"Set-mining", o mişcare puternică în poker. Cum îţi influenţează "implied pot odds" decizia de a intra într-un pot ce poate fi uriaş

2022-01-05 10:38:00 2,3k 0

În poker există o serie de mişcări, care, făcute în momentul oportun, vor face diferenţa între a câştiga puţin şi a o face într-un mare stil, obţinând foarte multe fise. Astăzi ne vom opri asupra strategiei "set-mining", o mutare extrem de puternică, pe care o pot utiliza inclusiv cei care sunt la început de drum în acest joc. Ea se referă la jucarea corectă a perechilor mici şi medii, mai ales când te afli în poziţie, astfel încât să îţi maximizezi şansele de a lua un pot uriaş. "Set-miningul" are în vedere doar completarea unui set - de cele mai multe ori pe flop -, fără a te aventura în mână în altfel de condiţii.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Termenul folosit - "mining" - ne duce cu gândul la minerit, altfel spus la o adevărată goană după aur în lumea pokerului. Concret, în momentul în care răspunzi unui raise, pentru ca apoi să completezi setul mult visat, mai mult ca sigur că pentru câteva secunde te vei simţi ca şi cum ai avea acces la o micuţă comoară.

Ce este? "Set-miningul" se referă la momentele în care joci după un raise o pereche mică sau medie cu unicul scop de a lovi setul. Intrând în astfel de poturi - deşi simţi că pre-flop e posibil să fii în spate sau să pleci coin flip - vizezi câştigarea unor poturi uriaşe, dar doar prin completarea celor trei bucăţi. În măsura în care acest lucru nu se întâmplă, vei renunţa la acel pot, nu te interesează să faci alte play-uri sau bluff-uri care să te coste, pe termen lung, o mulţime de fise.

De ce e atât de puternic? Odată completat setul, şansele să câştigi mâna sunt enorme. Ai ocazia să învingi astfel adversari cu perechi mari, care sunt dispuşi să investească foarte mult în acele poturi. Puterea dată de cele trei bucăţi deţinute e accentuată de faptul că, aproape întotdeauna, o astfel de mână este greu de detectat. Ca atare, opozanţii te vor pune rar pe o asemenea carte şi vor considera până în ultima clipă că sunt şanse mari ca ei să fie în faţă. Ca atare, vor fi dispuşi să introducă multe chip-uri în pot, bazându-se pe overpair-ul din mână, top pair-ul (eventual cu top kicker) sau cele două perechi "prinse".

Unde e cel mai eficient? Această mutare poate fi folosită în orice joc din Texas Hold’em, însă are eficienţă mai mare în momentul în care se evoluează deep-stack. Faptul că cei de la masă au în faţă un număr mare de fise nu poate fi decât în avantajul celui care completează setul, pentru că poate să obţină un profit uriaş. Altfel, prin comparaţie, mişcarea e mai utilă în jocurile cash, în detrimentul turneelor şi a sng-urilor. Explicaţia stă exact în ceea ce am expus anterior, la jocurile cash stack-urile sunt în general mai mari şi poţi "vâna" mult mai bine astfel de momente. În plus, adversarii vor avea o rată mai bună de a împinge fise în pot, jucându-se, per total, mai loose.

Momentul perfect. Ca majoritatea mişcărilor din poker, "set-miningul" funcţionează mai bine când eşti în poziţie. Ca atare, cadrul ideal ar fi ca tu să te afli în cutoff sau button, iar înaintea ta măcar unul dintre adversari să fi dat un raise. Te interesează ca acesta să nu fie unul prea mare, pentru că, pe termen lung, dacă vei plăti astfel de măriri uriaşe cu perechi mici sau medii, vei sfârşi în a fi pe minus. Trebuie să înţelegi că tu în respectivele poturi "pândeşti" setul, pentru că doar acesta îţi va oferi şanse mari la un pot consistent. Poziţia e atât de importantă pentru că îţi oferă informaţii despre mâna adversarului, care de foarte multe ori va miza pe un C-bet. În plus, vei avea ocazia să controlezi potul, apelând la re-raise în momentele prielnice.

