Tipologii de jucători de poker. Care e cel mai bun stil

2020-01-08 09:50:00 3,5k 0

"Ce tipologii de jucători de poker există?", e una dintre întrebările pe care ţi-o vei pune imediat ce păşeşti în fascinanta lume a hold'em-ului. Asta pentru că disciplina poker e atât de complexă încât nu vei găsi niciodată doi jucători care să evolueze constant la fel. În funcţie de context, miză sau dispoziţie, chiar dacă doi indivizi se aseamănă ca stil, ei vor lua decizii diferite. Totuşi, e absolut necesar să înţelegi tendinţele şi patternurile din jocul adversarului. Doar cunoscându-l vei avea ocazia să iei hotărârile corecte pe termen lung.

Chiar dacă diferenţe între anumite tipologii de poker există mereu, în general fiecare persoană poate fi încadrată în două categorii "mamă". Este vorba de jucătorii tight şi jucătorii loose. Această clasificare ţine atât de modul în care aceştia se comportă şi acţionează după flop, dar mai degrabă are în vedere altceva. Mai exact, range-ul de cărţi pe care aleg să le joace. Altfel spus, ce mâini joacă şi la ce cărţi renunţă fără regrete.

Ţin minte când eram puşti că bunica îmi spunea când mă auzea că joc poker să nu cad în patima jocurilor de noroc. Îi explicam că e doar un joc de cărţi şi că norocul are o importanţă mică. Şi ea, şi eu ne înşelam. Pentru că pokerul e un joc de "oameni", cărţile sunt doar instrumentul prin care fiecare îşi manifestă personalitatea. Mereu te confrunţi cu tipologii de jucători de poker diferite şi cu decizii în consecinţă. Prin observaţie şi analiză vei reuşi însă să identifici tendinţele fiecăruia. Când vei şti cum acţionează în general, vei beneficia de un atu enorm. Pentru că le poţi înţelege mutările şi anticipa hotărârile.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Tipologii de jucători de poker: clasificare

Spuneam mai sus că toată lumea acceptă două categorii de bază, în care se încadrează 99,9% dintre jucători: tight şi loose. Ceea ce distinge fundamental cele două tipologii e selecţia mâinilor de start.

Astfel, jucătorii tight de obicei joacă un număr foarte restrâns de mâini. Printre ei mă număr şi eu, iar ca principală caracteristică e conservatorismul. Astfel de indivizi caută să se implice în pot doar când simt că au un avantaj matematica asupra adversarilor, dat de cele două cărţi primite pre-flop. În consecinţă, vor folda marea majoritate a mâinilor, alegând o paletă restrânsă pentru a juca.

De partea cealaltă, jucătorii loose utilizează mult mai multe cărţi de start. Ei sunt dispuşi să plătească pre-flop fise destul de multe chiar cu o mână marginală (connectori de aceeaşi culoare, de exemplu).

 

Tipologii de jucători de poker: agresivitatea la masă

Dacă mai sus am vorbit despre tipologii de jucători de poker în funcţie de selecţia mâinilor de start, acum a venit vremea să luăm în considerare cum acţionează la masa de joc indivizii, atunci când cărţile comune sunt dezvăluite de către dealer. Modul în care îşi joacă mâinile după selecţia iniţială împarte jucătorii în alte două categorii: jucători pasivi, respectiv agresivi. Această catalogare se face în funcţie de riscul pe care ei sunt dispuşi să şi-l asume. Altfel spus, de nivelul lor de toleranţă în faţa necunoscutului.

Este unanim acceptat că jucătorii pasivi tind să evite confruntările şi poturile mari. Ei se tem că pot pierde o mulţime de fise în mâini în care nu sunt 100% siguri de câştig. Astfel de persoane vor renunţa destul de uşor la poturi atunci când în joc sunt mai mulţi jucători, iar mâna pe care o au are nevoie de îmbunătăţiri evidente pentru a se transforma în cea câştigătoare.

La polul opus se situează jucătorii agresivi. Ei vor da raise mai frecvent decât apelează la fold sau call. Lor nu le este teamă să îşi rişte fisele şi intră fără frică în poturi mari. Uneori mai predispuşi spre bluff, aceştia sunt extrem de greu de contracarat. Pentru că de multe ori se comportă la fel, independent de mâna deţinută. Joacă asemănănător, foarte agresiv, atât o mână monstru cât şi un draw necompletat.

 

Care e cel mai bun stil

Pe de-o parte, trebuie să fii interesat să îţi faci o clasificare clară a adversarilor. Aşa, le vei înţelege tendinţele. Pe baza observaţiei, poţi împărţi relativ repede adversarii în tight sau loose. Însă, ulterior, stilul de joc este mai greu de interpretat, chiar dacă la fel de uşor poţi să identifici jucătorii pasivi şi cei agresivi. Asta pentru că aceste două din urmă categorii au la rândul lor ramificaţii.

