Short stack în turneu: cum trebuie să joci

2020-03-19 10:09:00 2,5k 0

Orice jucător ajunge la un moment dat să fie short stack în turneu (cel care deţine cele mai puţine fise). Situaţie departe de a fi ideală, însă cei mai buni reuşesc de multe ori să se transforme în adevărate "păsări Phoenix". Altfel spus, să revină cu şanse în competiţii mult mai des. Pentru asta e nevoie de un plan bine pus la punct, nu poţi miza doar pe soartă.

Nu mai departe de anul trecut, la WSOP Main Event, unul dintre cei prezenţi la masa finală a rămas în ziua a 4-a de concurs cu doar două blinduri în faţă. În acel moment în turneu mai erau câteva sute de competitori, iar şansele să mai aibă un run bun erau minime. Însă omul nostru a revenit fantastic şi a terminat în primii nouă. Fiecare "november nine" a luat cel puţin un milion de dolari. Astfel de cazuri sunt izolate, dar mereu asistăm la comeback-uri spectaculoase. Iar acestea nu au în general legătură cu norocul. Mai jos o să vă explic cum evoluez eu în momentele în care sunt short stack în turneu.

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

 

Analiza momentului

Orice short stack ar trebui să se gândească în primul rând la găsirea cadrului ideal pentru dublare. Asta dacă nu eşti pe bubble şi vrei neapărat să faci ITM-ul. Pentru a îţi maximiza şansele de a trece peste aceste moment dificile, ai nevoie de un ghid.

Eu în general caut să evaluez cât mai bine situația. Prin colectarea unor informaţii vitale, reuşesc să ştiu cu exactitate unde te situezi. Cum fac acest lucru? Îmi răspund la câteva întrebări. Cât de mare este stack-ul meu în comparație cu altele de la masă? Cât de mare este stack-ul meu prin comparație cu mărimea blind-urilor? Cât de mare este stack-ul meu comparativ cu stack-ul mediu din turneu? Cât de multe mâini pot să îmi permit să nu acţionez? Cât de greu îi va fi unui adversar să mă plătească dacă împing all-in?

Specialiştii consideră că short stack într-un turneu devii atunci când ai între 10 și 20 de blind-uri (BB) în fața ta. Când ai mai puțin de 10 big blind-uri, nu ai vreo opțiune pentru a face vreun play, cu excepția fold/push all-in. Nu trebuie să dai call-uri, rezumă-te la acţiunile astea.

Pentru a avea şanse mari de a te pune pe picioare, trebuie să îţi creionezi strategia încă din momentul când ai mai mult de 20 de blind-uri mari în faţă. Chiar dacă nu eşti într-un pericol iminent, nu îţi poţi etala jocul obişnuit. Astfel că trebuie să ai o tactică prin care să gestionezi eventualul moment în care vei deveni short stack în turneu.

 

Short stack în turneu: cum trebuie să joci

Când eşti short stack în turneu, fiecare bet, call sau raise pe care îl faci îţi "înghite" o parte importantă din fise. Drept urmare, dacă nu vei câştiga mâna, echitatea avută să câştigi turneul scade dramatic. Eşti într-o situaţie limită, în care nu îţi permiţi să pierzi fisele de care depinde însăşi supravieţuirea în competiţie.

În astfel de momente, eu nu merg niciodată pe varianta limp. Chiar dacă e tentant să văd un flop la preţuri reduse. Prefer să am puţin mai multă răbdare decât impune situaţia şi să ajung în ipostaza de a mări. Dacă mâna nu îmi permite să dau raise, foldez fără emoţii.

"Ce cărţi ar trebui să joc?", e întrebarea firească. Mâini cu valoare intrinsecă, clar. Nu îţi mai permiţi să mizezi pe connectori sau să joci draw-uri, post flop. Costul pe care trebuie să îl plăteşti e prea mare. Despre bluff-uri sau alte play-uri nici nu poate fi vorba, riscurile sunt prea ridicate.

Ceea ce trebuie să te intereseze, cu cât ai mai puţine jetoane, este să cauţi oportunități de a muta all-in. Nu poţi lăsa lucrurile să ajungă într-o stare de "alarmă de gradul 0": un all-in cu doar câteva chipuri nu va amenința pe nimeni. Ca atare, vei fi plătit cel mai probabil de mai mulţi, lucru care îţi scade şansele. În plus, dacă te vei dubla când ai doar 8 BB-uri, de exemplu, nu realizezi mare lucru; deţii mai multe fise, dar tot short rămâi.

