Short Deck Hold'em, varianta de No Limit Hold'em cu doar 36 de cărți

2020-03-19 10:49:00 3,3k 0

Short Deck Hold'em a pătruns în peisajul pokerului abia anul acesta, însă a fost extrem de bine primit de jucători și cu siguranță în viitor vor exista multe competiții, mai ales de cash, care se vor baza pe regulile acestui joc.

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Short Deck Hold'em este extrem de similar cu Texas Hold'em, diferența majoră fiind reprezentată de faptul că se folosesc doar 36 de cărți, în loc de 52, cât are orice pachet. Se elimină cărțile între 2 și 5, din acest motiv jocul purtând și denumirea de 6 Plus Hold'em. În prezentul articol, vom analiza regulile Short Deck Hold'em și vom studia modul în care se schimbă strategiile de bază.

Short Deck Hold'em: reguli și ordinea mâinilor

Regulile de pariere și structura sunt exact aceleași precum în No Limit Hold'em:

  • fiecare jucător primește două cărți cu fața în jos;
  • sunt trei "străzi" în care sunt coborâte cărțile comune și patru runde de pariere (pre-flop, flop, turn, river);
  • poți paria oricând orice sumă.

Având în vedere că au fost eliminate cărțile de la 2 la 5, există o schimbare a clasificării valorii mâinilor. Iată modificările:

Trei bucăți sunt peste chintă

În Short Deck Poker, vei prinde mult mai ușor o chintă. Din punct de vedere matematic, vei avea mult mai des o suită de cărți decât trei cărți de același fel. Din acest motiv, să stai într-un draw de chintă nu e foarte ofertant, din moment ce oricine te poate învinge cu trips, de exemplu (dacă o carte e dublată, pe board).

De menționat că așii pot fi în continuare folosiți drept prima carte dintr-o secvență de chintă. Astfel, clasica "Wheel" (A-2-3-4-5) se transformă acum în A-6-7-8-9. De asemenea, asul are și valoare de "11", astfel că o suită de genul 9-10-A-J-Q are valoare de chintă.

Culoarea este peste full house

O altă regulă diferită față de No Limit Hold'em e reprezentată de faptul că fullul este bătut de culoare. Cu doar nouă cărți în pachet din fiecare simbol (cupă, romb, treflă, pică) e mult mai greu să prinzi 5 cărți din aceeași "familie".

Ordinea mâinilor în 6+ Hold'em

Cum se schimbă dinamica jocului 

Cu doar 36 de cărți în joc, Short Deck Hold'em are o cu totul altă dinamică. Se schimbă complet jocul și procentele arată diferit de modul în care ești obișnuit. Ca atare, e un exercițiu interesant să calculezi ce șanse ai într-o anumită mână. Să vedem modificările principale.

În primul rând, mai multe mâini de start sunt jucabile, deoarece cele două cărți vor fi conectate mai des. Perechea de ași în mână va veni de două ori mai des, la fel ca oricare altă pereche. Mâinile "super-deconectate" - cum ar fi 9-2 și J-4 - sunt eliminate, deci vei juca mai multe mâini și vei fi implicat în mai multe poturi multiway.

Vei fi, de asemenea, în postura de a "trage" la chintă mult mai des. În Short Deck Hold'em, șansele de a flopa open-ended straight draw sunt de 19% (comparativ cu 10% într-un joc clasic, cu un pachet complet de cărți).

Cu mai puține cărți în pachet, vei fi lovit mai des outsurile de care ai nevoie. Cu open-ended straight draw, de exemplu, șansa ta de a îți completa până pe river mâna este de 45,5% (comparativ cu 31,5% în No Limit Hold'em).

Așadar, vei primi mai mulți conectori, iar flop-ul îți va oferi drawuri aproape de două ori mai des. Care se vor completa la rândul lor într-un ritm ridicat. Acesta este motivul pentru care chinta e mai puțin valoroasă față de sistemul "împământenit".

Trei bucăți vei prinde mai greu decât o chintă, dar mai des decât în ​​Hold'em-ul tradițional. Dacă ți se va da o pereche în mână, vei lovi un set pe flop aproximativ în 17% din cazuri (față de 12% într-un joc normal).

Vei flopa mai puține flush drawuri și le vei lovi mult mai rar. Dacă stai într-un flush draw, ai doar 5 outsuri disponibile și o șansă de 30% de a lovi până pe river. În mod normal ai fi avut 9 outsuri pe flop și 35% șansă să ți se completeze mâna. Dacă o culoare nu se completează pe turn, ai doar o șansă de 16,6% să lovești pe river (față de 19,5% în No Limit Hold'em).

În concluzie, se ajunge la diferențe matematice mari față de sistemul clasic, ceea ce necesită o nouă abordare. Totuși, Short Deck Hold’em a fost primit foarte bine de jucători, pentru că îți oferă multă acțiune și întâlniri "de gală", între mâini mari. Cu siguranță în 2019 jocul va fi mult mai popular, unii fiind de părere că în viitor va concura Omaha.

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi