Bankroll management sau cum să devii un jucător de poker de succes

2020-01-15 09:00:00 4,7k 0

Managementul băncii (bankroll management) este unul dintre cele importante aspecte ale jocului de poker, în general, şi al celui online, în special. Nu te transformă automat într-un jucător mai bun din punct de vedere al prestaţiei, însă este esenţial în menţinerea unui raport ideal între ceea ce investeşti într-un joc şi suma pe care o ai în bancă.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!


CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL?

  1. Ce trebuie să înțelegi din start?

  2. Ce înseamnă ”bankroll management”?

  3. Cum știm cât ar trebui să investim?

  4. Când schimbi nivelul la care joic?

 

1. CE TREBUIE SĂ ÎNȚELEGI DESPRE MANAGEMENTUL BANILOR?

Din start trebuie spus că, dacă îţi doreşti o singură experienţă pe o platformă online de poker, atunci modul în care îţi manageriezi suma din bancă nu e atât de important. Aşa numiţii "jucători recreaţionali", care intră foarte rar pentru a-şi încerca norocul la masa de poker, pe sume mici, nu vor fi extrem de afectaţi dacă nu folosesc strategia corectă. Aceştia intră, joacă mai multe mâini de cash sau un turneu şi, indiferent de rezultat, pentru o perioadă extrem de lungă nu se vor mai implica activ într-o activitate similară.

Însă, dacă profilul tău de jucător este diferit şi îţi doreşti să joci şi să câştigi pe termen lung la masa de poker, bankroll management-ul trebuie să fie unul dintre lucrurile pe care le respecţi cu stricteţe. Disciplina este, probabil, calitatea fundamentală a unui jucător de hold'em bun, iar fără un management al finanţelor corect, chiar dacă skill-urile tale pot fi foarte bune, pe termen lung, vei sfârşi să pierzi aproape toţi banii avuţi în cont. Respectarea aceastei tactici este cu atât mai importantă în mediul online, acolo unde mâinile se succed cu repeziciune, iar mirajul câştigului este mai mare.

 

2. CE ÎNSEAMNĂ ”BANKROLL MANAGEMENT”?

Managementul băncii se referă, aşadar, la protejarea jucătorului. Mai exact, la sumele maxime pe care trebuie să le investeşti în jocul de tip cash sau cel de tip turneu, astfel încât, în măsura în care dai de bad beat-uri sau de o zi mai puţin fastă, să îţi păstrezi în bancă în continuare o sumă importantă. Altfel spus, este calea de a evita "falimentul" într-o perioadă în care nimic nu pare să iasă aşa cum ţi-ai dori.

Orice jucător, independent de abilităţile de la masa de joc, va experimenta, pe termen lung, variaţii în joc. Cu toţii am trecut prin perioade negre şi doar un management corect al finanţelor te poate ţine pe linia de plutire. Mai ales că, în momentul în care pierzi mâini importante, apare fenomenul numit "tiltare": nu mai gândeşti limpede, greşeşti mult mai des şi unicul scop pe care îl ai este să întorci suma pierdută. Bankroll managementul te salvează din această capcană şi, dacă ai o gestiune corectă a bugetului, ai toate şansele ca în timp să rămâi pe plus.

 

3. CUM ȘTIM CÂT AR TREBUI SĂ INVESTIM ÎN JOCUL DE POKER?

În 90% dintre cazuri, jucătorii români de poker preferă variantele cash games (în general, no limit hold'em) sau turneele - sit and go tournaments (SnG) au întâietate. Ca atare, este foarte important să ştii cât trebuie să rişti din banii avuţi în cont în fiecare dintre cazuri. Primul care a sesizat cât de important e să îţi gestionezi corect finanţele a fost unul dintre cei mai mari jucători ai epocii moderne, Chris "Jesus" Ferguson. Acesta, având cunoştinţe de matematică extrem de avansate (ambii săi părinţi au fost doctoranzi în matematică, iar el a absolvit UCLA, devenind expert în algoritmi şi probabilităţi) a ajuns la concluzia că întotdeauna trebuie să te limitezi, la masa de poker, la 5% din bugetul avut.

Ulterior, alţi specialişti în domeniu au analizat extrem de atent problematica managementului băncii, iar acum se consideră că strategia corectă are în vedere următoarele aspecte:

  • La Cash (no limit hold'em) - trebuie să intri la masă cu o sumă care să acopere de 20 de ori bugetul avut. Altfel spus, dacă vrei să joci la o masă în care blind-urile sunt 0,1$/0,2$, iar buy-in-ul maxim este de 20$, tu ai nevoie să ai în cont 400$ pentru a putea evolua la acest nivel. În caz contrar, dacă suma avută în cont este mai mică, riscurile sunt prea mari şi trebuie să schimbi nivelul pentru a rămâne în zona de confort. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că nu trebuie să intri la o masă de tip cash cu o sumă mai mare decât a 20-a parte din bugetul total.
  • Turnee - faţă de cash, situaţia se schimbă în cadrul turneelor. Specialiştii estimează că ideal ar fi să participi la competiţii în care, cu suma totală avută în cont, să îţi permiţi măcar 40 de buy-in-uri. Astfel, dacă vrei să concurezi, de exemplu, la un SnG de $10+$1, atunci e nevoie să ai în bancă cel puţin 440$.

 tabel-nl-holdem.pngtabel-sng.png

 

4. CÂND SCHIMBI NIVELUL FINANCIAR LA CARE JOCI?

Inevitabil, la un moment dat, vei constata că banca ta suferă fluctuaţii. Fie vii după o perioadă mai puţin fastă, în care ai pierdut (controlat, pentru că ai respectat noţiunile elementare de management al băncii), fie ai reuşit să ajungi în fazele superioare ale unui turneu şi, ca atare, ai câştigat o sumă importantă. În cazul în care eşti pe un trend descendent, nu uita să micşorezi nivelul la care joci, chiar dacă pe moment tentaţia este să păstrezi sumele investite, ba chiar să le creşti, pentru a recupera pierderea. Doar cu multă disciplină poţi să ai succes, astfel că nivelul la care evoluezi trebuie să respecte mereu raportul explicat anterior. La fel şi în cazul în care ai câştigat: dacă managementul băncii îţi permite, ridică nivelul, pentru a avea acces la posibile sume mai mai mari, însă respectă raportul sumă ivestită/bani avuţi în cont.

În concluzie, dacă vrei să ai succes în poker, independent de skill-urile avute, de modul în care îţi citeşti adversari sau de play-urile pe care reuşeşti să le faci la masă, managementul băncii trebuie să fie respectat cu stricteţe. Doar aşa te poţi proteja şi poţi limita la minimum pierderile după o zi/serie nefastă care, pe termen lung, cu siguranţă că va veni.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!


Te-ar mai putea interesa și:

Salvează

Salvează