Squeeze play poker, o armă puternică pre-flop

2020-03-19 10:03:00 1,8k 0

Squeeze play poker este o mutare pe care o faci din poziţie, înainte de flop, cu scopul de a obţine fise fără luptă. Este, în fapt, un bluff încă de la început, până la apariţia cărţilor comune. Tradus în română "stoarcere", acest play are ca ţel obţinerea de jetoane prin determinarea celorlalţi să dea fold.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

 

Ce este squeeze play poker?

Despre blufful în poker am discutat pe larg aici. El reprezintă o adevărată artă, dar de cele mai multe ori are loc pe ultimele străzi, atunci când foloseşti o serie de elemente în favoarea ta pentru a-l determina pe celălalt că ai o altă mână, mult mai puternică. Scopul e să îl faci pe adversar să foldeze şi tu să ai acces la pot cu mâna mai slabă.

O asemenea mişcare poate fi făcută şi pre-flop însă, iar play-ul pe care îl discut - squeeze play poker - reprezintă un furt de chipuri din partea ta. Mişcarea trebuie să se facă împotriva adversarilor loose-aggressive, dar doar din poziție.

Unii sunt de părere că mâna ta nu are deloc importanţă, imaginea pe care ți-ai creat-o fiind arma principală. Eu prefer să fac squeeze play poker cu o carte marginală, totuşi: connectori sau cărţi suited, pentru a avea o mai bună echitate.

 

Cum se efectuează squeeze play poker?

Pe lângă poziţia de la masă şi imaginea ta de jucător tight ai nevoie şi de alt ingredient: doi jucători loose, fără poziție, să fi limpuit sau unul să fi dat raise minim, iar celălalt call.

În acest moment, tu vii cu un bet destul de mare, care să indice o mână monstru. Probabilistic, având în vedere imaginea ta şi faptul că prin acţiunea anterioară adversarii au trădat că nu au o carte foarte bună, vor evita să meargă "la război". Evident, nu e un play pe care să îl faci tot timpul, însă îţi poate aduce multe fise gratuit pe termen lung. Pentru că prezinţi o mână din vârful range-ului tău, iar opozanţii cred că vor fi dominaţi net în caz de call.

 

Împotriva cui apelezi la squeeze play poker?

"Nu aş putea să fac această mişcare şi contra adversarilor tight?", e o întrebare pe care unii dintre voi v-aţi pus-o posibil. În teorie, aceştia sunt mult mai selectivi la ce joacă şi în faţa unui raise din partea unui jucător solid, aflat în poziţie, vor fi mai circumspecţi. Logica e bună până la un punct. Un adversar tight care măreşte din afara poziţiei, sigur are o carte bună sau foarte bună. Drept urmare, e mai puţin probabil să îl faci să foldeze.

În schimb, jucătorii loose au tendința să joace o mulțime de mâini. Sunt dependenţi de acţiune şi adrenalină și intră în poturi de cele mai multe ori cu două cărți pe care jucătorii tight le-ar arunca fără vreo reținere. În măsura în care nu sunt "calling station", ei știu totuşi foarte bine până unde să forţeze nota. Un raise atât de mare din partea ta şi lipsa poziţiei generează frică. Un adversar loose vrea să construiască poturi, să participe la cât mai multe mâini; nu doreşte să îşi rişte o bună parte din stack în confruntări în care sunt şanse mari să plece outsider. În consecinţă, va folda mult mai des.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

 

Unde e eficient squeeze play poker

Metoda squeeze play poker poate fi aplicată atât în turnee, dar şi la mesele de cash. La acestea din urmă eficiența nu este chiar la fel de mare. Există mereu varianta rebuy, aşa că tendinţa de gambling e un pic mai mare.

Însă ce trebuie reţinut e că mişcarea funcţionează doar în jocurile de tipul no-limit Hold’em. Ai nevoie să îi sperii pe ceilalți, astfel încât să foldeze. La limit, adversarii ştiu că nu riscă să piardă o sumă atât de mare; astfel, vor fi tentați mult mai des să plătească. Continuation bet-ul ulterior pe care îl poţi da sperie de multe ori mai mult decât fisele care trebuie completate pre-flop. Asta la no limit. În a doua variantă - limit -, jocul e controlat de reguli; astfel că riscul asumat de oponenţi nu e atât de mare.

În concluzie, trebuie să ai grijă la anumite elemente de bază atunci când decizi să faci un squeeze play poker: poziţia, tipologia adversarilor care s-au implicat în pot (să nu fie mai mult de doi), şi imaginea ta. Această metodă de "stoarcere" are ca scop încheierea acţiunii pre-flop şi obţinerea de fise fără showdown. Raiseul tău poate să meargă până la all-in, condiția fiind să ai măcar 15 big blinduri în față. Specialiștii consideră că un jucător loose, în fața unui all-in sub această limită, e tentat să plătească. E conștient că poți avea o carte mare, dar îi place gamblingul și știe că nu poate pierde mai multe de 15 BB-uri, sumă considerată rezonabilă. Mai ales dacă are un stack mare. Peste această limită, însă, intervine logica, iar rata de plată cu o mână marginală e mult mai scăzută.

TU CÂT DE DES APELEZI LA SQUEEZE PLAY POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi