Furtul de blinduri în poker, o armă redutabilă

2022-01-05 10:50:00 2,5k 0

Furtul de blinduri în poker reprezintă o unealtă absolut necesară, atât la mesele de cash, dar mai ales în turnee (fie că vorbim de freeroll-uri sau de competiţii cu premii atractive). Această tactică este extrem de utilă în special pe finalul concursurilor, când blindurile cresc exponenţial şi tu ai ocazia să aduni fise fără showdown.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker online din lume!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

Nu de puţine ori, în cercul de prieteni în care obişnuiesc să joc hold'em de plăcere, am fost "certat" că apelez prea des la furtul de blinduri. "Ăsta nu mai e poker", se grăbesc să îmi spună unul-doi prieteni. Ei nu înţeleg cât de importantă e agresivitatea la masă şi cât de mult înseamnă să obţii chipuri fără luptă. În cele ce urmează voi încerca să explic de ce o asemenea tactică face diferenţa între victorie şi înfrângere la orice nivel. Totuşi, sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, astfel încât demersul tău să fie încununat de succes.

 

De ce e important furtul de blinduri în poker

O astfel de abordare îţi oferă prilejul să câştigi poturi cu mâini medii sau marginale. Pe care de obicei nu ai vrea să le joci postflop. Dacă apelezi la o asemenea tactică o dată la un tur de masă, ai garantat faptul că în acea perioadă nu vei pierde din stack-ul tău din cauza blindurilor. Iar pe final de turnee, când fisele capătă o cu totul altă valoare, acest lucru e aur. Nu îţi mai permiţi strategii sofisticate, fiecare mână în care intri adânc poate însemna o luptă pentru toate jetoanele. În astfel de condiţii, să "ciuguleşti" blindurile de la ceilalţi e vital.

În egală măsură, această strategie îţi menţine imaginea de jucător agresiv şi le induce adversarilor ideea că ai putea fi loose. Acest din urmă fapt te ajută enorm în momentele în care deţii un "monstru". Ceilalţi ştiu că obişnuieşti să "furi" şi vor fi mult mai deschişi spre a te plăti. Lucru care s-ar întâmpla mult mai rar în măsura în care ai avea o imagine de jucător tight.

Furtul de blinduri în poker: cum şi când funcţionează

Foarte mulţi jucători fac greşeala să fie prea pasivi în unele momente cheie ale turneelor. Mă uitam deunăzi la masa finală de la WSOP Main Event 2018 şi am observat cât de tight s-a jucat. Mai ales în preajma bubble-ului. Băieţii au avut două motive să facă asta: mărimea stack-urilor şi diferenţa mare de pay-jumps. Concret, fiecare loc în plus obţinut îţi aducea un câştig suplimentar de sute de mii de dolari, respectiv de milioane, cu cât avansai spre sfârşitul mesei finale. În ceea ce priveşte mărimea stack-urilor, prima parte a mesei finale a fost dominată de doi jucători. Ei deţineau peste 50% din fise şi era greu să "mişti în front".

Da, pentru a fi în măsură să furi blinduri, ai nevoie şi de un stack respectabil. Pentru că nu vrei să aplici această strategie de două - trei ori şi să vezi că ţi se răspunde, pentru că adversarii au prins o mână bună. Riscul vs recompensa e mult prea mare şi e de înţeles că aştepţi o mână bună cu care să acţionezi.

Totuşi, în măsura în care ai un stack peste medie, sfatul meu e să mergi pe varianta open-raise mai des, şi nu doar cu mâini puternice. Vei putea să creşti neaşteptat de mult, dar condiţia e să ţii cont de anumiţi factori atunci când decizi să aplici această tactică. Îi voi detalia mai jos, astfel încât să fii în deplină cunoştinţă de cauză.
 

Ce jucători sunt în blinduri

În poker, importanţa menţinerii atenţiei active tot timpul e esenţială; chiar dacă nu eşti implicat direct în poturi. Ai nevoie să îţi aduni permanent informaţii despre adversari, astfel încât să le cunoşti în profunzime stilul şi să le anticipezi mutările.

