Bluff tells în poker. La ce trebuie să fii atent

2020-01-09 10:20:00 2,1k 0

Bluff-ul în poker este o componentă esențială din arsenalul oricărui jucător. Există o serie de tell-uri și de factori pe care să îi iei în calcul atunci când încerci să furi un pot sau să îți dai seama dacă adversarul încearcă să te păcălească. În cele ce urmează, vom încerca să îți oferim câteva sfaturi utile de care să ții cont în momentul în care pregătești un bluff sau în situațiile în care îl suspectezi pe unul dintre opozanți că pretinde că are altceva decât deține în realitate.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

1. Bluff-ul mic funcționează la fel de bine ca unul mare

Destui jucători sunt de părere că succesul unui bluff e direct proporțional cu fisele pe care le aruncă în pot în tentativa de a face un steal. Cel puțin la un  nivel de începători sau mediu, acest lucru e fundamental greșit. Împotriva unor adversari slabi, la fel de bine funcționează și un bluff făcut cu fise puține. De ce să te expui și să riști o bună parte din stack-ul tău, când poți obține aceleași efecte implicându-te în pot cu mult mai puține jetoane?

Pentru a înțelege mai bine la ce ne raportăm, vom lua un exemplu. Să ne imaginăm că te afli în middle position la un turneu. Doi adversari înaintea ta limpează, iar tu, cu K-10 suited, din cutoff, decizi să te implici la rândul tău în pot. Din button, cel mai agresiv jucător de la masă, un adevărat "maniac" vine cu un raise important. Pentru conformitate, să spunem că nivelul de blinduri e de 200-400, iar el mărește până la 1600. Ceilalți foldează, iar tu decizi să te implici, știind cât de larg e range-ul opozantului. Ratezi flopul, dar  acesta e unul extrem de dry: J treflă - 2 romb - 5 pică. Bați în masă (check), iar opozantul hotărăște să facă un continuation bet de 2000. Știi cât este acesta de agresiv și îl bănuiești că bluffează. În consecință, un check-raise aici ar putea fi soluția corectă: deși tu bluffezi, modul în care ai evoluat dă senzația unei mâini premium. Poate chiar un set, care să arunce o pereche de valeți cu un kicker mediu.

Astfel, vei încerca cu play-ul tău să faci un bluff, iar discuția care se ridică este despre mărimea acestuia. Mulți sunt tentați să pună la bătaie un număr mare de fise, ca și cum asta îl va determina pe adversar să foldeze. Ține minte că tu ai plecat de la o premisă: ești aproape sigur că celălalt bluffează și ai decis să încerci tu să furi potul. Drept urmare, dacă opozantul nu are nimic, aproape sigur că nu va conta valoarea check-raise-ului tău. Altfel spus, mișcarea pe care o faci e suficient de puternică încât jucătorul din button să renunțe la mână, dacă bluffa, independet de câte fise pui în pot. Concret, mult mai adecvat aici e să faci un minim raise, pentru că, în eventualitatea în care celălalt a lovit, vei fi protejat de pierderea multor fise. În schimb, dacă read-ul tău a fost bun și oponentul încerca să câștige fise fără o carte decentă, efectul va fi același independent de câte fise pui la bătaie: adversarul va folda.

2. Adversarii pe picior de plecare și blufful

Acest tell are în vedere în special mesele de tip cash. Acolo unde contracandidații iau pauze destul de des sau anunță din timp că se pregătesc să plece. "Mai joc trei mâini și mă duc să iau cina", anunță deseori unii dintre jucători, mai ales dacă masa e una în care s-a socializat.

Să ne imaginăm una dintre mâinile acelea, cu tine în button, deținând K pică - J romb. S-a foldat până să îți vină rândul, iar tu decizi să te implici (fie  prin call sau raise). Din big blind, adversarul care făcuse anunțul de mai sus decide să mărească. Ce faci în acest caz?

Destui sunt tentați să creadă că încearcă o ultimă lovitură înainte de pauză sau de plecarea de la masă. Drept urmare, vor plăti. Nimic mai greșit. În general, cei care sunt setați să părăsească masa și-au făcut deja ordine în gânduri și sunt pregătiți mental să își relaxeze mintea. Drept urmare, șansele să bluffeze scad dramatic, cel mai probabil dacă au decis să apeleze la un asemenea raise chiar au un "monstru". În consecință, renunță la mână, probabilitatea ca ei să bluffeze e mică.

3. Bluff tells în poker - Jucătorii obosiți bluffează rar

Sesiunile de poker sunt de multe ori extenuante. Destui jucători - mai ales la mesele cash - își petrec 10-15 ore și toate indiciile arată clar că sunt foarte obosiți. Comunică mai puțin și sunt în general extrem de pasivi. O să te întrebi de destule ori de ce nu merg să se odihnească pentru a reveni proaspeți. Iar când se vor fi implicat în poturi și vor apela la raise-uri mari, te vei gândi că bluffează, că nu mai judecă limpede din cauza stării de oboseală.

În foarte puține cazuri asta e explicația pentru agresivitatea bruscă. De obicei, ei vor avea mâini premium: au rămas la masă în ciuda extenuării exact pentru astfel de cărți "monstru", prin intermediul cărora să adune cât mai multe jetoane. Așadar, când astfel de oponenți se vor implica în poturi cu multe fise, fii sigur că de cele mai multe ori au justificare în carte. În concluzie, foarte rar vor bluffa, stai departe de poturile cu ei dacă nu ai la rândul tău o mână foarte bună.

4. All-in-ul short stack-ului înseamnă slăbiciune

Destui consideră că atunci când un jucător cu un stack mic împinge all-in acesta și deține o carte bună. În realitate, în proporție mare se întâmplă exact contrariul.

Suficienți adversari cu puține jetoane în față aleg să shoveze cu mâini marginale. Ei apelează astfel la bluff, de multe ori din poziție și când în pot nu s-au implicat jucători. Sau în momentele în care unul sau maximum doi oponenți din fața lor mizează doar pe limp. Se creează astfel premisele unui bluff de succes, care să asigure câștigarea unor fise fără luptă. 

În plus, acești oponenți cu puține jetoane ajung cumva să se resemneze cu situația. Ei știu că nu pot aștepta o mână foarte bună pentru că vor pierde destul de mult din blinduri și ante. În consecință, împing mai des cu mâini marginale, din poziție. În concluzie, când un short stack shovează el mai des va bluffa decât să aibă o carte premium.

5. Jucătorii care vorbesc au mâini puternice

Imaginează-ți că cineva de la masa ta tocmai a shovat. Îți vine rândul și încerci să iei o decizie, dar trec doar câteva secunde și oponentul tău începe să vorbească.

"Ce ai?", "Am chef de gambling", "Nu mai am răbdare, risc", "E o șansă bună să te dublezi" sau "Ce crezi că am?" va spune acesta uneori. Este acesta un semn de bluff? Sau mai curând adversarul deține o mână foarte puternică?

De cele mai multe ori, jucătorii slabi sau medii vor apela la o asemenea tactică atunci când se simt imbtabili, când vor să fie plătiți. Cei care bluffează, în general, nu doresc să ofere informații. Sunt speriați și caută să trădeze cât mai puțin despre mâna pe care o au. Deci, atunci când jucătorii încep să vorbească cu tine înseamnă că ei tind să fie extrem de încrezători în mâinile lor.

Există excepții, bineînțeles, dar, de cele mai multe ori când te confrunți cu un adversar gălăgios, mai înțelept ar fi să foldezi. Evident, dacă nu deții la rândul tău o carte premium.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!