Cum să joci perechea de ași pe un board "dry". Mâna săptămânii în poker

2020-01-08 05:00:00 2,3k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli la o masă de cash unde evoluează câțiva dintre cei mai buni jucători din lume. La un nivel de blinduri de $200/$400, tu deții un stack de $486.000 și ai o imagine de "bunker".

La mâna pe care o discutăm, se face raise de $5000 din small blind. Adversarul care apelează la această mișcare e unul tight, deși la masă se joacă în general destul de loose. Stack-ul acestuia e de $365.000. Se foldează până la tine (te afli în small blind). Întorci cărțile și vezi A pică - A treflă și, cum adversarul din big blind e extrem de loose și caută să participe la majoritatea poturilor, decizi să faci un re-raise serios: $14.000. BB-ul foldează, însă oponentul din UTG decide să plătească.

Flopul este unul "dry": 5 pică - 4 treflă - 4 romb. Oponentul bate în masă (check), iar tu ataci, împingând în pot $30.000. Celălalt vine cu un re-raise de $75.000. Ce faci în acest moment? Soluția pare una ușoară, shovezi all-in, însă dacă este să gândim în profunzime vom vedea că există și o altă alternativă, probabil mai bună.

Soluţia corectă

Aparent, la prima "strigare", pentru mulți singura variantă în această situație e push all-in. Asta pentru simplul motiv că sunt puține mâini pe care adversarul le poate avea astfel încât să fie în față. Oponentul a investit foarte mult și pare pot comitted, astfel că se întrezărește o oportunitate excelentă de a-l elimina, de a-i lua toate fisele.

Nu contest că o asemenea abordare poate fi corectă, însă personal aș alege o altfel de manieră de a trata mâna. Concret, aș merge pe acest flop doar cu un call, din două motive:

1. Presupunând că oponentul are Q-Q sau K-K, nu vreau să îl pierd; forțându-l să își pună toate fisele la bătaie, ar putea renunța la astfel de cărți.

2. În cazul în care are mâna mai bună, reușesc să mă protejez și să văd încă o carte.

Multe se învârt în jurul range-ului adversarului. El știe că tu ești un jucător tight, care cu siguranță are o pereche mare, judecând după cum ai acționat până acum. În paralel, el a apelat la check-raise pe flop, o mișcare foarte puternică, menită să dezvăluie forța mâinii sale. Sigur, poate proceda astfel și cu o mână mai slabă, în speranța că reprezintă în ochii tăi o carte monstru, pentru a te obliga să foldezi. Totuși, situația în care te afli e departe de a fi ideală; nu pentru că flopul e unul care să sperie, ci având în vedere imaginea celuilalt și modul în care a acționat. 

În plus, în sprijinul variantei pe care o susțin - doar call - stă un alt factor determinant. Pe un asemenea board dry, fără perspective de chintă sau culoare (e aproape imposibil să îmi imaginez că oponentul are o carte de genul 7-6), mâna mai bună pe flop va rămâne cea mai bună și după river. Altfel spus, dacă ești în față aici, în proporție covârșitoare vei fi înainte și când cărțile comune vor fi fost dezvăluite toate. 

În concluzie, sprijin call-ul în favoarea push all-in pentru că mișcarea adversarului e foarte puternică, iar range-ul lui profund limitat. Cu excepția unei perechi mari (K-K sau Q-Q) cu greu văd o mână pe care o pereche de ași să o învingă și care să se fi comportat de maniera anterioară. 

Evident, chiar dacă simți că e posibil să fii în spate, în acest moment e aproape imposibil să foldezi. Dar call-ul îți va oferi informații vitale ulterior, pentru că ai poziție în raport cu adversarul. El va vorbi primul pe fiecare din următoarele străzi și îți va da noi "hinturi" prin deciziile luate.

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna descrisă a avut loc la noua ediție de Poker After Dark, iar printre cei aflați la masă s-au aflat somități ale holdem'ului în general și ale jocului de tip cash, în special: Tom Dwan, Andrew Robl, Antonio Esfandiari sau Daniel Negreanu.

Rolul interpretat de tine l-a avut ca personaj principal în realitate pe Bill Klein, iar adversarul din UTG a fost australianul Matt Kirk.

Din păcate pentru Klein, acesta a împins all-in pe flop, după check-raise-ul oponentului, și s-a lovit de un bad beat. Asta pentru că Kirk deținea A cupă - 4 cupă, pentru trips. Turnul (2 de cupă) și riverul (9 de cupă) nu au schimbat nimic, astfel că eroul nostru a pierdut peste $350.000 la  o singură mână.

Evident, a fost vorba și de ghinion, foarte puține mâini învingându-l în mod normal în acel moment, însă abordarea propusă de noi l-ar fi protejat. Să presupunem că s-ar fi rezumat doar la call, pe flop. Turnul era unul neutru, iar oponentul aproape sigur ar fi atacat. Ar fi însemnat încă 80.000-100.000 de fise pierdute. Pentru că pe river, când adversarul ar fi împins all-in, existau puține motive pentru care Klein să mai fi plătit. El ar fi bătut în acel moment doar un bluff, o mișcare necaracteristică pentru Kirk. E aproape imposibil să consideri că UTG-ul, după check-raise pe flop și agresiune repetată pe ultimele două străzi ar deține dame sau popi, singurele mâini pe care așii le-ar fi învins. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!