Limp-Reraise din small blind contra unui adversar "GTO"

2020-01-07 08:00:00 1,2k 0

Cum să joci împotriva celor mai buni jucători de poker din lume reprezintă o întrebare care cu greu își va găsi un răspuns clar, din cauza numeroaselor variabile. Jonathan Little, unul dintre cei mai buni teoreticieni ai pokerului, a realizat un experiment: cum funcționează strategia limp-reraising din small blind împotriva unui bot, Poker Snowie, care ia mereu deciziile cele mai bune, bazându-se pe un sistem GTO ("game theory optimal") aproape perfect. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În vârstă de 33 de ani, Jonathan este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de curând și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash. Să vedem ce a realizat de curând.


Ce înseamnă "GTO"

"Game Theory Optimal" (sau "GTO") a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai la modă termeni folosiți în discuțiile despre poker, pe forumuri. Mulți îl folosesc însă incorect, referindu-se la cea mai bună strategie de aplicat într-o situație dată.

Sensul termenului este mult mai concret. A aborda un stil "GTO" înseamnă a evolua matematic, într-un mod care e aproape imposibil de exploatat de adversari. Se referă la optimizarea deciziilor la masa de joc, astfel încât vei maximiza câștigul sau vei minimiza pierderea, în toate situațiile cu care te confrunți, fie că ești la mese cash, fie în turnee. 

Abordând "Game Theory Optimal", chiar și adversarii cei mai puternici nu vor reuși pe termen lung să facă profit în duelurile cu noi. Va fi o situație extrem de echilibrată, pentru că se vor lua întotdeauna hotărârile corecte, matematice. Evident, această tactică e de utilizat împotriva jucătorilor de calitate, pentru că un amator va avea un stil mult mai brownian, greu de descifrat. Totuși, împotriva acestuia din urmă vei avea un edge important, astfel că îl vei prinde în numeroase capcane, exploatându-l prin intermediul altor pârghii.

Acest lucru fiind spus, să îi dăm cuvântul lui Jonathan Little, care ne-a împărtășit într-un tutorial pe youtube experiența sa. 


Limp-Reraise din small contra unui adversar GTO

Astăzi am ceva diferit de a împărți cu voi: o analiză a mâinii pe care am jucat-o împotriva unui bot, PokerSnowie.

În mâna discutată, nivelul blindurilor era de 50/100, iar stackurile efective ale noastre numărau 10.000 de fise (aproximativ 100 big blind-uri). Din small blind, am limpat cu 6 romb - 4 treflă, iar bigul (Poker Snowie) a ales să crească la 300.

În acest joc, am lucrat la o strategie de limp reraise din small, pentru a vedea cum se comportă un adversar care ia decizii strict matematce. Sunt un fan al acestei tactici, deoarece pune adversarii tăi în situații complcate cu multe mâini cu care ar putea să apeleze la four bet. Așadar am mărit la 1100 și PokerSnowie s-a rezumat la call.

Flop-ul a venit K pică - J treflă - 4 cupă, iar cu avantajul oferit de range am decis să fac un continuation bet: am pus 700 de chipuri în potul de 2.200. PokerSnowie joacă un stil "GTO", care include calluri frecvente ori de câte ori pot odds îi sunt favorabile. Și aici, pe flop, a plătit.

Turnul a fost 8 de romb; mi-am menținut agresivitatea și am pariat 1.600 de jetoane, puțin sub jumătate din pot. Aveam o idee clară: aș fi "tras" din nou pe river, un call al lui pe turn lăsându-mă cu un număr de fise aproximativ egal cu mărimea potului.

Ce încerc exact aici? Un bluff, cu siguranță. Dar de ce apelez el acum? Pentru că din rangeul adversarului sunt puține mâini care îmi pot plăti raiseul de pe turn. Practic, judecând după cum s-a jucat pre-flop, exclud să aibă o pereche mare sau chiar și A-K. Să nu uităm că adversarul ia decizii matematice și ar fi venit mai mult ca sigur cu un four bet. Așadar, blufful meu e deghizat de o mână foarte puternică pe care susțin că o am. Un triple-barrel bluff îl va face pe oponent să arunce o pereche, chiar dacă aceasta este de popi (fără kicker maxim). 

Riverul a fost un 2 de treflă. O carte perfectă pentru mine, pentru că am avantajul rangeului, dat de modul în care am evoluat până acum în mână. Nu sunt foarte sigur cum programul lui "Poker Snowie" îmi vede și interpretează rangeul, dar este o situație în care mă aștept să foldeze pe river, în fața unei asemenea agresivități din partea mea. Știu că e o situație în care joc ultra-agresiv, dar adversarii - presupunând că eram într-un turneu, contra unui oponent de mare valoare, aș fi procedat identic - nu știu că eu bluffez. Am reprezentat de la început o mână mare și nu există multe date care să inducă senzația că încerc să fur.

De data asta, am fost plătit, opozantul având K cupă - 8 cupă în mână. Nu avea cum să renunțe la așa ceva. În această situație am fost prins bluffând, însă în multe alte locuri strategia ar fi funcționat. Pentru că, odată ce încerci tactica limp-reraise, trebuie să mergi până la capăt, să îi induci celuilalt ideea că ai o mână monstru. Evoluând la fel în marea majoritate a situațiilor, contra unui "GTO" voi ieși pe plus. De destule ori un asemenea adversar va ceda fără luptă, chiar pre-flop, pentru ca în o serie de alte momente să foldeze pe parcurs, pe una din străzile în care mi-am continuat agresivitatea.

Consider că această tactică este foarte productivă mai ales în turneele cu re-entry sau la mesele cash. Chiar dacă ajungi la o situație ca cea de mai sus, ai posibilitatea să revii în joc. În schimb, de cele mai multe ori vei avea succes cu strategia, astfel că beneficiile aduse vor fi mai mari prin comparație cu riscul asumat. Vei avea acces la fise fără luptă, folosindu-te doar de agresivitatea bine programată. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!