Cum faci trecerea de la no limit hold'em la pot limit omaha. Cele mai importante ponturi

2020-01-15 09:50:00 1,9k 0

No-limit hold'em rămâne cea mai populară variantă de poker, dar pot-limit omaha este jocul care cunoaște cea mai mare expansiune în ultimii ani. PLO a devenit o variantă extrem de agreată în special la mesele cash, însă este de asemenea prezentă și sub formă de turnee la camerele de poker online licențiate în România.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Popularitatea hold'em-ului a creat mulți jucători buni, ceea ce face mai dificilă găsirea unei rețete de succes. În schimb, pot limit omaha atrage încă o mulțime de jucători de "ocazie", care caută mai multă distracție la mese. E un joc "de acțiune", care oferă mai multă adrenalină datorită formatului său.

În prezentul articol, vom încerca să identificăm care ar fi sfaturile de urmat pentru a îți îmbunătăți jocul de pot limit omaha, în măsura în care vrei să faci trecerea dinspre no limit hold'em.


Diferențele dintre pot-limit omaha și no-limit hold'em

Omaha este un joc de cărţi similar cu hold'em-ul, valoarea mâinilor fiind aceeaşi ca în orice stil de poker clasic (de la chintă royală - la high card). De asemenea, există tot patru runde de pariere (pre-flop, flop, turn şi river), lucrurile desfăşurându-se identic ca în hold'em din acest punct de vedere.

Diferenţa constă în faptul că dealer-ul îţi împarte patru cărţi (în loc de două), iar tu trebuie să formezi cea mai bună combinaţie de cinci cărţi posibilă, folosind întotdeauna două dintre cărţile din mână. Astfel, de pe board va trebui să utilizezi mereu trei cărţi. Insistăm pe acest lucru, pentru că, mai ales începătorii în disciplina discutată, familiarizaţi cu regulile de la Hold'em, de multe ori mizează sume mari crezând că au cu totul altceva: fie sunt tentaţi să folosească trei cărţi din mână, fie (mult mai frecvent) consideră că o singură carte din mână poate să intre în combinaţia câştigătoare. Aşadar, de fiecare dată la showdown vei folosi două cărţi dintre cele patru din mână şi trei de pe board.

Varianta pot limit înseamnă că cel care trebuie să acţioneze poate paria maximum suma care este în pot în acel moment. Adică 2000 de chip-uri într-un pot de 2000. În consecință, în pot limit omaha vei întâlni o dinamică foarte diferită față de no limit. Jocul este în esență unul "post-flop". Aceasta înseamnă dezvoltarea unor abilități diferite pentru a deveni un jucător puternic. Se estimează că în următoarea perioadă pot limit omaha va deveni cea mai jucată formă de omaha, astfel că e esențial să cunoști câteva secrete. Mai jos îți vom oferi câteva sfaturi utile pentru a avea o șansă în plus la PLO.


Secretele pot limit omaha

Nu e un joc de hold'em cu 4 cărți

Multe dintre persoanele care trec de la hold'em la pot-limit omaha adesea nu studiază deloc diferențele. Ei nu se informează despre variabilele apărute și cred că sunt două jocuri foarte similare. Nu face această greșeală! În omaha se completează mult mai frecvent mâini mari, iar faptul că trebuie să folosești întotdeauna două cărți din mână schimbă fundamental lucrurile. În egală măsură, sistemul de pariere face din acest joc unul în care abilitățile post flop sunt cele mai importante.


Nu supraestima perechile mari

Este bine să pleci cu o pereche de ași sau popi în cele patru cărți de start, însă valoarea lor scade enorm prin comparație cu no limt hold'em. Textura boardului și numărul de jucători aflați în mână vor oferi un barometru al poziției tale în pot. Astfel, vei constata frecvent că o pereche mare între cărțile de start nu înseamnă aproape nimic, având în vedere că - grație sistemului de pariere - mult mai mulți jucătorii vor vedea cărțile comune. Fiecare deține patru cărți, astfel că posibilitatea să facă o combinație mare e direct proporțională. În concluzie, nu intra foarte adânc într-un pot, vrăjit de forța cărții de început.


Nu juca din afara poziției

Atât în hold'em, cât și în pot-limit omaha, jocul din afara poziției este în general o soluție proastă. Dar în PLO este o idee groaznică, deoarece de multe ori vei fi exploatat de adversar și vei ajunge foarte des să lupți pentru toate fisele cu o mână care de destule ori va fi catalogată cu indulgență drept "marginală".

Nu juca peste bankrollul tău

De destule ori, când faci trecerea de la no limit hold'em către pot limit omaha vei descoperi destui jucători slabi care evoluează la mize mai mari decât este indicat. Tentația e mare să evoluezi și tu pentru sume mai mari, crezând că îți vei rotunji mult mai ușor banca. 

Se prea poate să ai un edge important împotriva unor jucători, însă există destui "regulari" care pot să profite la rândul lor de pe urma ta. Ca atare, ia totul treptat și crește mizele respectând cu strictețe bankroll managementul. Îndreaptă-te pentru câștiguri mici, dar sigure, precum un adevărat grinder. Vei ajunge și la mize mai mari, cu potențial de câștig direct proporțional, odată cu descoperirea tuturor secretelor jocului.

Fără gambling

Chiar dacă multe mâini de plecare în PLO par a avea echitate, pe termen lung cei care vor avea succes sunt jucătorii mai buni, fără doar și poate. 

Pentru a câștiga e nevoie de multă disciplină, astfel că e necesar să ai un joc extrem de solid, bazat pe matematică și nu pe hazard. Încearcă să te expui cât mai puțin la situații în care nu controlezi lucrurile. Asta înseamnă să reziști tentației de a merge prea departe în poturi cu mâini marginale, când procentele nu sunt de partea ta.


Nu crește inutil potul

Dacă nu ai o mână cu adevărat puternică, dar deții multe șanse de a îți îmbunătății mâna (draw-uri de chintă și/sau culoare), nu ar trebui să faci pariuri inutile. Încearcă să faci beturi doar când ai combinații solide și ține cont mereu de pot odds atunci când oponentul îți cere prea mult. Chiar dacă pare că ai suficiente outs-uri la dispoziție, ia deciziile bazându-te pe calcule și controlează pe cât posibil potul.

Creșterea neîntemeiată a potului îți va atrage în general doar deservicii și vei pierde o mulțime de fise când nu este necesar.


Nu juca fiecare mână

Cu patru cărți de start, ai putea crede că îți permiți să joci mai multe mâini în PLO; dar trebuie să înțelegeți diferența dintre mâinile de plecare bune și cele care nu au valoare. Alegerea selecției mâinilor este esențială în PLO. Amintește-ți că toate cele patru cărți trebuie să "lucreze împreună" pentru a crea combinații puternice.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!