Jocul din big blind: învaţă să te aperi cu un range mare

2020-01-01 05:00:00 2,0k 0

Jocul din big blind e o componentă importantă din hold'em, atât la mesele de tip cash, dar mai ales în turnee. Mulţi cad în capcana de a juca prea tight din BB, neavând poziţie. Trendul, însă, în poker a început să fie altul: tot mai mulţi jucători înţeleg agresivitatea adversarilor şi aleg să îşi apere blindul cu un range mult mai larg. Apelând la call-uri sau chiar la three bets, atunci când situaţia e ideală. Asta chiar şi atunci când stack-ul din faţă indică faptul că eşti mai degrabă short în acea competiţie.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

În ultimii ani, a apărut o tendință tot mai populară care se dezvoltă în lumea pokerului. Deşi am discutat despre pericolele jocului din big blind aici, asistăm la o mică schimbare de paradigmă. În sensul că tot mai mulţi jucători încep să-și dea seama că ar trebui să se apere mai des. Mai ales contra unor jucători care apelează la un raise minim, cu o gamă foarte variată de mâini de start.

Personal, eu am observat în jocul meu la un moment dat o tendinţă de a fi excesiv de tight şi de pasiv din big blind. Pierdeam astfel o mulţime de fise fără luptă, contra jucătorilor agresivi. Așa că am început să merg mult mai frecvent pe opţiunile call şi chiar re-raise, atunci când am în faţă adversari agresivi, care merg pe un raise mic, din poziţie. Foarte frecvent, aceştia încearcă să fure, astfel că o asemenea abordare din partea ta e complet justificată matematic.

Cât de des îţi aperi big blindul?

Pentru jucătorii foarte tight, să joace din afara poziţiei poate fi o scoatere din zona de confort. Dar hold'em-ul este un joc în care trebuie să ştii să te adaptezi în permanenţă la diferite situaţii, astfel că un range mai larg pe care să te bazezi când eşti în BB poate fi o provocare cu o recompensă pe măsură.

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înţelege cât de util e să îţi aperi bigul mai des. Să ne imagăm că suntem în big blind şi ne confruntăm cu ceea ce pare a fi o încercare de furt din cutoff. Ne aflăm la o masă de 9 jucători, cu un ante ce valorează 10% din BB.

Să presupunem că adversarul măreşte 2,2xBB; pot odds îţi este favorabil să te implici. Concret, matematica spune că ar trebui să te aperi în 53% din cazuri pentru a-l împiedica pe celălalt să facă steal cu oricare două cărți. Acest procent nici măcar nu ține seama de faptul că, atunci când e plătit, agresorul iniţial are o anumită echitate post-flop. 

Mai ales când vorbim de small stakes (turnee cu buy-in mic), jucătorii din big blind nu se apără destul. Astfel, un jucător agresiv obţine fise destul de multe prin ridicarea mizei cu game foarte largi de cărţi. Începi să te aperi mai des când eşti în big blind şi, evident, acţionează în consecinţă din poziţie: încearcă tu să "furi", pentru că destui jucători aleg să renunţe prea uşor, dacă nu au o mână decentă.


Cu ce fel de mâini ar trebui să ne apărăm?

În trecut, când eram ultimul să acţionez pre-flop, de multe ori gândeam astfel: "Știu că nu are nimic, vrea să fure. Dar cu ce să îl plătesc?". Problema e că dacă aştepţi prea mult să vină o carte bună prin intermediul căreia să răspunzi la tentativa de steal a adversarilor vei pierde o mulţime de fise. Pentru că mâinile pe care le aştepţi tu, jucător tight, nu vin suficient de des încât să îţi permită să stai în espectativă.

În ziua de azi, mulţi ridică în tentativa de a fura blindurile cu "aer" în foarte multe situaţii. Drept urmare, nu ai nevoie de un range limitat pentru a te implica, pentru a te apăra. Gama de cărţi folosită de opozanţii agresivi este adesea atât de largă încât să creeze o oportunitate pentru tine să profiţi și cu un range extrem de wide. Poţi fie să apelezi la call și să ai pot odds favorabile, fie să mergi pe un three bet, pentru un re-steal (încerci tu să furi potul, reprezentânt o mână premium). 

Să revenim la exemplul de mai sus. Ne confruntăm cu o deschidere de 2,2xBB. Altfel spus, ne costă 1,2 BB pentru a vedea un flop într-un pot de 5,9 BB. Asta înseamnă că avem nevoie să câștigăm acest pot doar în 20% din timp pentru a fi profitabil.

Este adevărat că acest lucru pare greu de facut din afara poziţiei cu o mână foarte slabă. Dar nu uita că până şi o mână atât de slabă precum 6-2 suited, va lovi două perechi pe flop sau un draw de chintă în 10% din timp. Dacă pui la socoteală şi orice posibil draw de culoare, asta te va aduce la un procent de 17%. Adică foarte aproape de cei 20% de care ai nevoie pentru ca mişcarea ta să fie profitabilă. Ca să concluzionăm, în faţa unui adversar cu un range foarte mare, pe care îl bănuim că vrea să fure, ar trebui să răspunzi în majoritatea cazurilor, pentru că recompensa vs risc e în favoarea ta, pe termen lung.


Jocul din big blind - Varianta three bet

Uneori, în loc să mizezi doar pe call, vei dori să te aperi contra adversarilor agresivi printr-un re-raise. În general, o asemenea mişcare pentru un jucător tight are în vedere un range de cărţi foarte limitat: de la A-J suited în sus, probabil.

Mixează-ţi puţin jocul şi alege să faci re-raise din big blind şi cu o serie de cărţi mai slabe, dar care oferă perspectivă. Un astfel de play nu doar că îţi va da prilejul să faci un re-steal şi să opreşti acţiunea acolo, luând jetoane gratuit, dar va contribui şi la imaginea ta. Dacă te aperi prea rar şi faci three bet-uri doar cu cărţi premium, ceilalţi vor sesiza şi nu vei putea să îi mai atragi în capcane.

Dar ce spune matematica, în acest caz? Să spunem că ne dorim să mărim de 3 ori cele 2,2 blinduri ridicate anterior de agresorul iniţial. Acest pariu ar costa deci 6,6 big blind-uri. De fapt, e vorba de doar 5,6 BB-uri, pentru că am pus deja big blind-ul în pot. Acest three bet bluff trebuie să funcţioneze în 54% din timp pentru a fi profitabil. Adică într-unul din două cazuri, lucru perfect realizabil în condiţiile în care identificăm corect mişcarea celuilalt, care vrea să fure. Vânătorul a devenit acum vânat, iar el va renunţa în faţa unui three bet în mai mult de 60% - 65% din cazuri. Ideea de bază e să îţi fi creat imaginea corectă şi să nu aplici acest play foarte des. Pentru că ceilalţi vor sesiza şi vor avea o rată de plată mult mai mare.

În concluzie, matematica arată destul de clar că este profitabil să îţi aperi big blind-ul cu o gamă largă de mâini, atunci când te confrunţi cu tentative de furt. Secretul e să fii foarte atent la joc şi la mişcările celorlalţi, astfel încât să identifici cât mai precis aceste încercări de steal ale adversarilor.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!