Astfel, există tipologii de jucători de poker după cum urmează: tight-passive, tight-aggressive, loose-passive, loose-aggressive. "Dar care e cea mai bună combinaţie", te vei fi întrebat cu siguranţă. Răspunsul e mai elaborat, iar acest lucru îl vei stabili tu, după ce vei vedea cum se mulează fiecare dintre stiluri pe personalitatea ta. Un lucru e cert, însă: agresivitatea e cheia. Drept urmare, orice stil care implică pasivitate în poker duce la acelaşi final previzibil: înfrângerea. Eu, personal, adopt un stil tight aggressive, dar de destule ori, mai ales la mesele cash, mixez. Devin loose aggressive pentru o perioadă, pentru a fi plătit mai uşor când revin la stilul de bază. Şi când mizez pe cărţi de start foarte bune. Vei vedea că în funcţie de context - turnee sau mese cash - sau de stilul adversarilor, propria ta tipologie poate îmbrăca mai multe forme.

 

Tight-passive

Astfel de combatanţi sunt foarte previzibili. Deşi participă la puţine poturi, ei cresc miza post-flop doar când se simt foarte puternici. Ca atare, sunt uşor de citit, astfel că jucătorii experimentaţi nu vor merge prea des în poturi în care acest gen de combatanţi dau raise.

În schimb, poţi obţine o serie de beneficii de pe urma lor, pasivitatea din joc îndemnându-i în majoritatea cazurilor să foldeze când se simt agresaţi. Dacă şi imaginea te ajută, fii extrem de agresiv în momentul în care ai în faţă un asemenea jucător. Vei obţine foarte multe fise cu un efort minim, fără showdown.

 

Loose-passive

"Am plătit să văd flopul" este motto-ul acestor adversari. Adeseori ei limpuiesc, nedorind să împingă prea multe chip-uri, pentru ca apoi să meargă pe mâna aceluiaşi scenariu, dacă nu li se completează ceva din primele trei cărţi. Denumiţi şi "calling stations", aceştia vor fi tentaţi totuşi să plătească în continuare, în speranţa că vor reuşi să "prindă" mâna câştigătoare. Chiar dacă au puţine outsuri la dispoziţie.

Ei pot deveni periculoşi uneori din cauza hazardului care guvernează în unele momente jocul de poker, dar vei putea de cele mai multe ori să îi contracarezi uşor. Cum? Apelând la pariul pentru valoare, pe care îl vor plăti frecvent, bucuroşi. Dacă pe combatanţii tight-pasivi îi puteai bluffa fără probleme, aici nu mai ai aceeaşi opţiune; în schimb, poţi fructifica call-urile lor nesfârşite prin plasarea de value bets. Chiar dacă se va întâmpla să le şi intre, pe termen lung vei obţine o mulţime de fise în faţa acestor jucători.

 

Tight-aggressive

Ca o pondere, această clasă de jucători dă şi cei mai mulţi câştigători de turnee. Ei vor juca foarte puţine pot-uri, alegând excelent mâinile în care să investească pre-flop. După board, ei vor juca extrem de agresiv mâna; sunt conştienţi că matematica e de partea lor şi sunt favoriţi să câştige.

Ei vor aştepta cea mai bună oportunitate, pentru ca apoi să investească o mulţime de fise în pot-ul identificat ca fiind cel "câştigător". Acest stil este extrem de eficient, mai ales odată cu avansarea în turnee, când blind-urile cresc.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Loose-Aggressive

Foarte greu de citit, pentru că joacă o paletă foarte vastă de cărţi, din orice poziţie. Apoi, post-flop, se comportă ca şi cum au întotdeauna o mână puternică. Faptul că sunt atât de puţin selectivi cu cele două cărţi iniţiale îi face extrem de imprevizibili, adversarul putându-se aştepta oricând ca aceşti jucători să întoarcă "nuts" sau ceva foarte apropiat. Totuşi, pe termen lung, mai des te vei lovi de anumite bluff-uri sau semi-bluff-uri ale acestora decât de mâini imbatabile.

"De ce e atât de importantă agresivitatea în poker", e o întrebare întemeiată pentru cineva cu puţină experienţă. Ea îţi permite să controlezi masa şi să fructifici cât mai bine o mână bună. Şi asta fără a le permite adversarilor să li se completeze mâinile. Foarte mulţi vor folda la raise-ul unui jucător agresiv, pentru ca apoi să constate că mâna li s-ar fi îmbunătăţit simţitor. Însă, mai important decât a spune cu tărie că un stil e cel mai bun, e să identifici ce tipologie au adversarii. Încadrează-i în anumite tipologii de jucători de poker şi vei şti la ce să te aştepţi de la ei. În consecinţă, vei putea să fructifici la maximum defectele lor.

TU CE TIPOLOGII DE JUCĂTORI DE POKER PREFERI SĂ ÎNTÂLNEŞTI?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult