Maestrul Negreanu, trei secrete pentru a juca din blinduri, când adversarul dă raise minim

2020-01-08 09:50:00 2,1k 0

Daniel Negreanu, jucătorul canadian cu origini române, care a început să producă o serie de episoade legate de poker pe canalul său de YouTube, ne dezvăluie trei dintre secretele pentru a evolua cu succes din blinduri, când în faţa noastră se face un raise minim. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Jocul din small blind sau big blind este de multe ori cel mai complicat în poker. Lipsa poziţiei şi dorinţa de a vedea un flop neapărat - în condiţiile în care deja ai fost obligat să pui fise în pot - se transformă pentru foarte mulţi într-o adevărată gaură neagră. Am încercat să oferim câteva sfaturi aici în legătură cu strategia pe care ar trebui să o urmezi în astfel de momente, însă, cu siguranţă, părerea unui expert cântăreşte mult mai greu.

"Nu te apăra cu o mână slabă", spune o regulă (ne)scrisă din hold'em, însă Negreanu a adaptat-o. Cu siguranţă că sfatul de mai sus e unul de care trebuie să ţii cont, însă rezidentul din Toronto ne prezintă o serie de avantaje pentru care ar trebui să te aperi, dar doar în faţa unor beturi "domestice". "Contra unor raise-uri mici - care au devenit extrem de comune în zilele noastre în majoritatea turneelor - ar trebui să îţi aperi aproape de fiecare dată blindurile. Fă din asta o regulă", îşi începe Daniel pledoaria, pentru ca apoi să prezinte punctual cele trei tipsuri. Ţi le descriem şi noi mai jos, aşa cum reies din podcastul de săptămâna aceasta.


"1. Matematica este de partea ta

Să luăm un exemplu: blindurile sunt de 400/800, tu te afli în BB. Pune la socoteală o masă de 9 jucători, cu un ante de 100. Deja în pot sunt 2100 de fise. Să presupunem că cineva face un minimum raise de 1600, trebuie să mai pui 800 de jetoane pentru un pot de 3700. E aproape o cotă de 5/1, aşa că, chiar dacă ai o mână slabă ca 10-6 offsuited sau 4-9 de romb, trebuie să plăteşti. Pot odds îţi sunt favorabile: chiar dacă cel care face raise îţi arată că are pereche de aşi şi tu deţii doar 9-3 offsuited, ar trebui să plăteşti! Vorbesc foarte serios. Când ai un preţ atât de mic de plătit pentru un pot atât de mare, efortul să dai call e unul infim, trebuie să te aperi, se justifică pe deplin. 

 

2. Joacă precaut post flop

Există o problemă periculoasă totuşi aici, în expunerea mea; ea apare din cauza faptului că sunt runde de pariere după flop. Este vorba de conceptul pe care noi îl numim reverse implied odds. Asta pentru că poţi să plăteşti cu 9-4, de exemplu, iar pe flop să vezi 9-6-3. Aici începi să te gândeşti: dacă celălalt are un nouă mai bun? (n.r. cu un kicker mai bun). "Sunt mâncat", îţi spui. Dacă deţine un overpair? "La fel". Secretul în momentul în care vrei să vezi flopuri cu mâini atât de slabe stă în modul în care îţi dozezi energia ulterior. Nu vrei să îţi asumi riscuri, trebuie să joci extrem de precaut, pentru a nu te expune. Nu trebuie să îţi doreşti să construieşti un pot mare când, spre exemplu, mergi cu 9-2 şi pe flop apare 8-9-2. Există posibilitatea ca cineva să aibă 8-9 sau chiar mâini mai puterncie (n.r.set). Sau să aibă pereche din mână şi să se dubleze o carte sau să deţină draw-uri (care se vor fi completat), iar adversarul să nu vrea să plece din pot. Ideea de bază e să nu îţi supraestimezi mâna, trebuie să te ghidezi după următorul principiu: am plătit puţin, să văd dacă se leagă ceva, pentru că preţul oferit era unul bun. Dacă vine un flop bun, trebuie să îl joc perfect raţional, fără overbeturi. Iar dacă nu vine, asta e, îl las pe celălalt să ia mâna, am încercat.

Uneori vei fi în poziţia să faci câteva play-uri, să încerci un bluff, în funcţie de adversar, sau să dai un bet pe un gutshot (n.r. semi-bluff). Dar, regula de bază e să fii extrem de circumspect pentru că te afli out of position pe fiecare stradă.

 

3. Joacă mai tight împotriva jucătorilor mai buni

Este un tips pentru cei mai avansaţi. Ce vreau să spun cu acesta? Nu e greu de înţeles: probabil contra adversarilor extrem de puternici de la masă nu vei putea foarte des să iei decizii mai bune decât cele luate de ei. Asta pentru că sunt extrem de puternici sau pentru că tu nu eşti încă la un nivel suficient de înalt. Ca atare, nu vrei să intri în multe confruntări cu ei. În contra-partidă, împotriva jucătorilor slabi poţi să mergi cu cărţi slabe mult mai des, pentru că sunt şanse mari să iei tu deciziile care se cuvin. Ştiţi ce fac eu cu 9-5 când sunt în blinduri şi îmi fac Phil Ivey sau Tom Dwan minimum raise? Scap de cărţi imediat. Contra lor nu o să pot să exploatez mâna, nu pot intra într-o luptă a bluff-urilor post-flop cu o asemenea carte. Pur şi simplu nu merită, nu se justifică. Fă-ţi întotdeauna o hartă mentală a mesei la care eşti astfel încât să ştii de la început când blindurile ajung în faţa ta ce trebuie să faci. "Dacă îmi dă raise tipul ăla, nu o să merg decât cu o carte bună, e dur, joacă bine", trebuie să îţi spui. Sau "Ce aş vrea să facă un bet acum tipul ăla, pot să îl domin uşor post-flop", trebuie să gândeşti, în cazul în care ai identificat pe cineva ca fiind extrem de slab.

În concluzie, încearcă să fii mult mai conservator, mai tight, în duelurile cu oponenţii tari de la masă şi joacă mult mai puţine mâini contra lor, chiar dacă aparent efortul de a-ţi apăra blindul nu este unul mare. În schimb, caută să exploatezi la maximum momentele în care jucătorii de o valoare scăzută fac raise-uri, atunci ai toate motivele să îţi aperi blindurile", explică marele jucător de poker canadian.

Daniel Negreanu este cel mai popular jucător de poker din lume, dar şi cel care a reuşit, de-a lungul timpului, să aibă cele mai impresionante câştiguri (peste 32 de milioane de dolari). El este considerat a fi unul dintre cei mai inteligenţi jucători, reuşind să îşi citească perfect adversarii, dar şi să îşi menţină un echilibru incredibil în jocul său.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!