Ideal e să împingi cu 15 sau 20 big blind-uri, pentru că un astfel de bet reprezintă o amenințare pentru orice adversar. Chiar dacă acesta dispune de un deep stack, se va gândi de două ori înainte să plătească.

 

Cât aştepţi o mână premium

Când ajungi în situaţia de a fi short stack în turneu, nu îţi mai permiţi niciun fel de lux. Sigur, ideal e să împingi cu o mână premium. Dar să aştepţi o pereche mare, cu care să încerci să te dublezi poate fi costisitor. Blindurile vor tot veni peste tine şi îţi vor diminua stack-ul.

Ca atare, trebuie să fii pregătit să shovezi cu orice pereche, cu cărţi gen A-K, A-Q, A-J, A-T, sau chiar cu mâini mai slabe, cum ar fi A-x, K-Q, K-J, K-T, K-9 sau Q-10. Mai mult, dacă ai poziție și un număr de jucători au abandonat lupta (nu au intrat în pot) înainte de a îţi veni rândul să acţionezi, poţi să împingi cu oricare două cărţi. Atâta timp cât nimeni nu a dat măcar limp înainte, e o oportunitate extrem de bună să furi blindurile.

 

Importanţa poziţiei când eşti shtort stack în turneu

Poziţia în poker contează la fel de mult în decizia ta de a merge all-in ca şi cartea pe care o ai în faţă. Dacă eşti în button, de exemplu, şi toţi au foldat până la tine, poţi să îţi încerci norocul şi să împingi cu orice carte. Miza aici e să furi blind-urile. Cei doi jucători de după tine vor înţelege mutarea ta, fii convins. Dar probabil vor da call doar dacă au un stack generos, dublat de o carte decentă.

În schimb, dacă eşti primul care acţionează la masă (early position), nu mai ai la fel de multe şanse să îţi duci la bun sfârşit demersul. Adversarii tăi se vor confrunta cu o decizie de a da call sau fold şi, de cele mai multe ori, cineva te va plăti. Pentru a câștiga potul în astfel de momente, trebuie, cu siguranţă, să întorci o mână bună; sau măcar una cu potenţial. Personal sunt mult mai prudent când mă aflu în UTG sau middle position.

Atenţie la momentele în care ai în faţă un limper din early position. De multe ori, destui jucători maschează astfel o mână premium; mai ales când la masa lor se află un adversar cu fise puţine, care caută prilejul să se dubleze. În teorie, un oponent care a limpat nu ar trebui să te sperie, însă cunoaşterea adversarilor e esenţială pentru a şti cu exactitate dacă limpul respectiv ar putea reprezenta ceva mai mult decât o tentativă de a vedea flopul ieftin.

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

 

Cât de importantă e imaginea

Chiar şi în momentele când ai puţine fise şi nu reprezinţi un pericol iminent, imaginea te ajută. Dacă eşti un jucător tight, care şi-a creat o astfel de imagine la masă, poţi să încerci să împingi all-in mai frecvent decât în cazul în care stilul tău de joc e unul loose.

În măsura în care un jucător tight împinge all-in, chiar şi din poziţia de short stack în turneu, ceilalţi vor fi mai circumspecţi. Ei ştiu că îţi place jocul solid şi nu rişti inutil. Astfel, vor fi tentaţi să te crediteze cu o mână mai bună decât cea pe care o deţii. În schimb, dacă ai jucat multe mâini anterior, creându-ţi imaginea de jucător loose, vei fi plătit mult mai frecvent de către opozanţi. Trebuie să ştii mereu cum te privesc ceilalţi pentru a lua decizia potrivită.

Rezumând, în momentul în care rămâi cu cele mai puţine fise de la masă, jocul tău se simplifică extrem de mult. Nu mai ai motive să încerci play-uri sau să întinzi capcane, unicul scop devine supravieţuirea. Îţi doreşti să te dublezi şi îţi vei mări considerabil şansele dacă:

- renunţi la mâinile speculative. Nu încerca să vezi un flop ieftin, pentru că fiecare fisă pe care o ai contează.
- mergi all-in când nu este prea târziu. Ai nevoie de valoare a aproximativ 20 bb-uri pentru a simţi cu adevărat că te-ai dublat.
- fii primul care intră în pot. Dacă înaintea ta a fost acţiune, renunţă la mână. Evident, dacă nu ai ceva cu adevărat bun.

TU CUM EVOLUEZI CÂND EŞTI SHORT STACK ÎN TURNEU?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi