All-in-ul amânat, o tactică din ce în ce mai populară în poker

2020-01-15 08:00:00 1,4k 0

all-in.jpg

All-in-ul amânat până după flop a devenit o tactică foarte folosită în ultima perioadă. Această strategie este utilizată cu mare succes de jucătorii aflaţi în poziţie, cu un stack mediu spre mic (short stack) şi care prind o mână excelentă înainte de flop. Ei se tem că un push all-in pre-flop i-ar speria pe adversari şi, ca atare, amână decizia.

Trebuie spus din capul locului că această tactică este extrem de folositoare în condiţiile expuse anterior, dar trebuie să fie aplicată doar cu un range foarte redus de mâini: AA, KK, QQ şi, uneori, AK suited. Ea funcţionează practic ca un check-raise, iar jucătorul care o execută e foarte puţin interesat de flop. El a luat decizia să împingă toate fisele înainte să vadă textura acestuia, doar că amână momentul pentru a avea şanse mai mari să fie plătit.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată!


Când te foloseşti de all-in-ul amânat

Dacă în trecut asistam la o mulţime de acţiuni de push all-in din button, în momentul în care cel din acea poziţie avea o carte bună, tendinţa generală s-a schimbat în ultima perioadă. Acesta amână momentul, bazându-se pe faptul că adversarul care a dat raise pre-flop va miza pe un continuation bet.

Schimbarea de paradigmă vine ca urmare a faptului că în ultimii ani jucătorii au devenit mult mai agresivi, astfel că într-o pondere mult mai mare aceştia mizează pe un C-bet, chiar dacă primele trei cărţi din board nu ajută.

În plus, un all-in pre flop din partea celui aflat în button poate să pară un overbet de cele mai multe ori. În schimb, un all-in ulterior - când respectivul nu a mai rămas cu atât de multe fise - poate să trădeze slăbiciune în aparenţă, astfel că şansele să fii plătit cresc. Nu în ultimul rând, opozantul poate fi ajutat de flop, însă buttonul, cu "monstrul" din mână, continuă să fie în faţă.


Ce se întâmplă dacă adversarul nu mizează pe C-bet?

Nu întotdeauna agresorul iniţial va continua să ceară pe flop. De cele mai multe ori lipsa unui continuation bet înseamnă că a ratat complet flopul, dar tu nu trebuie să îi oferi prilejul să mai vadă o "stradă" gratis. Trebuie să respecţi strategia şi să împingi all-in, chiar dacă simţi că nu vei fi plătit.

Uneori cel din cut-off poate apela la slow play, ca urmare a faptului că a prins ceva extrem de bun şi vrea să mascheze. Deşi situaţiile acestea au o pondere mult mai mică, trebuie să accepţi că poţi pierde. Oricum, din moment ce a prins ceva atât de bun încât să îşi permită slow play, ar fi fost şanse foarte mari să îţi fi plătit all-in-ul şi pre-flop. Te poţi întâlni şi cu astfel de momente neplăcute, e adevărat, însă pe termen lung aceste situaţii nu au o incidenţă foarte mare.


Ai grijă la adversarii din blind-uri!

Situaţia ideală pentru ca strategia să funcţioneze la capacitate maximă e să te lupţi cu un singur jucător. Astfel, ca o regulă generală, este mult mai bine să faci astfel de play-uri când în blind-uri se află jucători tight. Aceştia vor avea o tendinţă mai mică să îşi apere fisele şi vor folda, neavând nici poziţie. Agresorul iniţial va fi astfel izolat, iar tu îţi poţi duce planul la bun sfârşit, cu şanse mari.

În schimb, dacă cei doi adversarii care urmează după tine sunt loose, lucrurile pot să se schimbe puţin. Două sunt direcţiile de urmat pentru ei, una dintre ele favorizându-te foarte tare. Astfel, în prima variantă, small-ul sau big-ul, conştienţi că nu au poziţie şi atraşi de potul destul de mare (deja doi jucători au cerut peste blind-uri) pot împinge all-in , pentru a fura. În acest moment şansele tale la mână cresc exponenţial, plecând în cele mai multe dintre situaţii favorit clar. Dar există şi a doua posibilitate, ca unul dintre  ei sau chiar amândoi doar să plătească, forţându-te să intri cu o mână premium într-o dispută cu mai mulţi adversari. Ai rămâne marele favorit, însă şansele tale ar putea în acest moment să nu mai treacă de 50%. În astfel de situaţii trebuie să fii mult mai precaut şi să nu ţii neapărat să respecţi ca la carte tactica expusă ulterior (all-in pe flop, indiferent de textura acestuia).

 

Excepţie pentru all-in amânat

Dincolo de situaţia anterioară, mai există un moment în care nu ar trebui să amâni decizia de all-in până după flop: când te afli pe bubble. Supravieţuirea e cea mai importantă în acest moment, pentru a intra în premii, astfel că indicat e să faci mişcarea din timp, chiar cu riscul de a nu fi plătit. Preferi să rămâi în turneu decât să te expui unor riscuri, iar orice fisă luată fără luptă te poate ajuta enorm.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată!