Selecţia cărţilor de start în pokerul online. Când şi cu ce să intri în pot

2020-03-18 12:13:00 2,9k 0

mana-de-start-poza.jpg

"Abia în momentul în care devii extrem de selectiv şi renunţi fără vreo urmă de remuşcare la cele mai multe dintre cărţi înainte de flop, poţi spune că ai început să înveţi poker", spune legendarul Doyle Brunson în celebra sa carte "Super System".

Poţi încerca să vezi care mâini de start ţi se potrivesc cel mai bine intrând pe camera de poker recomandată de pariurix.com!

Şi, într-adevăr, poate cea mai importantă decizie pe care trebuie să o iei în poker, la masa de joc, este cea iniţială: vezi sau nu flop-ul!? În cele ce urmează vom încerca să încadrăm cele două cărţi de start din hold'em în categorii şi să analizăm care sunt factorii pe care trebuie să îi iei în calcul înainte de flop: ce cărţi merită să joci şi în ce condiţii.

Sunt 169 de variante diferite de cărţi de început, astfel că, probabilistic, vei vedea perechea pe care ţi-o doreşti cel mai mult - AA (American Airlines) - o singură dată la 169 de mâini. Sigur, poţi să ai noroc într-o seară să primeşti de mai multe ori AA, dar aşteaptă-te ca pe termen lung acest procent să se respecte (vei avea alte seri în care să nu vezi nici măcar o dată două feţe de acelaşi fel). Astfel, orice începător îşi pune întrebarea firească: care este paleta de cărţi pe care să o joc, astfel încât să îmi maximizez şansele după flop?

Pentru început, trebuie spus că există 5 categorii de mâini, fiecare având o "putere" diferită, chiar şi în cadrul aceleiaşi categorii:

Perechile: AA, QQ, 22, etc.

Conectorii de aceeaşi culoare: KQ de romb, 89 de treflă, 45 de pică etc.

Conectorii simpli: QJ, 87, 43, etc., întotdeauna de culori diferite (off suited).

Căţile de aceeaşi culoare: KJ de romb, 107 de treflă, 84 de pică etc.

Cărţile fără legătură: Q9, 74, 53 etc., de culori diferite.


Cele mai bune cărţi de start în poker

  • Grupa 1: AA sau KK

Independent de afinitatea unuia sau altuia pentru o anumită combinaţie de cărţi, aşii şi popii sunt de departe mâinile cele mai puternice, pe care ai vrea să le vezi cât mai frecvent. Cu toate că îţi oferă un avantaj enorm înainte de flop, de multe ori aceştia nu rezistă pe board, mai ales dacă în mână sunt mai mulţi jucători. O greşeală frecventă făcută de începători e să le permită mai multor jucători să vadă flopul. Joacă extrem de agresiv întotdeauna aceste perechi, altfel rişti ca cineva cu o mână marginală să intre în pot şi să lovească două perechi sau altă combinaţie puternică încă de pe flop.

  • Grupa 2: QQ, JJ, AK suited

În peste 90% din cazuri, la o masă de 9 persoane, dacă ai una dintre aceste variante, deţii cea mai puternică mână pre-flop. Chiar dacă în jurul valeţilor, de exemplu, s-a discutat enorm, mulţi considerând că nu poate fi considerată o mână atât de puternică, mai ales că nu îţi oferă multă siguranţă după flop, este indicat să dai un raise consistent cu oricare dintre mâini, pre-flop. Sunt cărţi cu care, cei mai mulţi dintre profesionişti împing all-in fără reţinere, mai ales în fazele târzii ale turneelor.

  • Grupa 3: 1010, AK off suited, AQ suited, AJ suited, KQ suited

Genul de cărţi care sunt de obicei puternice pre-flop şi justifică un raise. Ele pot fi bătute cu destulă uşurină după flop - mai ales KQ -, astfel că, dacă la raise-ul tău se răspunde cu un re-raise, ai mare grijă şi ia chiar în calcul să foldezi.

