3 condiţii pentru a plăti un bluff! Când poţi să îi "pedepseşti" pe adversarii care încearcă să "fure"

2020-01-17 10:40:00 1,5k 0

blu.jpg

Aşa cum blufful reprezintă o artă în jocul de poker, la fel şi a-i prinde pe blufferi în propria capcană este o ştiinţă pe care puţini dintre jucătorii de nivel începător şi mediu o posedă. În cele ce urmează vom încerca să identificăm câteva criterii care să ne indice destul de fidel dacă avem de-a face sau nu cu cineva care e "hoţ" şi dacă merită să ne asumăm riscul de a plăti.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În lumea pokerului, cei mai mulţi dintre adversari bluffează. Sunt foarte puţini (se aproximează că sub 3%) oameni care nu utilizează aproape niciodată această metodă de a "fura". Fie pentru că se tem foarte mult că vor fi prinşi cu minciuna, fie că au pur şi simplu un blocaj în structura lor mentală. Dar majoritatea înţelege cât se poate de clar că pentru a fi competitiv - fie că e vorba de mese de tip cash, fie de turnee - la un moment dat ai nevoie să apelezi la bluff. Nu poţi să te bazezi la nesfărşit doar pe cărţi legate pentru simplul motiv că, din punct de vedere probabilistic, vei avea de mult prea puţine ori o mână suficient de bună încât să nu ai nevoie să disimulezi.

Fiecare bluff trebuie însoţit de o poveste, care să îl facă mai credibil, mulţi reuşind de multe ori să câştige poturi importante cu mâna mai slabă. Despre condiţiile create pentru a profita prin intermediul bluff-ului am discutat aici, acum ne vom concentra atenţia spre situaţiile care permit plătirea unui individ pe care îl suspectezi că vinde o ipoteză falsă.   1. Trebuie ca adversarul să fie capabil să bluffeze

Cum am spus mai sus, aproape toţi jucătorii de poker bluffează la un moment dat. Însă unii o fac mult mai rar, motiv pentru care îşi construiesc la masă o imagine de jucător tight.

Să încerci să prinzi un astfel de adversar în capcană este extrem de dificil. Chiar dacă în multe momente ai senzaţia că acesta încearcă să fure, este de preferat să îi crezi povestea. De cele mai multe ori va întoarce mâna mai bună, astfel că să încerci să identifici cu exactitate situaţiile când chiar te păcăleşte este extrem de greu şi foarte nesănătos pentru stack-ul tău.

Sfatul nostru e să îi dai credit de cele mai multe ori unui jucător tight şi să nu alergi după "fata morgana". În schimb, targetează-i pe cei cu un stil loose-aggressive drept ţinte. Ei vor utiliza acest artificiu cu o frecvenţă incomparabil mai mare, astfel că, pe termen lung, cel mai probabil vei fi în avantaj dacă vei încerca să îi prinzi în capcană.
 


2. Betul făcut de opozant

Destui specialişti consideră că pentru a fi un succes, un bluff trebuie să implice cât mai multe fise. Ca în cazul oricărei opinii, există argumente pro şi contra. Fireşte că dacă adversarul îţi cere foarte puţin, mult mai frecvent vei avea tendinţa să dai call. Totuşi, un overbet ar putea să nu se înscrie în logica mâini, astfel că, chiar dacă adversarul te forţează să pui mai multe chip-uri în pot, şansele să îl plăteşti nu sunt neapărat mai mici.

Totuşi, ca o direcţie generală de urmat, te sfătuim să ai mereu în vedere pot odds-urile şi frecvenţa cu care celălalt tinde să bluffeze. Pentru aceasta e nevoie să îi urmăreşti cu atenţie deciziile şi patternurile pe termen lung; altfel spus, să îl cunoşti cât mai bine pe adversar. De exemplu, într-o mână el cere două treimi din pot pe river (pot odds 2,5/1). Din punct de vedere statistic ai observat, însă, că în astfel de situaţii, pe ultima stradă, în mai mult de un caz din 2,5, el încearcă să fure. Ca atare, un call al tău aici are şanse mari de reuşită (şi se impune), chiar dacă sunt destule mâini care să te învingă. Pe termen lung îl vei prinde bluffând în momente ca acestea, iar din punct de vedere matematic decizia ta are acoperire, se justifică.


3. Vrei să plătești un bluff? Fii sigur că ai cu ce să îl baţi

De multe ori vei avea surpriza să vezi că ai interpretat corect mâna, iar celălalt încearcă să fure, însă nici tu nu ai gloanţele necesare pentru a răspunde. Trebuie să ştii că bluffurile se fac foarte rar fără absolut nimic, de destule ori opozantul are o mână mică, dar crede că nu e suficient de bună la showdown. Ca atare, să încerci un "hero call", doar cu As high, de exemplu, nu e cel mai înţelept lucru.

Asigură-te că poţi învinge un bluff, iar în momentele în care eşti conştient că nu poţi face asta, apelează la re-raise. O astfel de variantă poate fi însă foarte costisitoare, astfel că trebuie să fii cât se poate de sigur că ai interpretat şi analizat corect toate datele oferite de adversar.

În concluzie, încearcă să îi prinzi în propriile capcane pe opozanţii susceptibili de "furt", însă nu abuza de această strategie. Un bluff depistat corect îţi va solidifica imaginea la masă şi le va da de gândit adversarilor în perspectivă, când se află în poturi cu tine, însă scopul jocului este să aduni fise, nu să interpretezi un rol de "poliţist". Fii precaut, mai ales în jocurile online, unde bluff-urile apar mult mai rar decât în pokerul live.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!