Când vorbim de furtul de blinduri în poker, deţinerea de informaţii e vitală. Trebuie să ştii ce jucători sunt loose şi obişnuiesc să evolueze foarte des. Nu aplica această strategie în cazul lor. În schimb, trebuie să îi ai în vedere pe oponenţii foarte tight. Ei sunt tentaţi să renunţe la mâini uşor, chiar dacă sunt în blinduri. Când butonul de dealer ajunge în dreapta lor, întinde-ţi "antenele" şi pregăteşte mutarea câştigătoare (raise-ul), pentru că aceştia te vor plăti doar cu o mână foarte bună. Deci şansele să câştigi potul fără luptă, printr-un raise, sunt maxime.

Evident, nu trebuie să îi ai drept ţinte doar pe aceşti jucători. Destui adversari nu vor să joace out of position şi aleg să foldeze blindurile în marea majoritate a timpului. Asta chiar dacă în general sunt tentaţi să dea credit şi unor cărţi de start mai slabe. Urmărind foarte bine jocul îi vei identifica şi pe aceştia, astfel încât play-ul tău să aibă şanse maxime de reuşită.
 

Furtul de blinduri în poker şi poziţia ta

Fără îndoială, poziţia în poker e una dintre cele mai puternice arme. Când încerci să furi potul înainte de flop, te interesează în primul rând să nu fie alţi jucători implicaţi. Astfel, şansele să ai acces la blinduri cresc. Pentru a realiza corect mutarea, trebuie să fii primul care măreşte.

Acest lucru se poate realiza cel mai uşor din UTG, pentru că nu sunt oameni care să fi acţionat înaintea ta. Însă o astfel de abordare e cât se poate de greşită. Să apelezi la furtul de blinduri în poker la o masă de 9 din poziţie de început e o eroare fundamentală; pentru simplul motiv că mai sunt foarte mulţi opozanţi care acţionează după tine. De destule ori, cel puţin unul va da call sau chiar re-raise, iar mutarea ta nu îşi atinge scopul.

Eu mereu gândesc în felul următor: "Ce vreau eu să obţin raise-ul? Doar un bluff, furtul blindurilor, clar". În consecinţă, nu doresc ca altcineva să se implice în pot. Ca atare, îmi aleg atent momentul agresivităţii. Cel mai bine e să acţionezi din middle şi mai ales din late position (cutoff şi button). Evident, în condiţiile în care jucătorii din early position vor fi dat fold.

 

Imaginea de la masă şi furtul de blinduri în poker

Mai sus discutam despre cât de important e să aduni permanent informaţii despre ceilalţi. Dar şi oponenţii valoroşi urmează acelaşi tipar: te analizează şi încearcă să identifice pattern-urile jocului tău.

Ca atare, imaginea pe care ţi-ai construit-o la masa de joc te poate ajuta enorm în tentativa de a fura blind-urile. Dacă ai fost foarte selectiv cu mâinile jucate, ceilalţi te-au etichetat drept un jucător tight; astfel, şansele ca manevrea să iasă cresc exponenţial. Te vei bucura de creditul acordat de ceilalţi, ei considerând de cele mai multe ori că eşti îndreptăţit de carte să ai pretenţii.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată de PariuriX.com!

La polul opus se află jucătorii extrem de loose, cărora le place să intre în mâini bazându-se pe cărţi marginale. Aceştia sunt în general foarte agresivi şi, ca o pondere, încearcă să fure mai mult. Toţi de la masă ştiu lucrul acesta şi de cele mai multe ori vor fi mai reticenţi. Ca atare, împotriva jucătorilor loose, tendinţa de a juca este mult mai mare şi, evident, strategia discutată rezistă de mult mai puţine ori.

Totul ţine de optimizarea jocului tău, de timing. Trebuie să găseşti acele momente prielnice pe care poţi să le exploatezi la maximum şi astfel tactica se poate dovedi un real succes. Nu fura "orbeşte", ci doar în situaţiile care se apropie cât mai mult de "cadrul ideal". Ţine cont totodată de toţi factorii discutaţi în acest articol.

TU CÂT DE DE DES APELEZI LA FURTUL DE BLINDURI ÎN POKER?

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult