3 tactici avansate de poker care nu trebuie să îţi lipsească din arsenal

2020-03-17 17:16:00 7,2k 0

Cei mai mulţi dintre jucătorii de poker preferă să evolueze la mese în detrimentul studierii jocului. Hold'em-ul este o disciplină care are nevoie de exerciţiu, însă mai important e să înţelegi când să aplici play-urile corecte.  

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Pentru mulţi astfel de exerciţii de studiu eficient sunt greu de realizat, chiar dacă ele îţi oferă un edge important în duelurile cu adversarii. Ne vom opri astăzi la trei tehnici extrem de utile pe care trebuie să le integrezi în jocul tău. Este vorba de tactici avansate de poker, care îţi oferă pe termen lung o mulţime de beneficii.

Nu juca fiecare draw de culoare la fel

Mulţi încă sunt îndrăgostiţi de draw-urile de culoare şi renunţă cu mare greutate la ele, dându-le o valoare mai mare decât este cazul. Despre această capcană am mai discutat aici, acum ne vom axa pe modul în care ar trebui să evoluezi.

Un secret stă în faptul că nu toate draw-urile ar trebui să fie jucate în același mod. Ia întotdeauna în considerare unele variații, pentru că situaţiile sunt de cele mai multe ori diferite. 

Să ne raportăm la două exemple pentru a înţelege mai bine cât de diverse sunt lucrurile. Să presupunem că button-ul deschide pre-flop, iar noi ne aflăm în big blind şi deţinem A cupă - 2 cupă. Plătim, iar flopul este următorul K cupă - 7 cupă - 3 pică. Ce ar trebui sa facem?

Având în vedere faptul că mâna noastră are o anumită valoare la showdown, este de preferat să optăm pentru varianta check-call în această situaţie.

În schimb, dacă mâna de start ar fi fost formată din nişte connectorii suited (6 cupă - 5 cupă), lucrurile ar sta altfel, deoarece 6 high-ul nostru nu are valoare de showdown. În consecinţă, este de preferat să încercăm să câştigăm disputa aici; sfatul nostru e să utilizăm o mişcare extrem de puternică, check-raise. Acest semi-bluff va fi perceput de adversar drept o mutare agresivă, făcută de cineva care şi-a mascat cartea.


Overbet pe river, când textura îţi convine

Overbeturile pe river constituie o strategie complexă, dar extrem de eficientă, deoarece îţi permite să obții o valoare maximă când ai o mână foarte puternică. În paralel, o asemenea mutare generează de multe ori fold-equity în situaţiile în care mâna nu ţi se completează şi apelezi la bluff.

Overbeturile funcționează cel mai bine atunci când textura cărţilor de pe bord este foarte favorabilă rangeului tău. Şi, evident, nu se înscrie în logica firească a gamei de cărţi a oponentului. 

Să discutăm pe un exemplu concret, pentru a înţelege mai bine conceptul. Să ne imaginăm că deschizi din buton cu A romb - 9 treflă. Big blind-ul apără, iar primele trei cărţi comune sunt Q cupă - J pică - 6 cupă. Se merge check-check, iar pe un turn 10 pică, adversarul din big decide să atace. Să ne imaginăm că îl plăteşti, iar riverul este o carte neutră: 5 romb. Adversarul face un nou raise, iar tu ai acum o decizie importantă de luat, în condiţiile în care deţii doar A high.

Acest river este un loc perfect pentru un bluff deghizat în overbet. Pentru că îi transmiţi clar celuilalt că ai o carte de genul A-K. În toate situaţiile, la fel ai fi jucat cu o asemenea mână. În schimb, adversarul tău nu poate pretinde acelaşi lucru: cu o carte care să îi oferit nuts pe turn, el cu siguranţă ar fi optat pentru un three bet încă dinainte de flop. Nu avea poziţie şi cu siguranţă ar fi fost mult mai agresiv cu o carte premium. 

Evident, tu ai fi optat pentru un overbet dacă chiar deţineai A-K. Astfel, în măsura în care ai această mână şi adversarul te plăteşte, vei obţine un profit uriaş. Dar în cele mai multe dintre cazuri, bluffând şi reprezentând o carte pe care nu o ai, vei avea succes, determinându-l pe celălalt să foldeze. În concluzie, foarte multe se rezumă la o bătălie a range-urilor: ce ai fi putut avea tu şi să se înscrie în logica firească a acţiunilor anterioare vs ce gamă de cărţi ar putea avea celălalt şi să justifice deciziile luate.

Redu valoarea C-bet-ului în poturile cu mai mulţi jucători

În poturile "multy way", în care se află mai mulţi jucători, se comit cele mai multe greşeli din No Limit Hold'em. 

Cea mai comună eroare, făcută chiar şi de mulţi profesioniști, este să apeleze la un continuation bet mare împotriva a doi sau mai mulți jucători. Există două avantaje notabile de a folosi un C-bet cu o valoare mică:

  • Îi poţi determina pe ceilalţi să foldeze, la un preţ mic;
  • Poţi obţine valoare de la adversari care, în cazul în care sunt obligaţi să plătească prea mult, ar folda.

Să luăm un exemplu: să presupunem că ridici pre-flop, din cutoff, cu A pică - A cupă. Doi adversari (buttonul și big blind-ul) te plătesc. Flop-ul vine 10 treflă - 9 treflă - 8 treflă, iar acțiunea ajunge la tine, după ce primul adversar bate în masă (check).

Un pariu mare aici e extrem de periculos, având în vedere că în range-ul adversarilor se înscriu o mulţime de mâini care să îţi spargă aşii. Dar nici varianta check nu e ideală, pentru că le oferi celorlalţi oportunitatea să vadă o carte gratuit, una care poate schimba raportul de forţe de la masă. Există o mulţime de scare cards acolo pentru tine, astfel că eşti obligat să pariezi. 

Dar raise-ul pe care trebuie să îl faci nu va fi unul mare. Chiar dacă pariezi puţin, vei forța mâini de genul K-Q suited sau 6 treflă - 6 romb să foldeze. În plus, îți va fi mai ușor să extragi valoare pe următoarele străzi de la mâini precum K-10, presupunând că nu apare vreun scare cards.

În schimb, dacă ai fi mers pe un C-bet foarte mare, te-ai fi expus enorm; concret, ai fi obţinut acelaşi efect de la adversari când aceştia nu îşi vor fi legat ceva puternic (fold), dar ai fi fost în "no man's land" când oponenţii ar fi lovit ceva foarte bun (set, culoare sau draw foarte puternic).

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!