  • Grupa 4: Cărţile de aceeaşi culoare

Frecvent, dacă joci împotriva unor începători, vei auzi această explicaţie: "Am mers pentru că erau de aceeaşi culoare". Unele cărţi suited merită jucate şi, evident, este de preferat să începi o mână având două cărţi de aceeaşi culoare. Însă, matematic vorbind, este o şansă de 1 la 118 ca, având două cărţi de aceeaşi culoare în mână, să ţi se completeze mult dorita culoare. De multe ori se întâmplă ca aceasta să se întregească abia pe river, adversarii forţându-te prin raise-urile lor să dai fold până în acel moment. Fereşte-te de capcanca intrării în pot cu două cărţi de aceeaşi culoare, dacă acestea nu sunt conectate, sau dacă nu sunt suficient de mari încât să îţi ofere şi alte perspective, altele decât culoarea.
 

 

Importanţa kikerului în poker

Kickerul se referă la cartea cea mai mică dintre cele două avute în mâna de start. Mulţi, vrăjiţi de prezenţa unui as între cele două cărţi, intră în poturi, considerând că au pe ce se baza. Ei uită de faptul că, lângă acel as, au un 3 sau 4 şi, dacă lovesc top pair pe flop, sunt absolut siguri că au mâna cea mai bună. Cel
mai probabil nu o au şi asta din cauza kickerului. Renunţă la astfel de mâini cât mai devreme, mai ales că şansele să prinzi două perechi - singura variantă care te-ar salva în faţa unui kicker mai bun - sunt de 1 la 49 de mâini (aproximativ 2%).

Dacă îl vei întreba pe un jucător cu mare experienţă ce va face în condiţiile în care are "X" mână de start, el aproape întotdeauna îţi va răspunde "depinde". Asta pentru că sunt o serie de variabile care te pot face, într-un anumit moment al jocului, să mergi cu o mână pe care în general ai folda-o fără vreun regret. Mai jos vom încerca să le enumerăm.

Numărul de jucători de la masă. Multe mâini vor fi dominate în momentul în care în joc sunt 9 sau 10 jucători, dar se pot dovedi foarte puternice atunci când, la masa finală, de exemplu, rămân doar trei adversari. Un KJ, atât de vulnerabil în general, are şanse maxime să fie de departe cea mai bună mână pre-flop, dacă la masă se mai află doar trei jucători.

Poziţia. Importanţa poziţiei va fi discutată într-un articol viitor, mulţi considerând-o cea mai importantă lecţie de poker. Cu cât vorbeşti mai târziu, ai posibilitatea să afli informaţii de la adversar. Dacă eşti în buton sau în blinduri, şi nimeni nu a dat raise, ai putea încerca să vezi flopul cu o mână marginală.

Însă, dacă eşti printre primii care vorbeşte, renunţă la acea mână, pentru că există şanse mari ca cinveva să vină cu raise după tine şi fie vei constata că ai plătit degeaba până în acel moment, fie vei persista în greşeală şi vei plăti acel raise în speranţa că "poate intră. Merg să văd flopul".

Cât s-a investit în pot. Chiar dacă ai poziţie, s-ar putea cu o mână decentă - KQ suited - să fii nevoit să foldezi. Asta pentru că înaintea ta s-a mers cu raise-re-raise. Fii sigur că în cele mai multe dintre aceste cazuri vei pleca foarte slab în raport cu adversarii, astfel că nu are sens să investeşti vreo fisă într-un astfel de pot (pe termen lung, vei fi în pierdere).

Ca o concluzie, ai grijă de capcanele care pot să apară ca urmare a nevoii de adrenalină. Este uneori frustrant să stai la masă şi doar să observi, fără a te implica în poturi, dar ţine minte că, din punct de vedere matematic, aceasta este soluţia corectă: încearcă să îţi selectezi cu mare atenţie paleta de cărţi cu care să îţi permiţi să plăteşti pentru a vedea un flop.

Joacă poker online la camera de poker recomandată!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi