Stealul în poker: cum să "furi" în fazele de mijloc ale turneelor

2020-03-19 10:13:00 1,8k 0

Stealul în poker este o armă absolut necesară, mai ales în fazele de mijloc şi de final ale turneelor. Despre modul în care trebuie să pui presiune pe cei din blinduri atunci când eşti în apropierea bubble-ului am mai vorbit. Acum ne vom referi la momentele de tranziţie ale competiţiilor. Să ştii cum să gestionezi stiva de fise pe care o ai în faţă în etapele intermediare ale turneelor reprezintă un concept fundamental. Pe termen lung, de capacitatea ta de a evolua bine în asemenea situaţii ţine succesul în orice întrecere.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Stealul în poker în etapele de mijloc ale turneelor

Situaţia ideală într-un turneu e să ai o mulţime de jetoane la dispoziţie atunci când ajungi în faza de mijloc a competiţiei. Astfel, vei putea să îţi etalezi jocul "A", să pui presiune, să vezi multe flopuri şi să încerci o serie de playuri. La polul opus sunt momentele în care eşti short şi ai puţine variante: vei căuta să împingi all-in, în dorinţa de a te dubla şi a avea din nou un stack respectabil. Astfel, în cele două situaţii descrise, deciziile tale sunt mai uşoare, opţiunile vin cumva firesc.

Dar ce se întâmplă când în etapele de mijloc ale turneelor, când blind-urile cresc, iar tu te afli în situaţia de a nu fi capabil să joci prea multe mâini? Asta pentru că ai prea multe chip-uri ca să mergi pe varianta all-in şi prea puţine pentru a evolua aşa cum o faci în mod obişnuit. În această perioadă de tranziţie, eu adeseori mă rezum la furtul de blinduri, când siutaţia e favorabilă.

Strategia e destul de simplă, dar eficientă. Trebuie să ţii cont de poziţia ta, de numărul adversarilor aflaţi în mână şi de tipologia lor. Ideal e să fii în button sau cât mai aproape de el, iar în pot să fie maximum un adversar. Ai grijă ca în blinduri să nu fie oponenţi loose, cu un stack foarte mare, pentru că sunt şanse mari să fii plătit. Dacă încercarea ta de steal nu are sorţi de izbândă şi cineva te plăteşte, poţi încerca un C-bet pe flop.

 

Când ştii că trebuie să apelezi la stealul în poker

În psihologia jucătorilor, aceste momente de mijloc din turnee sunt extrem de consumptive. În consecinţă, ele ridică mari probleme. Pentru că nu ştii cum ar trebui să schimbi vitezele şi când ar trebui să apeşi pe acceleraţie.

Astfel de situaţii sunt destul de uşor de recunoscut. Simţi pe propria piele că blindurile au crescut suficient de mult şi orice implicare în pot costă şi îţi periclitează stack-ul. Nu te mai simţi confortabil să evoluezi cu mâini aflate în partea de jos a rangeului tău (perechi mici sau medii, connectori). Calităţile tale pre-flop nu mai contează atât de mult, astfel că ai nevoie de un nou set de reguli, de o nouă abordare.

Această etapă poate fi uşor măsurată în big blind-uri. Destui specialişti sunt de părere că atunci când ai între 25-35 de big blind-uri în faţă, poţi să implementezi această tactică.

 

Cum funcţionează stealul în poker în asemenea situaţii

Strategia ia în calcul, evident, mâinile marginale pe care le deţii. Pentru că dacă ai avea o carte premium, ţi-ai dori să "agăţi" măcar un adversar şi, eventual, să te dublezi în acea mână. Noi acum discutăm însă doar de stealul în poker, respectiv de furtul de blinduri. Fără luptă, nu îţi doreşti să fii plătit. Dar ai nevoie ca mâna ta să se poată îmbunătăţi, pentru a o folosi la maximum când "loveşti" flopul.

Ăn consecinţă, când stack-ul tău e în plaja menţionată mai sus, alege momente favorabile şi încearcă să furi blind-urile. Din poziţie, fără să fie prea mulţi limperi în prealabil. Dar ai grijă şi la blinduri: ai nevoie ca acolo să fie jucători tight, care evoluează în carte.

De destule ori, manevra va avea sorţi de izbândă, iar tu vei câştiga jetoane foarte importante fără luptă. Uneori, se va întâmpla ca cineva să vină cu un re-raise după tine şi eventual vei fi pus all-in. Fără niciun regret, trebuie să foldezi în astfel de situaţii.

 

Când adversarul te plăteşte

Ce se întâmplă, însă, dacă un oponent doar te plăteşte. În acest caz, e clar că el nu are o mână foarte puternică, a vrut doar să se apere. Sfatul meu e să încerci un continuation bet pe flop. În funcţie de adversar şi de cât de "prietenos" e boardul, manevra are şanse mari de izbândă. Dacă cele două tentative de steal (pre-flop şi c-betul de după primele trei cărţi comune) nu sunt încununate de succes, opreşte-te! Nu e cazul să mai forţezi, stack-ul tău poate suferi pierderi dramatice.

În aproape toate turneele, acesta este momentul în care sunt eliminaţi cei mai mulţi dintre jucători. Pentru că nu reuşesc să spună "stop" la timp. Apelează la strategia discutată, dar cred că aceasta e una de totul sau nimic. Din contră, vorbim de o tactică bine ţintită, direcţionată pe furtul de blinduri. Nu trebuie să crezi că de această mişcare depinde "viaţa" ta în turneu, nu vei rămâne cu un stack atât de mic încât să nu poţi să revii în joc cu şanse reale.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Cum influenţează stackul adversarului stealul în poker

Mai devreme am vorbit despre importanţa tipologiei adversarului aflat în blinduri. Ne dorim să apelăm la stealul în poker, dar strategia funcţionează în primul rând în faţa jucătorilor tight, care au un range mic de cărţi.

Vital este să identifici stilul posibililor oponenţi, dar în egală măsură trebuie să te intereseze şi stackul lor. Ţinta mea în asemenea situaţii e reprezentată de jucătorii cu stack mediu. Ca şi tine, ei nu au o misiune foarte uşoară şi vor folda mai frecvent.

Cei cu deep-stack pot apela la resteal, chiar dacă nu au o carte bună. De partea cealaltă, jucătorii cu stack mic sunt suficient de disperaţi încât să meargă all-in. Un as slab sau o pereche mică le oferă perspective, să împingă în asemenea situaţie e rentabil pentru ei.

În concluzie, sfatul meu e să alegi "victimele" din rândul stack-urilor medii de la masa ta. Aceştia vor evolua mult mai cumpătat, vor lua decizii cerebrale pentru a-şi proteja mâna şi jetoanele din faţă. Împotriva lor ai cele mai mari şanse de succes şi poţi să te ridici destul de uşor; condiţia e să respecţi tactica şi să nu vezi în această manevră o strategie de tipul totul sau nimic.

TU CÂT DE DES APELEZI LA STEALUL ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi