Bluff catcher în poker. Cum să îi prinzi pe river pe cei care "fură"

2020-01-08 12:50:00 1,6k 0

Bluff catcher este o mișcare puternică în poker, prin care vei plăti o anumită sumă în momentele în care ești sigur că sunt șanse mari ca adversarul să bluffeze.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În poker există o serie de playuri cu o valoare extraordinară, pe care, atunci când le stăpânești, poți face diferența la masa de joc.

Printre ele și bluff catcher, o capcană întinsă oponenților care obișnuiesc să fure poturile. Vom încerca să identificăm cum, împotriva adversarilor potriviți, chiar și mâini marginale - cum ar fi ace-high sau cea mai mică pereche -, îți pot aduce venituri substanțiale pe river.


Totul despre bluff catcher

Sintagma "bluff catcher" nu are o traducere atât de fidelă în română. "Prinderea unui bluff" ar fi cea mai apropiată corespondență.

Această mutare are în vedere mâna ta, care, deși nu este deloc puternică, este suficient de bună pentru a-ți învinge adversarul atunci când blufează. Vorbim despre o combinație pe care nu o poți folosi drept value bet și nici nu poate învinge în general rangeul adversarului. Dar are o valoare de showdown în raport cu un bluff.

Când se folosește

În general, atunci când oamenii vorbesc despre "bluff catcher", se referă la callul dat unui raise venit de la adversar pe river.

Poți plăti un oponent și pe celelalte străzi, bănuindu-l că încearcă să fure, însă în acele momente încă ai șanse ca mâna să ți se îmbunătățească. Pe river, știi exact ce valoare de showdown ai și apelezi la această mișcare doar pentru a prinde un bluff. Iar în pokerul actual, în care agresivitatea face diferența, o astfel de "armă" în arsenalul tău chiar face diferența pe termen lung.

Unde te folosești de bluff catcher

Evident, poți apela la acest play în jocurile în care probabilitatea apariției unui bluff e mai mare. Conceptul este valabil pentru orice formă de poker, însă probabilistic există mult mai multe încercări de a fura potul pe ultima stradă în No-Limit Hold'em și Pot-Limit Omaha.

Așadar, folosește această opțiune în aceste forme de poker, pentru că altfel rata de succes pe care o vei avea ar fi prea mică în raport cu eventualul câștig.

De ce e important

Prin exploatarea jucătorilor care bluffează prea mult, poți să transformi mâinile tale mediocre în cărți care generează profit.

Dincolo de jetoanele obținute, faptul că reușești să prinzi în plasă oponenți care încearcă să fure îți solidifică imaginea la masa de joc. Adversarii te vor respecta și vor prefera să evite confruntările cu tine. Vei avea astfel un edge important în raport cu ei, ceea ce îți deschide enorm perspectivele.


Un bluff catcher făcut corect

Cea mai importantă parte a utilizării acestei mișcări în poker este înțelegerea faptului că deții o mână care are valoare doar dacă se raportează la un bluff. În consecință, pentru a prinde blufful, trebuie îndeplinite condițiile potrivite.

Decizia corectă depinde în întregime de ceea ce știi despre adversar. Trebuie să cunoști foarte bine gama sa de pariuri pentru valoare (cât cere pe river) și frecvența de bluff. Trebuie în egală măsură să-i înțelegi comportamentul, să îl fi studiat și să ai o idee foarte bună despre acțiunile sale.

Prin definiție, un bluff catcher este o mână care se află în spatele rangeului obișnuit al oponentului. Deci, vei câștiga doar împotriva unui bluff. Este foarte important să fi observat jucătorii pe o perioadă lungă și să știi situațiile în care bluff-ul este o practică obișnuită.

Evident, nu vei folosi acest play împotriva unei persoane care nu a bluffat niciodată sau pe care nu o cunoști suficient de bine.

Pentru a prinde un bluff, trebuie să fie unul

La o masă de jucători de tip tight aggressive, care se bazează pe ABC-ul pokerului, ar trebui să uiți de bluff catcher și să te concentrezi pe obținerea de valoare din mâinile tale mari. 

Dar, dacă te confrunți cu oponenți loose, care apelează la o mulțime de "trickuri", vei lăsa prea multe fise gratuit, așteptând doar "nuts" sau mâini completate. Deoarece jucătorii buni înțeleg că agresivitatea e cheia, de multe ori ei vor încerca să te exploateze prin destule raise-uri date la draw-uri pierdute sau mâini incomplete. Pe acești jucători trebuie să îi ai în vedere în momentele în care te gândești să utilizezi metoda discutată.

Pentru a folosi în mod eficient un bluff catcher, trebuie să identifici opozanții care fac prea des raise-uri pe river, eventual deghizate în value bet, și să îi taxezi. Împotriva jucătorului potrivit, în situația potrivită, callul unui pariu pe river cu ace-high sau cu ultima pereche îți va aduce o serie de fise, dar și respectul celorlalți.

În concluzie, ești în căutarea unor jucători foarte agresivi, care pariază și ridică mai mult decât ar trebui pe ultima stradă.

Matematica din spatele unui bluff catcher

Deciziile pe care le iei trebuie să aibă întotdeauna legătură cu procentele și matematica. Cel mai simplu mod de a vedea dacă un bluff catcher se justifică într-o anume situație este să gândești în termeni de pot odds și echitate.

De obicei, atunci când calculezi valoarea așteptată, compari pot odds cu probabilitatea de a câștiga o mână. Dar, din moment ce un bluff catcher poate câștiga doar când adversarul său fură, ceea ce ne interesează acum e frecvența bluffului.

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a puncta mai clar acest aspect. Să presupunem că ești la o masă de cash, în stilul no limit hold'em. Blindurile sunt de $1/$2, iar tu te afli în big blind. Adversarul din button, care are poziție, mărește la $8. Este un adversar extrem de loose, astfel că decizi să plătești cu A romb - 3 romb. În acest moment, potul e de $17.

Pe un flop 9 romb - 8 pică - 3 treflă, faci un check call, după ce oponentul mizează pe un C-bet de $10. S-au strâns în pot 37 de dolari.

Amândoi mergeți pe varianta check pe turn, când apare un 2 de cupă, iar riverul e reprezentat de un 2 de pică. Dai din nou check, iar buttonul pariază 20$.

Mâna ta doar bate în acest moment doar un bluff sau un treiar cu kicker mai slab în mâna adversarului. Ar trebui sau nu să dai call?

Pentru a afla dacă apelarea la un bluff catcher va fi profitabilă pe termen lung, trebuie să vezi care sunt pot odds și să le compari cu frecvența de bluff a adversarului în acest loc.

Concret, trebuie să plătești 20$ pentru a câștiga 57$. Altfel spus, dacă vei câștiga o dată din 2,85 ori, call-ul e rentabil. Dacă crezi că într-o astfel de situație oponentul va face un bluff în 50% din dăți, atunci trebuie să îl plătești. Pentru că se justifică din punct de vedere matematic: 2,85>2. Fără îndoială, să stabilești cu exactitate frecvența de bluff este imposibil, dar trebuie să faci tot posibilul pentru a înțelege tendințele și comportamentul oponenților pe river.

Dacă poți identifica locurile când bluffează prea mult, ești în poziția corectă să le iei un pot cu o mână slabă, pe care în general ai fi foldat-o.

Cu cât poți estima mai fidel probabilitatea ca adversarul tău să blufeze, cu atât mai mulți bani vei face printr-un bluff catcher.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!