Jocul din small blind, poate cel mai dificil din poker. Ce greşeli se comit şi de ce capcane trebuie să te fereşti

2020-01-08 09:50:00 2,3k 0

sb.png

Jocul din small blind este de multe ori cel mai complicat în poker. Lipsa poziţiei şi dorinţa de a vedea un flop neapărat - în condiţiile în care deja ai fost obligat să pui fise în pot - se transformă pentru foarte mulţi într-o adevărată gaură neagră. Vom încerca în cele ce urmează să oferim câteva sfaturi în legătură cu strategia pe care ar trebui să o urmezi astfel încât să ai randamentul cel mai bun, atunci când joci din "SB", cu o mână marginală, iar în faţa ta a existat un adversar care să ridice miza.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE TURNEE!

Dacă eşti familiarizat cu jocul online, poţi oricând să îţi instalezi un program de tracking, care să îţi spună permanent care sunt cele mai profitabile poziţii din care ai jucat şi care sunt cele mai puţin bănoase. Aproape fără excepţie, în momentele în care alegi să intri în pot din button vei beneficia de cele mai mari recompense, în timp ce jocul din big blind este cel mai puţin răsplătit. Însă intrarea în pot din small blind se află aproximativ pe picior de egalitate, cu menţiunea că în acest din urmă caz ai mai multe portiţe de scăpare şi poţi aborda strategii diferite faţă de "BB".
 

Jocul din small blind - Nu te apăra cu o mână slabă

Principala diferenţă dintre small şi big e dată, fără îndoială, de faptul că trebuie să pui fise de valoare diferită în dorinţa de a te apăra. Ai fost nevoit să pui deja fise în pot şi ai senzaţia de foarte multe ori că opozanţii încearcă să profite de pe urma ta, să te "fure". Dacă în "BB" efortul să răspunzi la un raise este mai mic, având în vedere că ai deja implicate mai multe fise pe masă, în "SB" lucrurile stau diferit. Chiar nu ar trebui să simţi o presiune a faptului că ai introdus deja chip-uri în pot, în condiţiile în care ştii că ai pleca la drum cu o mână dominată şi fără poziţie.

De cele mai multe ori - în aproximativ 82-88% din cazuri -, cei care măresc din early sau middle position deţin o mână bună sau foarte bună. Ca atare, să răspunzi din small unui raise doar pentru a-ţi apăra fisele este o strategie greşită, mai ales că vei fi în întuneric după apariţia primelor trei cărţi. Poziţia în poker este una dintre cele mai importante arme, iar tu, prin call-ul tău, alegi să joci împotriva ei.

De câte ori nu s-a întâmplat ca prieteni care la rândul lor sunt pasionaţi de poker să îşi înceapă istorisirea cu o poveste de genul "un tip loose a mărit din UTG, iar eu, din small, a trebuit să îl plătesc"? În esenţă, astfel de jucători îşi caută alibi într-o mână pierdută în poziţia de la masă, ignorând faptul că, luând decizia de a da call, s-au sabotat singuri. Se întâmplă frecvent să se joace aşi slabi din small, după un raise anterior, pentru ca apoi, la apariţia asului pe flop, să nu ştii unde te afli. Te poţi implica astfel într-un pot foarte mare, unde şansele să fii în faţă pot fi extrem de reduse. Ca atare, sfatul nostru este să renunţi fără prea multe bătăi de cap sau remuşcări la cărţile marginale, din small, pentru că îţi pot aduce mari neplăceri. De cele mai multe ori opozanţii cer justificat, iar tu nu vei avea nici pot odds şi nici poziţia de partea ta.


Raise-ul, de preferat call-ului

Vorbeam mai sus despre tendinţa multor jucători de a-şi apăra blindul cu orice preţ, chiar şi cu mâini marginale, bazându-se pe ideea că agresorul iniţial încearcă să fure. În aceste condiţii, plecând de la această ipoteză, o variantă pe care o poţi lua în calcul uneori, mai ales în faţa jucătorilor loose, este să vii tu cu un re-raise (3XBB), mai ales atunci când ai în faţă un jucător loose.

Pare paradoxală această strategie, în condiţiile în care anterior sfatul era să foldezi fără regret, însă această variantă este preferabilă call-ului. În primul rând, dacă impresia ta legată de dorinţa de a fura potul se adevereşte, un re-raise din afara poziţiei semnifică o carte foarte bună la tine în mână. Ca atare, chiar şi unii jucători loose pot ceda tentaţiei de a vedea un flop, considerând că vor pleca fără doar şi poate cu a doua şansă. Chiar dacă au poziţie, nu doresc să joace în faţa unei perechi mari, aşa cum indică mişcarea ta.

Pe de altă parte, în cazul în care chiar au o mână decentă şi decid să plătească, nu vor mai fi la fel de agresivi după flop. De cele mai multe ori, dacă te-ai fi rezumat la call, ar fi urmat un C-bet din partea adversarilor. Acum, în schimb, vor prefera de cele mai multe ori "check-check-ul", temându-se de un eventual re-raise al tău. Ca atare, vei putea de cele mai multe ori să vezi gratuit turnul, care să îţi deschidă eventuale noi perspective.

În concluzie, trebuie să înţelegi că şi cei mai buni jucători din lume găsesc extrem de dificilă misiunea de a face jocul din small blind profitabil. Pentru că poziţia e totul, iar tu vei vorbi de fiecare dată după flop primul, fără a avea informaţii de la adversari. Încearcă să îţi păstrezi range-ul obişnuit de mâini cu care intri în poturi, chiar dacă de multe ori vei fi tentat să completezi raise-ul, având în vedere că ai fost obligat pre-flop să pui fise în pot.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE TURNEE!