Cum influențează big blind ante jocul în heads-up

2020-01-07 05:50:00 1,5k 0

Cum influențează big blind ante turneele de poker atunci când se ajunge să se evolueze short handed? Iată un lucru interesant, pe care puțini l-au luat în considerare, atunci când au decis să introducă în locul anteurilor clasice un singur ante, pe care să îl completeze jucătorul din big. Vom analiza în cele ce urmează un exemplu dintr-un heads-up pentru a vedea cât de mult se poate schimba dinamica de la masa de joc în astfel de situații.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker licențiată!


Ce este big blind ante?

În dorința de a se mări viteza jocului de poker, în SUA se testează cu succes o nouă variantă: introducerea big blind anteului. Ce înseamnă asta? În loc ca toți jucătorii de la masă să completeze mână de mână un ante, suma respectivă e pusă la bătaie de un singur concurent: cel din big blind. 

Desemnarea unui singur jucător care să plătească un ante la masa de poker accelerează considerabil ritmul jocului, permițându-le tuturor să joace mai multe mâini pe oră. Un lucru pozitiv pentru majoritatea jucătorilor, care au îmbrățișat deja în proporție mare această idee. Dar ce schimbări aduce această regulă atunci când în turneu rămân foarte puțini jucători? Vom vedea mai jos, raportându-ne la un exemplu dintr-un heads-up.

Big blind ante în heads-up - Premisele de la care plecăm

Mâna discutată a avut loc la World Poker Tour of Champions, competiție desfășurată în formatul no limit hold'em. Este, de fapt, ultima mână a turneului, iar eroii noștri sunt Matt Waxman (SUA) și Matas Cimbolas (Lituania). 

Cei doi se luptaseră pentru aproximativ 40 de mâini în heads up și, după o perioadă în care au ridicat frecvent din button, au început doar să limpeze, când s-a ajuns la un nivel de blinduri de 20.000 / 40.000 / 40.000 (big blind ante).

Situația fiselor e următoarea: 3.2 milioane la 800.000, cu americanul chip leader.


Desfășurarea acțiunii

Cimbolas a completat blind-ul din button și Waxman a dat check, pentru a vedea un flop. Acesta a venit K romb - 2 cupă - Q pică, iar americanul a bătut în masă (check). Cimbolas a făcut un bet de 40.000, iar Waxman a decis să îl plătească. Pe un turn 4 de pică, jucătorul de peste ocean a procedat identic: check-call pentru 125.000 fise. 

Riverul a fost 8 de cupă și Waxman a dat check pentru a treia oară. Balticul a shovat pentru 425.000 de fise, iar Waxman și-a luat tot timpul din lume înainte de a se decide, folosind o extensie de timp. Apoi a optat pentru a da call cu Q treflă - 7 romb, a doua pereche de pe flop. A fost suficient, deoarece Cimbolas a trebuit să-și arate blufful făcut cu 10-3 offsuited. Waxman a câștigat astfel turneul după un hero call pe river.


Concept și analiză big blind ante 

"De ce a avut zece-trei offsuit? De ce nu a foldat pre-flop?", se vor fi întrebat deja  mulți dintre voi, care poate credeți că play-ul lui Cimbolas este o dovadă de agresivitate dusă la extrem, fără nicio logică.

Departe de a fi așa. Este vorba de efectul big blind anteului în jocul de heads-up. Gândește-te la ce ar fi renunțat Cimbolas dacă ar fi foldat înainte de apariția cărților comune. În condiții normale, la blinduri 20.000 / 40.000, ar fi un ante de 5.000. Într-o situație heads-up, înseamnă că potul total de start este de 70.000, iar blind-ul mic trebuie să completeze 20.000. Cu big blind ante, însă, potul este de 100.000, iar blind-ul mic trebuie să mai pună la bătaie doar 20.000.

În loc să primească pot odds de 3,5/1, Cimbolas are acum 5/1. Altfel spus, dacă ia o mână din cinci e pe profit. În plus, cu 20 de blind-uri mari în față, el nu-și poate permite să renunțe la poturi care conțin deja mai mult de 10% din stack-ul său. Va ajunge astfel într-o situație fără ieșire din punct de vedere al numărului de fise.

În mod clar big blind ante forțează jucătorii să lupte pentru mai multe pot-uri, în special în heads-up. Având în vedere că Cimbolas poate reprezenta oricare două cărți, se creează câteva situații foarte interesante post-flop. Waxman a ales de această dată să se apere, dar mâna lui este una mediocră. În acest timp, el joacă împotriva unui range larg al unui adversar care e, totuși, capabil de bluff. 

În cele din urmă, Waxman a hotărât că a fost suficient de mult "aer" în gama lui Cimbolas pentru un call și se pare că a avut dreptate, din moment ce adversarul avea 10-3 offsuited. Acesta însă nu trebuie să fie de condamnat, departe de a fi jucat slab. În rangeul lui se aflau o serie de mâini puternice și știa clar că oponentul nu are o carte premium, din moment ce a dat de patru ori la rând check. Drept urmare, big blind anteul l-a determinat pe cel din button să limpeze cu o carte foarte slabă; pentru ca apoi acest jucător să încerce să fure potul, folosindu-se de informațiile transmise de adversar. De data asta nu a reușit, însă cu siguranță că hotărârea lui Waxman a fost una la limită. 

Unii s-au plâns de efectul big blind anteului în jocul short handed. Mulți însă consideră că antrenează acțiunea și generează o serie de situații atipice, ca cea de mai sus, care dă savoare jocului de poker.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker licențiată!