De asemenea, la capitolul "moment perfect" trebuie luat în calcul şi tipologia adversarului din pot. E de preferat să lupţi împotriva unui oponent loose aggressive, pentru simplul fapt că acesta va pune fise în pot cu un range mult mai mare decât un opozant tight. Nu în ultimul rând, agresivitatea lui se potriveşte perfect cu ce vrei tu să obţii de la această mutare: nu va trebui să vii cu re-raise-ul decât târziu, el urmând a construi în mod natural potul. Când îi vei da lovitura de graţie, chiar dacă va înţelege că a fost cel mai probabil atras într-o capcană, va fi de cele mai multe ori prea târziu: pot odds îl vor împinge la call, pentru că a investit prea mult. 


"Set-mining" în poker: aspecte importante de avut în vedere

Raportul dintre fisele aflate în pot şi suma necesară pentru a da call (pot odds) reprezintă şi de această dată un criteriu care să îţi spună dacă merită să apelezi la o asemenea mutare într-un caz particular. Dar, mai importante de această dată, când aplici mişcarea "set-mining", sunt "implied odds". O extensie a pot odds, acestea iau în calcul şi numărul de fise care nu sunt încă în pot, dar la care te aştepţi să fie pariate pe următoarea (următoarele străzi). Vei lovi setul o dată la opt încercări, astfel că trebuie să te asiguri că, în momentul în care acest lucru se va întâmpla, va fi extrem de profitabil.  

Pentru a ilustra mai bine ce dorim să punctăm, ne vom raporta la un exemplu. Te afli în big blind, la  o masă cash de $1/$2. Jucătorul din UTG dă raise până la $10, iar toţi foldează până la tine. Îţi întorci cărţile şi vezi că deţii o pereche de treiari. Atât tu, cât şi adversarul din under the gun aveţi stack-uri apropiate, să spunem $300.

Ne vom folosi de implied pot-odds, asfel încât să stabilim dacă e profitabil să dai call şi să încerci să loveşti setul. Din cauza faptului că eşti out of position, e puţin probabil să ajungi la showdown fără a îţi îmbunătăţi mâna, deci ai nevoie să prinzi trei bucăţi. În acest moment, trebuie să plăteşti $8 pentru a câştiga $21. În termeni de pot odds, ai mai puţin de 3/1 rată pentru a da call. Cum un set îl vei prinde doar o dată la opt mâini, e clar că din punct de vedere al pot odds, call-ul nu e soluţia corectă.

Aici intervine, însă, celălalt concept: implied pot-odds. Dând raise din UTG, sunt şanse mari ca adversarul să deţină o carte premium şi ca urmare a faptului că e în poziţie există premise să parieze pe următoarele străzi. Fisele puse de el în joc ulterior flopului reprezintă implied pot-odds, care trebuie să depăşească raportul de 8/1 (când vei prinde setul din flop) pentru ca intrarea ta în pot să se justifice. Altfel spus, trebuie să analizezi în ce măsură cei 8 dolari pe care trebuie să îi pui la mâna aceasta pre-flop (ai investit deja 2, fiind BB) ar putea să îşi găsească sensul în chip-urile investite de adversar pe board. Concret, e nevoie ca în momentul în care loveşti setul, să iei de la el mai mult de 64 de dolari pe turn, flop şi river. Având în vedere că raise-ul este unul foarte mare, cel mai probabil va fi acţiune după apariţia cărţilor comune. În plus, ambii deţineţi aproximativ 150 de blinduri, ceea ce înseamnă că sunteţi deep stack. Se creează astfel premisele pentru a da call pre-flop, dar trebuie să iei în calcul şi tipologia jucătorului şi să ştii cum a acţionat în alte mâini, înainte de decizia finală.

Exemplul evocat este unul la limită, folosit intenţionat pentru a înţelege mai bine cam care este graniţa fold/call în momentele în care vrei să aplici "set miningul". Sunt o serie de factori care îţi influenţează decizia şi doar după ce analizezi în detaliu fiecare din amănuntele expuse anterior poţi lua o hotărâre care să se justifice şi în procente matematice.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi