre cele mai complexe mişcări. De succesul lui depind o mulţime de variabile pe care trebuie să le iei în considerare pentru ca acţiunea ta să aibă succes.

"Ştii să bluffezi?", este una dintre întrebările pe care o aud cel mai des atunci când diverşi cunoscuţi află că sunt pasionat de poker. Îmi place să cred că am abilităţile necesare, dar apelez la acest play mai degrabă rar. Şi doar împotriva adversarilor buni, capabili să înţeleagă povestea vândută.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!
 

Blufful în poker, cât de des?

Tocmai ca urmare a faptului că mulţi factori converg către un bluff reuşit, nu trebuie să foloseşti prea des acest truc. Mai mult ca sigur, dincolo de abilităţile tale, raportul risc-recompensă nu va fi cel dorit. Personal, utilizez astfel de mişcări contra adversarilor tight şi cu precădere în finalul turneelor. În fazele de început sau de mijloc, prefer să joc solid, încercând să cresc organic, natural. În privinţa meselor cash, utilizez bluff-ul cu o frecvenţă mai ridicată. Dar îmi aleg "victime" tot printre jucătorii de tip "bunker".

Cei mai mari jucători din lume sunt de acord că pentru a avea succesul scontat în acţiunile tale trebuie să bluffezi foarte rar. Cu atât mai mult dacă eşti la început de drum; în astfel de situaţii nu ai o înţelegere deplină a acţiunilor şi nu reuşeşti să citeşti impecabil oponenţii. Ideea de bază pentru utilizarea cu incidenţă scăzută a bluffului în poker are legătură cu raportul risc-recompensă. Pe termen lung nu este avantajos să încerci să "furi" poturi constant. Trebuie să pregăteşti în amănunt mişcarea, altfel vei fi plătit mult prea des.

Când ai făcut primii paşi în poker, mult mai important e să respecţi ABC-ul pokerului. Cu un bankroll management bun şi skilluri de bază ai suficiente argumente pentru a creşte. În plus, la mizele mici, vei avea parte în general de adversari slabi. Ei rămân extrem de imprevizibili şi au o logică rudimentară în privinţa pokerului. Cum spuneam şi mai sus, e mult mai uşor să faci un bluff reuşit împotriva unui jucător bun.
 

De ce depinde un bluff de succes

Adversarii

Tu îţi poţi interpreta perfect rolul, dar adversarii sunt cei care au ultimul cuvânt. De ei depinde în mare măsură succesul bluff-ului tău. Un bluff făcut contra unui singur jucător are şanse mult mai mari de reuşită. Totul ţine de probabilitate: e mult mai greu să păcăleşti mai mulţi oameni. Cineva, cel mai probabil, a prins o mână suficient de decentă şi crede că merită să plătească.

Foarte importantă este şi tipologia jucătorilor împotriva cărora alegi să faci această mutare. Eu încerc (aproape) mereu să "fur" poturi în care oponenţii joacă tight. Adversarii loose sunt obişnuiţi să plătească adesea cu mâini marginale; astfel, procentul de reuşită împotriva acestora scade vizibil.

Important este să ştii şi acţiunea recentă de la masă. Un adversar tiltat te va plăti mult mai des. El doreşte să recupereze fisele pierdute anterior şi nu mai ia decizii cântărite atent.


Ce imagine ai la masă

Întotdeauna trebuie să fii în deplină cunoştinţă de cauză. Adună informaţii despre ceilalţi, dar ai grijă cum îţi construieşti propria imagine. Dacă evoluezi mai mult timp la masa de poker cu aceiaşi adversari, aceştia îşi vor contura o idee destul de bună despre stilul pe care îl ai.

Imaginea pe care ţi-ai creat-o în acest interval te poate ajuta enorm în tentativa de a fura un pot. Dacă ai fost în general foarte selectiv cu mâinile jucate, şansele unui bluff cresc. În contra-partidă se află jucătorii loose, care se bazează pe un range de cărţi mare. Dacă ai intrat într-o mulţime de poturi, fii sigur că toţi de la masă au observat. Drept urmare, rata de plată este mult mai mare; evident, bluffurile tale - când eşti perceput de adversari drept un jucător loose - rezistă de mult mai puţine ori.


Poziţia

Când pregăteşti un bluff, e foarte important să deţii destule informaţii despre mâna adversarului. Astfel, încearcă să treci la asemenea acţiuni mai ales când te afli în late position şi ai văzut că cel dinaintea ta a mers doar cu check. Luând o astfel de decizie, cel mai probabil nu e dispus să investească mult în pot; astfel că şansele tale de reuşită cresc. Dacă vei încerca să bluffezi în momentul în care vorbeşti primul, ai putea să te confrunţi mult mai des cu situaţii neplăcute. Ceri în "orb", neavând vreo informaţie despre mâna celui cu care te confrunţi. CLICK AICI pentru a afla cât de importantă este poziția la masa de poker!


Logica mâinii

Unul din marile secrete ale bluff-ului e să respecţi logica mâinii respective. Să te înscrii în scenariul ei, astfel încât ceilalţi să înţeleagă de ce ai ales anterior să plăteşti sau de ce ai ales să ridici miza. Astfel, ei te vor pune pe o mână cât mai bună, aşa cum îţi doreşti. Şi, ca atare, nu te vor plăti.

Contează mult şi acţiunea pre-flop, dar per total, povestea pe care vrei să o vinzi trebuie să aibă continuitate. Altfel, dacă vei încerca să bluffezi doar pentru că este singura şansă să ai acces la fise, sunt şanse mari ca tentativa ta să se transforme într-un eşec. Pentru că adversarii nu pot vedea o logică evidentă a acţiunilor tale.


Valoarea betului

Mulţi cred că pentru a fi un succes, blufful în poker trebuie să implice cât mai multe fise. Parţial adevărat. Dacă ceri foarte puţin, mult mai frecvent combatanţii tăi vor fi tentaţi să dea call. Totuşi, un overbet ar putea să nu se înscrie în logica mâini. Chiar dacă îl forţezi pe adversar să pună mai multe chip-uri în pot, şansele să fii plătit nu sunt neapărat mai mici. El simte că ceva este suspect şi va acţiona în consecinţă.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

Destui specialişti sunt de părere că un bluff bun are în vedere şi informaţiile adunate privind rata şi mărimea plăţii celorlalţi. Trebuie să îţi imaginezi care ar fi limita pe care oponentul nu e dispus să o treacă. În funcţie de semnalele pe care ţi le-a dat până acum, poţi estima asta. De asemenea, dacă vei face astfel încât bluff-ul tău să arate ca un value bet, şansele ca un concurent să foldeze cresc.

Blufful în poker este o armă redutabilă, dar pe care trebuie să o foloseşti cumpătat şi doar după ce ai depăşit un anumit nivel.

Tu cât de des apelezi la blufful în poker?

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult