Strategii în poker care îi trimit pe adversarii de valoare pe piste false

2020-01-08 01:40:00 1,6k 0

În ultimii ani tot mai mulți jucători de poker au deprins o serie de calități. Spre deosebire de acum un deceniu, e din ce în ce mai dificil să găsești adversari foarte slabi, de pe urma cărora să faci profit constant. Chiar și la limitele inferioare este probabil să întâlnești destui opozanți de calitate, care iau în serios jocul și evoluează decent. Drept urmare, ai nevoie să îți mixezi jocul și să aduci în prim plan câteva tactici de efect, care să îi deruteze. Să fii prizonierul propriilor patternuri înseamnă de multe ori să devii un jucător care pierde constant. Ai nevoie să fii imprevizibil, să îți "amesteci" deciziile. Astfel, adversarii nu vor putea spune cu fermitate care e rangeul tău sau de ce ai apelat la o anumită mișcare. Ei vor trebui să ghicească ce ai în mână sau de ce ai procedat într-un anumit mod.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În acest articol vom încerca să identificăm cinci dintre strategiile cele mai bune pe care le poți aplica împotriva oponenților de valoare. Chiar dacă au un spirit analitic, le va fi extrem de greu să îți citească jocul în profunzime. Pentru că îți propunem să devii un jucător complex, care nu cade în capcanele date de rutina jocului, de predictibilitatea unor hotărâri.

Slow play cu mâinile premium, pre-flop

Un prim mod de a îi confuza pe cei mai buni jucători de la masa de poker este să încerci uneori să joci lent perechile mari. Cel puțin pre-flop, când setezi capcana pentru adversari. Unii spun că și o mână precum A-K merită jucată așa, însă noi te sfătuim să procedezi astfel doar cu A-A, K-K sau Q-Q.

Un astfel de slowplay trebuie făcut numai din poziție, adică în momentele în care ești cutoff sau button. Astfel, oponenții te vor pune pe un range mult mai mare de mâini și vor fi tentați să investească mai mult post-flop, considerând că au șanse reale să ia potul. 

Există un scenariu particular în care această tactică este extrem de eficientă. În momentul în care cineva din early position mărește, iar după tine există un alt jucător bun, agresiv. Doar prin call la raise-ul original, cu mâna ta premium, poți seta capcana pentru cel aflat în blinduri. El va încerca în multe momente un light squeeze-reraise, mărind substanțial potul. Acest lucru îți permite să apelezi la un four bet în momentul în care îți vine rândul și să obții suma maximă de fise, înainte de apariția cărților comune.

Play-ul propus trebuie folosit cu precauție, bineînțeles. Astfel de mâini de start necesită în general un re-raise consistent, pentru a izola cărțile marginale. Totuși, mixând astfel din când în când va crea senzația că ești extrem de imprevizibil, iar range-ul tău va fi greu de detectat de ceilalți de la masă.

Mixează modul în care faci C-bet

Tactica discutată anterior are în vedere amestecarea lucrurilor pre-flop. Dar și după apariția cărților comune ai oportunitatea să îți mixezi jocul. Cei mai  mulți, atunci când au în față un jucător de valoare, apelează la continuation bet în momentul în care lovesc ceva din primele trei cărți comune. Dar este foarte important să existe o gamă diversă de abordare a flopului, pentru a ieși din tipare.

De exemplu, să spunem că ai ridicat pre-flop cu K-Q suited, iar pe flop ai lovit top pair: K-7-2 rainbow. Dacă vii cu C-bet pe acest board de fiecare dată, acest lucru te va face destul de ușor de citit, iar adversarii vor ști să se ferească. 

În schimb, dacă vei apela la varianta "check" uneori, acest lucru îl va confuza pe oponent. De destule ori va considera că ai o mână slabă și va încerca să bluffeze. Sau, îți va plăti cu mult mai multă lejeritate pariurile pentru valoare făcute mai târziu pe turn sau pe river. Este practic o inversiune de roluri. El te va suspecta că încerci să furi potul pe ultimele străzi, din moment ce ai lăsat flopul liber și nu ai venit cu un continuation bet.

Range-ul pe care îl folosești pentru raise

O altă zonă pe care o poți exploata pentru a-i induce în eroare pe adversarii de valoare este legată de gama ta de cărți. Mai exact, mâinile pe care le utilizezi pentru raise, în special pe flop.

Dar și înainte de apariția cărților comune e important să îți mixezi puțin jocul. Caută să ridici și cu connectori suited, nu doar cu perechi sau un as mare. Astfel, rangeul tău va fi mai generos, iar oponenții vor avea dificultăți să identifice cu acuratețe ceea ce deții.

În privința jocului post flop, mulți jucători de la limitele inferioare vor ridica după primele trei cărți comune doar cu mâini de genul:

  • o pereche mai mare decât cea de pe board (din mână)
  • cea mai mare pereche, cu un kicker bun
  • două perechi
  • set
  • un draw mare (12 sau mai multe outsuri)

Încă o dată, în general așa trebuie să joci. Doar că dacă procedezi mereu astfel, jucătorii buni vor găsi foarte ușor calea de a pleca din pot. Ai nevoie să fii imprevizibil contra lor, să nu știe la ce să se aștepte. Ce s-ar întâmpla dacă ai începe să ridici uneori pe flop cu două overcards sau cu insight de chintă, de exemplu? Chiar dacă ești plătit și pierzi potul respectiv, vei câștiga pe termen lung. Pentru că oponenții vor vedea că gama ta include și bluffuri, astfel că în situații similare, când mărești considerabil cu o mână puternică, vor fi șanse mai mari să fii plătit de ceilalți. Acest lucru te ajută să ai acces la poturi uriașe, opozanții crezând că e posibil să furi. Astfel, cu o mică înfrângere într-un loc ales de tine, poți obține ulterior victorii glorioase. Un preț deloc mare, pe care trebuie să ți-l asumi când și când.

Nu oferi timing telluri 

O altă modalitate de a îi păcăli pe jucătorii buni este să observi patternurile tale atunci când trebuie să iei o decizie. Altfel spus, să îți analizezi timpul de răspuns în anumite situații și să începi să elimini acest posibil tell.

Acest sfat se referă în special la pokerul online. Adesea, un timp de răspuns foarte scurt ascunde o mână mediocră sau draw-uri. Prin contrast, cei mai mulți care au o mână cu adevărat puternică (sau cei care bluffează) vor dori să analizeze situația pentru mai mult timp. Adversarii analitici vor observa canoanele jocului tău și vor ști la ce să se aștepte în funcție de timpul pe care ți-l aloci pentru o decizie.

Ceea ce ar trebui să îți dorești este să îți iei același timp pentru a acționa cu orice decizie. Dacă, de obicei, ai nevoie de trei secunde pentru a acționa, încearcă să standardizezi această durată de timp și pentru hotărârile importante. Astfel, vei evita să dai informații suplimentare celorlalți.

Mărimea raiseurilor

Oamenii dau, de asemenea, informații despre mâinile lor prin mărimea pariurilor. Mai exact, ei schimbă mărimea beturilor în funcție de puterea cărților.

Această abordare, de fapt, tinde să funcționeze foarte bine împotriva jucătorilor slabi. Contra lor trebuie să pariezi mai mult cu mâinile tale puternice. De ce? Deoarece acești adversari nu acordă o atenție deosebită modelelor pe care le expui cu beturile făcute.

Cu toate acestea, jucătorii buni acordă mult mai multă atenție la mărimea raiseului tău și asociază acest lucru cu mâini anterioare în care ai procedat similar având cartea "X". Motiv pentru care împotriva lor ar trebui să încerci să îți standardizezi pariurile în fiecare situație.

De exemplu, atunci când faci un C-bet care valorează 60% din pot, ar trebui să faci asta și cu set, și cu a doua pereche, și atunci când furi. Astfel, oponenții de valoare nu vor putea să identifice patternul tău și vor fi în "întuneric".

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!