Liniile de apărare în poker. Cum să faci un steal elaborat contra big blindului

2020-01-07 12:00:00 1,3k 0

Mulți se întreabă de ce unii jucători de poker reușesc să intre constant în bani (ITM) la turneele la care evoluează. Pe termen lung, toți primim un număr aproximativ egal de mâini bune și ne confruntăm cu un număr similar de bad beaturi. Secretul stă, așadar, în skillurile avute. Iar una din căile cele mai ușoare de a face mai multe fise la masa de joc e să pui presiune constantă pe jucătorii din big blind. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Dar nu toți sunt la fel de ușor de stors, pentru că cei cu stackuri mari se vor apăra de cele mai multe ori. Ne vom opri astăzi pe furtul de poturi prin vizarea unor stackuri medii din big blind. Și prin disponibilitatea de a merge până târziu în mână cu unicul scop de a face un steal. Cu alte cuvinte, nu te vei opri doar la un raise pre-flop și un continuation bet.

Renunță la jocul excesiv de tight

După ce joacă suficient de multe turnee, orice jucător de nivel începător sau mediu își va pune următoarea întrebare: "Cum reușesc să facă deep runuri anumiți adversari, chiar dacă beneficiază de un număr similar de cărți bune ca orice alt jucător din turneu?". Cheia stă în agresivitatea exercitată la timp, de cele mai multe ori chiar pre-flop, în situații ideale. 

Aproape fiecare material de studiu despre poker disponibil avertizează împotriva jucării prea multor mâini. Acest sfat este conceput pentru a menține rangeul tău suficient de puternic pentru a rezista atacurilor unor jucători buni. Dar dacă nu joci împotriva unor jucători buni? Dacă oponenții nu sunt capabili să te atace în mod eficient, atunci nu există niciun motiv să evoluezi atât de tight, cum "scrie la carte".

Prima linie de apărare e reprezentată de jucătorii cu poziție în raport cu tine. Dacă reușești să treci de ei, să îi izolezi, jucătorul din big blind va fi în general singurul care te împiedică să câștigi un pot (pre-flop sau ulterior). În consecință, acesta ar trebui să fie ținta ta principală. În jocurile cu mize mici sa medii, big blind-ul este adesea prins în ofsaid de către oponenții puternici, cu mai multe fise și cunoștințe superioare despre poker.

Iată mai jos câteva sfaturi care te pot ajuta să furi mai multe poturi decât ți-ai imagina, atunci când bigul este un jucător mai degrabă slab. La ce trebuie să fii atent și ce lucruri ai nevoie să iei în considerare înainte de a face un play elaborat? Vom detalia mai jos.

Prima linie de apărare: jucătorii din poziție

Jucătorii cu poziție în raport cu tine sunt prima linie de apărare; ei te împiedică să deschizi prea multe mâini. De ce? Pentru simplul motiv că, dacă vei face raise prea des din early position, te vei confrunta de foarte multe ori cu three beturi din partea celor care urmează. 

Așa că îți vei concentra eforturile de a realiza un steal când ești în poziție târzie și de mijloc. De menționat, totuși, că în jocurile cu mize mici, acești jucători din poziție mult mai probabil vor da doar call, în loc să vină cu re-raise. Ca atare, uneori poți deschide și mai devreme, dacă te afli la o masă cu jucători pasivi și fără skilluri pre-flop. Pentru că un call al unui adversar venit după tine îl va atrage și pe ce din big blind (ținta principală) să vină în pot cu o gamă incredibil de largă. Dacă jucătorii din poziție vor folda apoi la C-betul tău, atunci bigului îi va fi aproape imposibil să se apere post flop. Aici vei face cei mai mulți banii. Totuși, astfel de exemple trebuie folosite cumpătat, nu poți încerca stealuri de fiecare dată, pentru că vei deveni predictibil, iar oponenții se vor apăra mult mai des. Cea mai bună metodă e să pui presiune pe un big cu stack mediu atunci când te afli tu în poziție (hijack, cutoff sau button).

Ultima linie de apărare: jucătorul din big blind

În jocurile cu mize mici, cei mai mulți dintre adversari vor plăti până pe river, odată ce intră în joc și prind ceva din board. Din acest motiv, trebuie să evoluezi de așa natură încât să fii capabil să duci o luptă până la capăt. De aceea e necesar să îi targetezi pe cei din big blind cu stackuri medii, care nu sunt pregătiți să își pună la bătaie toate fisele pe river. Ideal ar fi ca stackul lor să se situeze între 25 și 50 de bb.

Dacă jucătorii aflați în poziție nu se apără în mod eficient și big blind-ul are un stack precum cel descris anterior, ar trebui să deschizi cu o gamă foarte largă. Chiar și mâini de genul celor semi-conectate, deoarece adesea flop-ul îți va oferi mai multă echitate.

În general, jucătorii din blind-ul mare vor da call pre-flop și pe flop cu un range foarte larg, la mize mici. Și vor folda pe turn sau river, odată ce își dau seama că mâna lor este prea slabă pentru a juca pentru întregul lor stack.

În trecut, mulți foldau mâinile marginale cu care acum pun presiune pe big bind. Se temeau de three bet sau că acțiunea lor nu va avea succes și vor ajunge pe flop în situații nu tocmai ideale. Acum, tot mai mulți deschid cu un range larg și își folosesc puterea dată de mărimea stackului pe următoarele străzi, pentru a-l forța pe big să foldeze. Este o acțiune mai elaborată decât un steal clasic de blinduri, și necesită de cele mai multe ori un double barrel. Dar recompensele sunt pe măsură și se justifică din plin.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!