"Asul slab", una dintre marile probleme în jocul de poker. Când şi cum să îl joci

2020-01-08 05:20:00 1,9k 1

as-slab-poza.jpg


Atât jucătorii de poker "debutanţi", dar mai ales cei care au destulă experienţă ştiu foarte bine că a juca un "as slab" creează de foarte multe ori probleme foarte mari. Când spunem "as slab" ne referim la întreaga paletă de la A-9 la A-2, deşi mulţi includ chiar şi A-10 în această categorie. Astfel de mâini de început au fost denumite şi "ace-rag", ca urmare a faptului că jucătorul nu deţine un kicker decent, lucru care îi complică mult existenţa şi duce frecvent la frustrare.

Evident, un "as slab" suited e întotdeauna mai tentant decât atunci când acesta nu e dublat de o carte de aceeaşi culoare, însă, aşa cum vom explica mai jos, A-6 de romb sau A-3 de pică nu ar trebui să te entuziasmeze foarte des.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI EXERSEAZĂ-ŢI ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Fie că joci online, fie că evoluezi constant în cazinouri, vei observa că tendinţa generală e ca oamenii să supraevalueze un "as slab". În ceea ce urmează vom încerca să te ghidăm astfel încât să eviţi capcanele unei astfel de mâini.


Trebuie să "loveşti" întotdeauna flopul

Unul dintre handicapurile oferite de un "as slab" e reprezentat de faptul că trebuie să legi mereu ceva suficient de puternic încă după primele trei cărţi comune întoarse. Altfel, kickerul nu te ajută şi, pe termen lung, ai putea pierde o mulţime de chip-uri în speranţa completării unei mâini marginle.

Varianta ideală ar fi să prinzi din flop două perechi şi să nu ai ghinionul ca şi unuia dintre opozanţi să i se completeze (aici sau pe următoarele străzi) două perechi superioare. Totuşi, doar o dată din 50 de încercări vei flopa două perechi, astfel că, să te bazezi pe acest procent, nu e nici pe departe cel mai înţelept lucru.

Principalul lucru care duce la supraevaluarea unui "as slab" e că îţi oferă perspectiva unei "flush nuts". Însă, probabilitatea să ai culoare din flop când deţii un "as slab" suited e de 118/1; perspectiva unui draw de culoare din flop este, adevărat, mult mai mare, 8/1, însă până ca aceasta să se completeze mai e cale lungă. Şi, mult mai important, posibil să plăteşti foarte mult pentru a vedea într-un final culoarea mult visată. Pe termen lung, dacă adversarii vor şti cum şi cât să parieze, nu vei ieşi niciodată pe plus plătind pre flop cu un "as slab" suited, apoi cu un draw de culoare.
 

Când să joci un "as slab" pre-flop

Evident că nu avem cum să susţinem faptul că un "as slab" trebuie întotdeauna foldat. Poziţia e extrem de importantă în momentul în care iei decizia de a juca o asemenea mână.

Dacă eşti under the gun, de exemplu, un A cupă - 8 treflă nu poate fi considerată, oricât ţi-ai dori, o mână decentă de start, la o masă de 9 jucători. O mulţime de combatanţi au ocazia să vină cu alte raise-uri, iar tu vei fi în situaţia să plăteşti multe chip-uri pentru o mână în cel mai bun caz marginală.

Însă, în momentul în care te afli în cutoff sau buton, o mână gen A-3 suited sau A-8 suited se poate juca fără probleme, dacă nu au existat în prealabil raise-uri considerabile. Asta pentru că, după flop, vei avea poziţie şi poţi controla cu totul altfel masa. În schimb, poate paradoxal pentru unii, nu recomandăm să se intre în pot din blind-uri cu o mână cum ar fi cele menţionate anterior, chiar dacă raise-urile date de adversari sunt mici. Nu vei avea poziţie după apariţia cărţilor comune şi vei fi în "întuneric" din punct de vedere al informaţiilor.  
 

Cum joci un "as slab" post-flop

Să fii în stare să foldezi un "as slab" nu este neapărat o artă, ci ţine mai degrabă de experienţa şi de cunoaşterea probabilităţilor matematice. Totuşi, chiar şi cei mai tight jucători profesionişti vor intra în unele cazuri în mână cu o astfel de carte.

Cum am menţionat mai sus, mulţi fac greşeala să dea call unui raise din blinduri, doar din dorinţa de a-şi apăra fisele. Dar ce se întâmplă în momentul în care ai dat call cu A-3 suited, iar flopul este A-J-8 rainbow? Ai top pair, dar poţi spune cu siguranţă că deţii mâna cea mai bună? Cel mai probabil nu. Şi nici nu ai posibilitatea să ataci foarte puternic, temându-te de faptul că ai putea primi un re-raise. Dar ştii la fel de bine că, dacă îi laşi dreptul adversarului să vorbească, el cel mai probabil va merge pe un continuation bet, chiar dacă există şi varianta să nu fi lovit ce avea nevoie. Vei observa, astfel, că jucarea unui "as slab" te va aduce în faţa unor decizii extrem de grele şi de cele mai multe ori vei avea prea puţine informaţii pentru a evalua corect mâinile celorlalţi.

Când joci un "as slab" cel mai adesea trebuie să ai, aşadar, în minte un singur cuvând: prudenţă. Fii întotdeauna conştient că poţi fi dominat uşor şi nu încerca să intri în poturi mari. Încearcă să ţii potul sub control, astfel încât el să aibă o valoare foarte mică şi să nu te expui pierderii unei sume importante.  

În concluzie, îţi putem prezenta variantele ideale când poţi juca fără foarte multă teamă un "as slab" (ideal ar fi, în rest, să renunţi fără foarte multe regrete la o astfel de mână):

- când eşti short stack. Ai nevoie neapărat să te dublezi, iar asul din mână îţi oferă o perspectivă bună. Mergi all-in pre-flop fără să stai pe gânduri prea mult: şi dacă vei fi plătit de K-K, de exemplu, ai o echitate destul de bună (aproximativ 28%).

- în jocurile short-handed sau în fazele finale ale turneului. Prezenţa unui număr cât mai mic de adversari la masă îţi creşte şansele ca tu să fii posesorul celei mai puternice mâini, cu doar un as. În funcţie de adversari şi de faza competiţiei, poţi încerca chiar să furi pot-uri cu push all-in.

- în heads-up. Dacă atunci când la masă sunt nouă jucători un "as slab" poate fi considerat cel mult o mână marginală, lucrurile se schimbă fundamental când în faţa ta se mai află un singur combatant. În cele mai multe cazuri cu un singur as îi vei domina mâna, astfel că nu te teme chiar să dai raise-uri considerabile dinainte de flop, ştiind că probabilităţile sunt de această dată de partea ta. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI EXERSEAZĂ-ŢI ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Discutii