Big blind ante sau button ante: schimbare majoră în turneele de poker. Ce regulă se va introduce

2022-01-05 11:12:00 1,9k 0

În dorința de a se mări viteza jocului de poker, în SUA se testează cu succes o nouă variantă: introducerea big blind ante sau button ante. Concret, în loc ca toți jucătorii de la masă să completeze mână de mână un ante, suma respectivă e pusă la bătaie de un singur concurent. Fie cel aflat în button, fie cel din big blind. Cum afectează această nouă regulă jocul și care sunt beneficiile aduse? Vom explica mai jos, ghidați de Justin Hammer și marele Daniel Negreanu.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON


Avantajele unui "ante consolidat"

După ce metoda ceasului  - action clock - a fost introdusă cu succes în multe cazinouri de peste ocean (fiecare jucător are un timp limitat în care trebuie să ia o decizie, jocul devenind mult mai dinamic - foto jos), o altă schimbare în pokerul de cazinou se întrevede. Desemnarea unui singur jucător care să plătească un ante la masa de poker accelerează considerabil ritmul jocului, permițându-le tuturor să joace mai multe mâini pe oră. Un lucru pozitiv pentru majoritatea jucătorilor, care au îmbrățișat deja în proporție mare această idee.

Desigur, introducerea unui astfel de "ante consolidat" a generat o serie de întrebări și dezbateri. Care variantă este mai bună: un big blind ante sau un button ante? De asemenea, se mai ridică o întrebare: dacă un jucător care urmează să plătească ante-ul consolidat și big blind-ul este prea short pentru a face acest lucru, ce va fi completat mai întâi, ante-ul sau big blindul?

Big blind ante sau button ante - Cum se schimbă strategia

De asemenea, este o discuție în jurul strategiei la masă. Cum schimbă această nouă regulă tactica jucătorilor? În special, cei care au puține fise în față sunt afectați. Când trebuie să pui jos un "ante consolidat" vei face un efort mare din punct de vedere al fiselor implicate. Drept urmare, trebuie să te adaptezi și să înțelegi că ai nevoie să intri în acțiune mai devreme. Nu poți aștepta să vină peste tine un "ante consolidat", pentru că vei fi vânat de toți de la masă. Mulți vor încerca să fure potul pre-flop în asemenea situații, astfel că e necesar să fii mult mai agresiv, când rămâi short stack.

În egală măsură, se va pune constant presiune pe button sau big, în funcție de cine completează antele, independent de mărimea stackului lui. Asta duce la o altă dinamică a jocului, la o incitare către agresivitate. Pentru că un agresor inițial e favorizat, jucătorii considerând că e de datoria celui care a pus jetoane multe la bătaie să se apere. Deși acest demers e încă la început și nu s-au făcut studii foarte clare despre modul în care tactica pe termen lung e afectată, e clar că viteza de joc și agresivitatea cresc exponențial. Lucruri care au fost extrem de bine primite de comunitatea de poker de peste ocean. Jucătorii sunt fermecați de faptul că totul devine mai dinamic și au la dispoziție mult mai multe mâini în care se pot implica.

Big blind ante vs button ante - Părerea specialiștilor

Justin Hammer este un jucător profesionist de poker din SUA, care a început să evolueze tot mai rar, dedicându-și timpul organizării de competiții. E considerat în acest moment printre cei mai buni coordonatori de turnee, atât în pokerul live, cât și în cel online. Într-un podcast al Poker News, el și-a spus părerea în legătură cu noile demersuri. Deși a dezvăluit că inițial nu i s-a părut o idee bună să se apeleze la un ante consolidat, ulterior, evoluând la mese și observând feedbackul jucătorilor, și-a reconsiderat opinia.

"La început am fost extrem de sceptic, când am auzit de această regulă. Apoi, am stat de vorbă cu o serie de jucători care au fost la mese unde s-a implementat această măsură și mi-am schimbat opinia. Bine, cei cu care am discutat au evoluat la turnee unde se juca button ante, nu cu big blind ante. Credeți sau nu, am greșit când am spus că nu e o decizie bună. Apoi, am participat și eu la o competiție cu big blind ante și oamenilor le-a plăcut la nebunie. E cu siguranță ceva ce poate fi introdus la scară largă în poker. După, m-am întors în fața computerului și am scris despre această experiență. Mai mult, la turneele online organizate, am introdus această regulă. La câteva săptămâni distanță, am avut o competiție mare, la care am decis să revenim la stilul clasic de ante. Știți care a fost reacția jucătorilor? Foarte mulți ne-au contactat să ne întrebe de ce facem asta "old school". Trecuseră câteva săptămâni și ei considerau metoda veche de ante "old school", vă dați seama? Odată ce au jucat asta, nu au mai vrut să revină la sistemul vechi. În pokerul de cazinou, până și dealerii au fost extrem de fascinați de idee, pentru că nu mai trebuiau să fie atenți la 9 persoane simultan dacă au completat ante-ul", a spus Hammer.

Un fan declarat al variantelor cu big blind ante sau button ante este Daniel Negreanu, canadianul cu origini române care a devenit unul dintre cei mai mari jucători de poker din toate timpurile. În cadrul emisiunii în care Hammer a luat cuvântul, "Kid Poker" a intervenit și el telefonic pentru a-și face cunoscut punctul de vedere.

"Mă bucur să aud că unul dintre cei mai mari sceptici ai big blind ante a întors armele. Este extraordinar, pentru că se fac eforturi în direcția jucătorilor. Acestora le e mult mai ușor, iar viteza de la masă crește fantastic. Cred că se joacă în acest moment cu 20% mai multe mâini. Nu doar că ai ocazia să participi la mai multe poturi în care să ai o șansă în plus, dar, la final, observi că timpul petrecut la masă e mai mic. E excelent să previi oboseala, să le oferi posibilitatea jucătorilor să se concentreze. Pentru că, dacă stai să spunem cu o oră mai puțin la o masă, ai oportunitatea să îți canalizezi altfel energiile spre ceea ce contează cu adevărat", a spus Negreanu.

Întrebat despre situațiile în care cineva e prea short astfel încât să completeze atât blindul, cât și antele, Negreanu a explicat de ce nu ar trebui să se facă prea mult caz din acest subiect.

"Se tot pune întrebarea ce se completează întâi: big blind ante sau blindurile. Sunt locuri în care se procedează în prima variantă, așa cum am văzut că la alte competiții întâi jucătorii completează blindurile. Nu cred că este foarte relevant, din câte am observat în general se completează întâi ante. Dar nu e o chestie care să ridice prea multe întrebări, nu e menită să creeze confuzie în vreun fel. Pur și simplu cred că ar trebui aleasă una dintre variante și să se meargă așa, astfel încât să nu mai existe discuții", a mai spus Negreanu.

Se anticipează că noile variante de ante se vor introduce în foarte scurt timp și la competițiile din Europa și nu este exclus ca în viitorul foarte apropiat să nu mai avem deloc turnee în care să avem de-a face cu ante clasic, completat de toți cei care sunt prezenți la masă.

 

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!