Bankroll management în poker, secretul pe care trebuie să îl cunoști!

2020-01-01 05:10:00 3,2k 0

Bankroll management în poker - ca şi în cazul pariurilor sportive sau a jocurilor de casino - reprezintă poate cel mai important "secret" pe care trebuie să îl înveţi. Înainte de a te aşeza la masă şi a îţi juca banii, fie în turnee, fie în competiţiile cash, trebuie să îţi însuşeşti noţiunile de bază privind gestionarea banilor.

Mă face un bankroll management în poker un jucător mai bun?

M-a întrebat de curând un amic. Din punct de vedere al prestaţiei, nu. Dar te va proteja şi îţi va oferi posibilitatea menţinerii unui raport ideal între ceea ce investeşti într-un joc şi suma pe care o ai în bancă.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

 

De ce este important să ai un bankroll management în poker

Managementul băncii are ca principal obiectiv protejarea noastră. Cu alte cuvinte, îţi spune care sunt sumele maxime pe care trebuie să le investeşti în jocul de tip cash sau cel de tip turneu. Independent de calităţile pe care le ai, la un moment dat vei avea o zi mai puţin fastă. Sau te vei lovi de bad beat-uri în serie. Având noţiunile de bază despre bankroll management în poker, astfel de episoade nu te vor afecta atât de puternic. Vei continua să îţi păstrezi în bancă în continuare o sumă importantă, astfel încât să revii în forţă în viitorul apropiat.

Altfel spus, vei putea preîntâmpina "falimentul" într-o perioadă în care nimic nu pare să iasă aşa cum ţi-ai dori. Dincolo de abilităţile de la masa de joc, oricine va experimenta, pe termen lung, variaţii în joc. De câte ori nu am trecut prin perioade negre? Dar, cu un management corect al finanţelor m-am menţinut mereu pe linia de plutire.

În plus, în momentele în care pierzi mâini importante, apare fenomenul numit "tiltare". Nu mai gândeşti limpede, greşeşti mult mai des şi unicul scop pe care îl ai este să întorci suma pierdută. Nimic mai greşit, ai nevoie să gândeşti limpede şi să iei decizii corecte. Bankroll managementul exact asta face: te salvează din această capcană a hotărârilor la cald. Dacă ai o gestiune corectă a bugetului, ai toate şansele ca în timp să rămâi pe plus.

 

Cât investeşti

Jucătorii români de poker preferă să joace no limit hold'em, în variantele mese cash sau turnee. Ca atare, dacă eşti pasionat de poker, te vei număra printre cei care evoluează într-unul din aceste formate.

Cum ştiu cât care este suma pe care trebuie să o investesc?

Este foarte important să ştii cât trebuie să rişti din banii avuţi în cont în fiecare dintre cazuri. Experţii care au sesizat încă de acum peste 20 de ani cât de important e să îţi gestionezi corect finanţele au ajuns la următoarea concluzie: întotdeauna trebuie să te limitezi, la masa de poker, la 5% din bugetul avut. Vorbim de oameni care au cunoştinţe de matematică extrem de avansate, specialişti în algoritmi şi probabilităţi. Dar care nu înţeleg pe deplin pokerul, totuşi.

Sfatul lor este corect şi de urmat, fără îndoială. Dar ulterior, alţi "guru" în domeniu - de data asta cu o înţelegere plenară a jocului - au analizat extrem de atent problematica bankroll managementului. Acum se consideră că strategia corectă are în vedere aspectele de mai jos.

 

Ne raportăm la no limit hold'em, cel mai comun tip de poker:

La mese cash - trebuie să intri la masă cu o sumă care să acopere de 20 de ori bugetul avut. Altfel spus, dacă vrei să joci la o masă în care blind-urile sunt 0,1$/0,2$, iar buy-in-ul maxim este de 20$, tu ai nevoie să ai în cont 400$ pentru a putea evolua la acest nivel. În caz contrar, dacă suma avută în cont este mai mică, riscurile sunt prea mari şi trebuie să schimbi nivelul. Doar aşa poţi rămâne în zona de confort. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că nu trebuie să intri la o masă de tip cash cu o sumă mai mare decât a 20-a parte din bugetul total.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

La turnee - prin comparaţie cu mesele cash, situaţia se schimbă. Specialiştii estimează că ideal ar fi să participi la competiţii în care, cu suma totală avută în cont, să îţi permiţi măcar 40 de buy-in-uri. Astfel, dacă vrei să concurezi, de exemplu, la un SnG de $10+$1, atunci e nevoie să ai în bancă cel puţin 440$.

Fără un management corect al finanţelor, chiar dacă skill-urile tale pot fi foarte bune, nu e de ajuns. Pe termen lung, vei sfârşi să pierzi aproape toţi banii avuţi în cont. Respectarea cu stricteţe a unui bankroll management în poker este cu atât mai importantă în mediul online. Acolo, mâinile se succed cu repeziciune, iar mirajul câştigului este mai mare. "Nu te întinde mai mult decât ţi-e plapuma", spune un proverb românesc; el  are o corespondenţă perfectă în cazul de faţă.

Folosiți bankroll management în poker?

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult