Bluff catching pe river cu As high. Cum să îți prinzi adversarul în capcană

2020-01-01 05:50:00 1,1k 0

Despre bluff catching în poker am discutat pe larg aici, acum ne vom îndrepta atenția către modul în care un profesionist gândește o mână în care crede că sunt șanse mari ca adversarul să încerce să fure potul. Bluff catghingul reprezintă arta de a-l prinde pe un oponent că "vinde" o poveste falsă. Este o armă indispensabilă la masa de joc, atât în turnee, cât şi la mesele cash. Să reuşeşti să citeşti jocul celuilalt şi să interpretezi corect momentele în care bluffează, iată o misiune dificilă chiar şi pentru unii profesionişti. Totuşi, acest al şaselea simţ e absolut necesar, el făcând de multe ori diferenţa între jucătorii buni şi foarte buni.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a învăța cum și când să plătim pe river un adversar pe care îl suspectăm că vrea să fure, ne vom raporta la o mână jucată de curând de Jonathan Little. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de curând și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online și în care, după ce a jucat pasiv A-J, a trebuit să decidă dacă poate să îl prindă într-un bluff catch pe adversar, deși el deținea doar as-high. Să îi dăm cuvântul lui Jonathan Little.

E timpul să "prindeți" un bluff?

Mâna din această săptămână vine de la începutul unui turneu, când stackurile avute erau foarte mari, iar blind-urile aveau valoarea de 50/100. Am jucat A pică - J treflă din hijack cu raise: am ridicat la 300 și am primit un singur call, de la cel care se afla în big blind. Flop-ul a venit Q treflă - 8 treflă - 6 cupă, iar adversarul meu a bătut check.

Așa cum am mai discutat, atunci când decideți dacă doriți sau nu să faceți un continuation bet în astfel de situații (unele foarte comune), doriți să aveți în vedere cât de des adversarul dumneavoastră va folda; de asemenea, vă interesează și dacă extrageți sau nu multă valoare printr-un asemenea bet.

Aici probabil nu este genul de situație în care adversarul meu să foldeze la un c-bet și, din câteva motive, nu primesc prea multă valoare printr-un eventual pariu. De asemenea, nu aș vrea să fiu în fața unui check-raise aici și să trebuiască să renunț la mână. Așa că, luând totul în considerare, am decis să bat check behind.

Turnul a adus un 4 de pică și adversarul meu a pariat 400 în potul de 650. În acest caz cred că A-J este o carte prea bună pentru a renunța. Așa că am dat call, chiar dacă știam că pe river aș putea fi forțat să renunț la mână. Ultima carte de pe board a fost un 6 de pică. Într-un pot de 1450 de fise, oponentul meu a pariat 900.

Soluția corectă

Am avut, așadar, de luat o decizie: să apelez la bluff catching sau să foldez? Este adversarul meu capbil de bluff aici? Cu ce ​​mâini ar paria pe acest river?

Hotărârea a fost una simplă: am plătit. De ce procedez așa, în general? Pentru că în momentul în care dai check pe flop și pe turn, îi oferi adversarului oportunitatea de a bluffa. În plus, îl faci să creadă că rangeul tău de cărți e foarte slab, te va pune pe o carte mai slabă decât cea pe care o deții de fapt. Deci, dacă oponentul meu are o mână foarte slabă, dar crede că și eu am la rândul meu o asemenea mână, ce va face? Va bluffa în multe dintre situații. Dacă vreți să discutăm în procente, cred că în aproximativ 35% din cazuri se va întâmpla așa. 

Vă amintiți că am spus mai sus că probabil va trebui să foldez pe river? Dar cartea care a venit, șase de pică, nu pare să îi îmbunătățească mâna celuilalt. E greu să îți imaginezi că adversarul a plătit un raise pre-flop cu un 6 în mână. Despre pariu pentru valoare din partea lui nu poate fi vorba decât dacă deține o damă. Cu o altă pereche, probabil că nu ar mai opta pentru un value bet în această situație. Din punctul meu de vedere, e un call ușor pe care trebuie să îl dau. O carte cu oarece valoare în mâna lui l-ar fi determinat să joace altfel. Probabil ar fi optat pentru check-call, mi-ar fi oferit mie oportunitatea să bluffez. E un call standard din partea mea în această situație. 

Chiar dacă se va întâmpla să pierd, faptul că îl oblig să își întoarcă mâna îmi va oferi informații prețioase despre ce joacă și cum o face. Sunt date importante, pe care le voi folosi apoi într-un pot mai mare. Nu trebuie să vă fie teamă că uneori veți pierde mâna cu un astfel de call. Chiar dacă se întâmplă să greșiți, opozantul va ști că nu poate să vă bluffeze foarte des. Îi transmiteți un mesaj foarte clar și acest lucru ajută în viitor. De data asta, am luat decizia corectă, pentru că adversarul a întors A-10. Am dus mâna și s-a dovedit că hotărârea luată a fost cea bună. Dar țineți minte, nu trebuie să câștigați de fiecare dată în situații de genul acesta. Este suficient ca oponentul să bluffeze doar uneori, iar tu vei fi pe plus pe termen lung cu un astfel de "hero call". În plus, vei aduna informații esențiale despre ce și cum joacă celălalt. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!